05 Ιουνίου 2014

Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου: Η γιαννιώτισσα βουλευτής που έβαλε στο μάτι ο χρυσαυγίτης Χρήστος Παππάς -Βαφτισιμιά του τέως, ανακάλυψη του Σαμαρά [εικόνες]

Είχε πέσει ουρανοκατέβατη στις τελευταίες εκλογές και αμφισβητήθηκε όταν ο πρωθυπουργός την έκανε εκπρόσωπο τύπου της ΝΔ. Αλλά η Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου, παρά τις προβλέψεις, κατόρθωσε να ενσωματωθεί στο ανδροκρατούμενο περιβάλλον του Αντώνη Σαμαρά και να περάσει επιτυχώς τις εξετάσεις στα κανάλια.
Το βιογραφικό της είναι περίεργο για τα ελληνικά κοινοβουλευτικά χρονικά αλλά πλούσιο. Γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη το 1967, διαθέτει και αμερικανικό διαβατήριο, έχει αμερικανική νοοτροπία, ομιλεί με ελαφρώς αμερικανικό αξάν, έχει νονά την Αννα-Μαρία και νονό τον τέως βασιλέα Κωνσταντίνο και το σημαντικότερο άφησε μια δουλειά στη Νέα Υόρκη και άλλη στο Λουξεμβούργο, για να έρθει στην Ελλάδα να ασχοληθεί με την πολιτική: «Εχασα πολλά λεφτά σε επαγγελματικό επίπεδο για να γίνω πολιτικός» παραδέχεται.

Μικρή με τους γονείς της



Το όνομά της μπερδεύει αλλά έχει έναν κοσμοπολίτικο αέρα.

«Στα Γιάννινα όπου εκλέγομαι είμαι περισσότερο γνωστή ως Αννα και όχι ως Μισέλ» λέει. Αλλωστε, το «Μισέλ» στα ελληνικά σημαίνει... Μιχάλης. Πώς είναι δυνατόν μια γυναίκα να μπορεί να λέγεται και... Μιχάλης; Η ίδια εξηγεί: «Ξέρετε, ο παππούς μου λεγόταν Μιχάλης, ήταν οικονομικός σύμβουλος στο Ιδρυμα Αϊνστάιν, η οικογένεια δεν είχε τότε αγόρια και ο παππούς απαίτησε από τους νονούς μου να με βαφτίσουν και Μισέλ, αφού όπως καταλαβαίνετε δεν μπορούσαν να με φωνάζουν Μιχάλη. Αλλωστε, το Μισέλ στα γαλλικά είναι και γυναικείο όνομα» εξηγεί.

Με τους γονείς της στην Αμερική


Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Bryn Mawr της Πενσυλβάνια. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Νομική με ειδικότητα στις Διεθνείς Νομικές Σχέσεις στο Πανεπιστήμιο Cornell της Νέας Υόρκης. Έχει κάνει ειδίκευση στον London School of Economics και στο Πανεπιστήμιο της Μαδρίτης, ενώ έχει παρακολουθήσει μαθήματα ειδίκευσης στο Institut d’ Etudes Francais d’ Avignon. Είναι γνώστης της Αγγλικής, Γαλλικής και Ισπανικής γλώσσας.

Από τρύγο της οικογένειας


Το 2007 εξελέγη δημοτική σύμβουλος στο Δήμο Ιωαννιτών, ενώ επανεξελέγη στις Αυτοδιοικητικές Εκλογές του 2010. Από το 2010 έως και της εκλογής της στο Ελληνικό Κοινοβούλιο χρημάτισε Αντιδήμαρχος του Δήμου Ιωαννιτών, αρμόδια για ευρωπαϊκά προγράμματα.

Στις Εκλογές του Ιουνίου 2012, εξελέγη βουλευτής στην Εκλογική Περιφέρεια Ιωαννίνων με τη Νέα Δημοκρατία.


Η βουλευτής Ιωαννίνων της ΝΔ δεν κατάφερε να εκλεγεί στις εκλογές της 6ης Μαΐου, αλλά στις επαναληπτικές εκλογές πέτυχε να εκλεγεί στην τελευταία θέση του ψηφοδελτίου: «Ηταν μια σουρεαλιστική εμπειρία για εμένα μόλις εισήλθα στη Βουλή. Ξαφνικά βλέπεις τον Τσίπρα, τον Βενιζέλο, τον Καμμένο στο ίδιο ασανσέρ με σένα, μία ανάσα από σένα, τους οποίους μέχρι πρότινος τους έβλεπα μόνον από την τηλεόραση. Ολη η Βουλή είναι μια εμπειρία» δήλωσε στο Βήμα.

Mε τον εξάδελφό της Νίκο Σοφιανό, γενικό γραμματέα του ΕΒΕΑ


Οι νονοί της είναι γαλαζοαίματοι. Στο σπίτι της άλλωστε στα Γιάννινα υπάρχουν φωτογραφίες, σε περίοπτη θέση, του τέως βασιλέα Κωνσταντίνου και της Αννας-Μαρίας. Τη βάφτισαν στη Ρώμη, όταν ο Κωνσταντίνος είχε καταφύγει εκεί μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα εναντίον των συνταγματαρχών: «Ξέρετε, ο Κωνσταντίνος βάφτιζε τότε όλα τα παιδιά των συμμαθητών του. Και ο πατέρας μου Παναγιώτης Ασημακόπουλος, καθηγητής Πυρηνικής Φυσικής, ήταν συμμαθητής του στα Ανάβρυτα». Φαίνεται όμως ότι ο τέως βασιλιάς δεν εγκαταλείπει τα βαφτιστήρια του. Επικοινωνεί συχνά με τη βαφτισιμιά του Αννα Ασημακοπούλου και μάλιστα την επισκέφθηκε δύο φορές στο σπίτι της στα Γιάννινα. Η πρώτη ήταν το Πάσχα του 2003, όταν η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ ήταν έγκυος και τότε το διασκέδασαν παραδοσιακά με ηπειρώτικα τραγούδια.

Η δεύτερη ήταν πιο πρόσφατα, στις εορτές για την απελευθέρωση της πόλης: «Είναι ένας απλός, καταδεκτικός άνθρωπος. Του αρέσει η ελληνική κουζίνα. Αποφεύγει τις πολιτικές συζητήσεις, αρνείται να σχολιάσει την παρούσα πολιτική κατάσταση και κυρίως μαζί μου οι συζητήσεις του είναι κοινωνικής φύσεως» λέει για τον νονό της η κυρία Ασημακοπούλου, επιδεικνύοντας και αναμνηστικές φωτογραφίες. Τον αποκαλεί «νονό», σκέτο, και έτσι αποφεύγει, όπως αναφέρει γελώντας, τις όποιες κακοτοπιές με τις προσφωνήσεις.

Με την Αννα Μαρία



Γνώρισε τον Πρωθυπουργό στις Βρυξέλλες, ως ευρωβουλευτή, τότε που ο κ. Σαμαράς νοίκιαζε, μαζί με τη σύζυγό του Γεωργία, το σπίτι του πρώην ευρωβουλευτή Ιωάννη Αβέρωφ (ανιψιός του αείμνηστου Ευάγγελου Αβέρωφ). Η κυρία Ασημακοπούλου ανήκε τότε στην επιστημονική ομάδα του κ. Αβέρωφ, εργαζόταν παράλληλα και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η συνεργασία της με τον κ. Σαμαρά ήταν συχνή: «Είναι ένας καλός τύπος ο Πρωθυπουργός» λέει ξεκινώντας να ξετυλίγει τα προσόντα που κατά τη γνώμη της διαθέτει ο Πρωθυπουργός: «Είναι απίστευτα δουλευταράς, εργάζεται με εξοντωτικούς ρυθμούς, αλλά παράλληλα είναι ανθεκτικός στα δύσκολα, επιμένει στις λεπτομέρειες, είναι συνεπής, έχει λίστα για τα "to do" του μήνα, δηλαδή αυτά τα οποία πρέπει να γίνουν, και είναι και οργανωτικός».

O πρώην ευρωβουλευτής Γιάννης Αβέρωφ



Mε τον γιό της Χρήστο το 2004


Αποφοίτηση από τη νομική σχολή των ΗΠΑ το 1991



Η Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου με το νέο της look, ως βουλευτής και εκπρόσωπος


http://www.iefimerida.gr/node/158087#ixzz33l7uihsp