11 Ιουνίου 2014

Προβόπουλος: Μου έφυγε ένα βάρος, δεν ήξερα με ποιο νόμισμα θα ξημερώσουμε

Λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση για το νέο διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος (Γιάννης Στουρνάρας), ο απερχόμενος Γιώργος Προβόπουλος προέβη σε αποκαλύψεις που αφορούσαν την δύσκολη περίοδο που διακυβευόταν η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ.

Όπως επισήμανε ο κ. Προβόπουλος, η Ελλάδα απέφυγε την κατάρρευση και την έξοδο από το ευρώ χάρη στις συντονισμένες προσπάθειες τον Ιούνιο του 2012 όταν μεταφέρθηκαν χαρτονομίσματα απ' τις Κεντρικές Τράπεζες της Αυστρίας και της Ιταλίας.

Με τι νόμισμα θα ξυπνήσουμε

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του newmoney.gr λίγο μετά την ολοκλήρωση των παρουσιάσεων δημοσιογράφοι ζήτησαν ένα σχόλιο απ' τον κ. Προβόπουλο για τις εξελίξεις και την αποχώρηση του απ' την ΤτΕ. Ο ίδιος εμφανώς συγκινημένος δήλωσε χαρακτηριστικά "αισθάνομαι απελευθερωμένος. Μου έχει φύγει ένα μεγάλο βάρος". Όπως είπε "ήταν μία πολύ δύσκολη περίοδος. Υπήρξαν πολλά βράδια που δεν κοιμήθηκα. Υπήρχαν ημέρες που δεν γνωρίζαμε σε ποιο νομισματικό καθεστώς θα ξημερώσουμε και έπρεπε συνεχώς να φοβόμαστε το χειρότερο και να προετοιμαζόμαστε για να το αντιμετωπίσουμε. Ήταν πραγματικά μία δύσκολη περίοδος".

Ερωτηθείς για την ανάληψη των καθηκόντων του απ' τον Γιάννη Στουρνάρα δήλωσε πως "είναι ο,τι καλύτερο, αφού δεν είναι θεωρητικός". Μάλιστα του ευχήθηκε καλή επιτυχία.

Τα είχαμε πει από το 2008

Παράλληλα επιφύλαξε και κάποιες... βόμβες προς τους πολιτικούς που το 2008 δεν ήθελαν να ακούσουν τα... καμπανάκια.
«Οι προειδοποιήσεις της ΤτΕ από το 2008 για την επερχόμενη κρίση και το γεγονός ότι ζούσαμε με δανεικά δεν εισακούστηκαν από τους πολιτικούς». Αυτό δήλωσε μεταξύ άλλων ο Γιώργος Προβόπουλος κατά την παρουσίαση των βιβλίων "Ιστορία της Τράπεζας της Ελλάδος 1928-2008" και "Το χρονικό της μεγάλης Κρίσης 2008 - 2013".