01 Ιουνίου 2014

Λιγότερα λουκέτα από τον Σεπτέμβριο

Λιγοστεύουν τα «λουκέτα» των εμπορικών επιχειρήσεων στο κέντρο της Αθήνας, αφού σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, έστω και δειλά, τους περασμένους μήνες άνοιξαν νέα καταστήματα.
Η εξαμηνιαία έρευνα του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών (ΙΝΕΜΥ) της ΕΣΕΕ δείχνει ότι έστω και οριακά η εικόνα βελτιώνεται.Από την επεξεργασία των δεδομένων της τελευταίας καταγραφής που έγινε τον Μάρτιο προκύπτει ότι το 31,2% των εμπορικών επιχειρήσεων στην «καρδιά» της πρωτεύουσας είναι κλειστό. Από τον Μάρτιο του 2011 η κατάσταση επιδεινωνόταν διαρκώς και μάλιστα το ποσοστό των καταστημάτων που έβαλε «λουκέτο» έφτασε τον Σεπτέμβριο του 2013 στο υψηλότερο σημείο, στο 32,4%.

Η τελευταία καταγραφή του ΙΝΕΜΥ ΕΣΕΕ εμφανίζει σημάδια βελτίωσης, αν και βέβαια παραμένει ο γενικός κανόνας τού ένα στα τρία μαγαζιά να έχει κατεβασμένα ρολά. Από τη συνολική απογραφή του εμπορικού κέντρου διαπιστώνεται ότι σε σύνολο 6.377 επιχειρήσεων και επαγγελματικών καταστημάτων, οι 1.986 είναι κλειστές. Σε σύγκριση με το προηγούμενο εξάμηνο, η κατάσταση μπορεί να είναι κάπως καλύτερη, αλλά θα πρέπει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που παρατηρούνται ποσοστά πάνω από το 30% για το εμπορικό τρίγωνο της Αθήνας.

Σημαντική συγκέντρωση κλειστών εμπορικών επιχειρήσεων παρατηρείται στο παραδοσιακό εμπορικό τρίγωνο Ομόνοια - Σύνταγμα - Μοναστηράκι, ενώ πολλά άδεια καταστήματα υπάρχουν και επί της Σταδίου και της Πανεπιστημίου, στο ύψος της Ιπποκράτους και της Χαριλάου Τρικούπη. Αυτό που γίνεται πλέον ξεκάθαρο είναι ότι ενώ μπορεί να διακρίνονται κάποιες «πιάτσες» κλειστών επιχειρήσεων, η γενική εικόνα δείχνει ότι πρόκειται για μία ομοιόμορφη κατανομή των «λουκέτων» σε όλο το κέντρο της Αθήνας.

Μεταξύ των εμπορικών δρόμων υπάρχουν ορισμένοι στους οποίους διαπιστώνονται ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά συγκέντρωσης κλειστών επιχειρήσεων. Είναι ενδιαφέρον ότι πρόκειται για εμπορικούς δρόμους με διαφορετικά χαρακτηριστικά εμπορικής επιχειρηματικότητας (ύψος ενοικίων, τύπος εμπορίου κ.ά.), που όμως αποτελούν παραδοσιακούς εμπορικούς δρόμους της Αθήνας.

Ενα στα τρία

Είναι χαρακτηριστικό, λοιπόν, ότι ένα στα τρία καταστήματα είναι κλειστό στην οδό Πανεπιστημίου (35%) και στη Σταδίου (36%). Τέσσερις στις δέκα επιχειρήσεις στην Μπενάκη (40%) και μία στις δύο (51%) στη Χαριλάου Τρικούπη δεν υφίστανται πια. Αξιόλογα είναι και τα ποσοστά των κλειστών καταστημάτων μόνο στους κεντρικούς εμπορικούς δρόμους της Αθήνας (Ερμού, Ακαδημίας, Πανεπιστημίου, Σταδίου, Πατησίων, Θεμιστοκλέους, Εμ. Μπενάκη, Χαριλάου Τρικούπη, Σόλωνος). Αυτά σε μέσα επίπεδα μειώνονται.

Τον Σεπτέμβριο του 2013 το μέσο ποσοστό των κλειστών επιχειρήσεων στους προαναφερόμενους δρόμους ήταν 36,4% και τον περασμένο Μάρτιο υποχώρησε στο 31%. Βέβαια η εικόνα απέχει πολύ από τις «καλύτερες» εποχές του 2010, όπου το 18% των μαγαζιών είχε κατεβασμένα ρολά.

Για βελτίωση της εικόνας κάνει λόγο ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης, χωρίς όμως να παραγνωρίζει τον μεγάλο αριθμό των κλειστών καταστημάτων: «Παρά τη σχετική βελτίωση βασικών οικονομικών δεικτών, η οικονομική και κοινωνική πίεση αποτυπώνεται και συμβαδίζει με τον αριθμό των κλειστών επιχειρήσεων, ο οποίος παραμένει ανησυχητικός, ιδίως για το κέντρο της Αθήνας. Παρ' όλα αυτά, τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι από τον Σεπτέμβριο του 2013, όταν είχαμε την κλιμάκωση του φαινομένου, καταγράφεται σήμερα μια βελτίωση της εικόνας.

«Ωστόσο, όσο το περιβάλλον παραμένει ακόμα αβέβαιο, κυρίως όσον αφορά την υπερφορολόγηση και την ελλειμματική ρευστότητα των επιχειρήσεων, δεν μπορούμε να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα. Σε κάθε περίπτωση, η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα δίνει συνεχή και καθημερινό αγώνα, στον οποίο ευελπιστούμε με τη βοήθεια του τζίρου της τουριστικής περιόδου ότι θα έχει θετικό αποτέλεσμα», επισημαίνει ο κ. Κορκίδης.ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ
ckolonas@pegasus.gr
ΕΘΝΟΣ