03 Ιουνίου 2014

Θράκη, η αλήθεια των αριθμών δείχνει ότι η μειονότητα ψήφισε τελικά σαν ένα "ενιαίο τουρκικό πράγμα"

Δημήτρης Τσιόδρας

Η μειονότητα της Θράκης έγινε απροσδόκητα κεντρικό θέμα της προεκλογικής αντιπαράθεσης, με αφορμή την επιλογή της Σουλεϊμάν Σαμπιχά από τον ΣΥΡΙΖΑ για τη θέση της υποψήφιας ευρωβουλευτού από τον χώρο της μειονότητας. Υστερα από σφοδρές αντιδράσεις, η υποψηφιότητα άλλαξε και το θέμα της μειονότητας αποσύρθηκε από την επικαιρότητα το ίδιο ξαφνικά όπως εμφανίστηκε. Ούτε η πρωτιά του μειονοτικού DEB-Κόμματος Ισότητας Ειρήνης Και Φιλίας (ΚΙΕΚΦ) απασχόλησε, πέραν κάποιων σύντομων σχολίων. Η ακτινογραφία του αποτελέσματος ωστόσο είναι εξαιρετικά χρήσιμη για την εξαγωγή συμπερασμάτων αλλά και για την κατάρριψη κάποιων βολικών μύθων.

Το ΚΙΕΚΦ έλαβε 42.620 ψήφους (0,71%) πανελλαδικά. Στη Ροδόπη και στην Ξάνθη ήταν πρώτο κόμμα. Στον Νομό Ροδόπης έλαβε 25.857 ψήφους (ποσοστό 41,64%) με δεύτερη τη Ν.Δ. (10.182 ψήφους και ποσοστό 16,36%). Στον Νομό Ξάνθης έλαβε 15.378 ψήφους (ποσοστό 24,97%) με δεύτερη επίσης τη Ν.Δ. (17,71%). Στον Νομό Εβρου το ΚΙΕΚΦ έλαβε 1,46% (1.220 ψήφους), ενώ ανύπαρκτη ήταν η καταγραφή του στην υπόλοιπη Ελλάδα, παρότι αρχικά γινόταν συζήτηση για ενδιαφέρον από πλευράς μειονότητας για καταγραφή σε κάποιες περιφέρειες. Στα Δωδεκάνησα έλαβε μόλις 15 ψήφους ενώ σε ολόκληρη την Αττική μόλις 1 ψήφο στη Β΄ Αθηνών.

Το μεγάλο ενδιαφέρον δεν εστιάζεται μόνο στην πρωτιά του κόμματος σε δύο νομούς, αλλά στο ότι οι μουσουλμάνοι ψήφισαν μαζικά το ΚΙΕΚΦ κι όχι τους υποψήφιους της μειονότητας στους υπόλοιπους συνδυασμούς (ΣΥΡΙΖΑ, Ν.Δ., «Ελιά», ΚΚΕ). Παρά την έντονη συζήτηση για τη διαφοροποίηση τουρκογενών, Πομάκων και Ρομά, στην κάλπη δεν εκφράστηκε ποικιλομορφία στις προτιμήσεις τους. Ψήφησαν ενιαία. Είναι χαρακτηριστικό ότι στον Δήμο Αρριανών στη Ροδόπη (κατοικούν τουρκογενείς και Πομάκοι), το ΚΙΕΚΦ έλαβε το εντυπωσιακό 90,14% (10.800 ψήφοι), με δεύτερο κόμμα τον ΣΥΡΙΖΑ με μόλις 1,98% (237 ψήφοι). Αντιστοίχως, στον Δήμο Μύκης στην Ξάνθη το ΚΙΕΚΦ έλαβε το 70,37%. Οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές Μεστάν Οσμάν Ουμίτ του ΣΥΡΙΖΑ, Καρανταή Ηλιάζ της Ν.Δ. και Χατζόγλου Μουράτ του ΚΚΕ, όπως δείχνουν τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών για τους σταυρούς που έλαβαν, αγνοήθηκαν πλήρως από τη μειονότητα, διαλύοντας τις αυταπάτες των ηγεσιών στην Αθήνα ότι θα αποσπάσουν ψήφους.

Οι αριθμοί δείχνουν ότι όταν τουρκογενείς και Πομάκοι είχαν επιλογή ανάμεσα σε δικό τους κόμμα και σε μειονοτικούς υποψήφιους σε ΣΥΡΙΖΑ, Ν.Δ., ΚΚΕ κ.λπ., η επιλογή ήταν καθαρή: ψήφος στο μειονοτικό κόμμα. Οι ευρωεκλογές προσφέρονταν για τεστ καταμέτρησης. Επειδή ο εκλογικός νόμος προβλέπει το όριο του 3% για την είσοδο στην ελληνική Βουλή, είναι προφανές ότι το μειονοτικό κόμμα δεν θα έχει τύχη. Ως εκ τούτου η μειονότητα θα συνεχίσει τη γνωστή τακτική, να τοποθετεί υποψηφίους στα υπόλοιπα κόμματα και να τους πριμοδοτεί για να την εκφράζουν. Μην κάνουμε πως πέφτουμε από τα σύννεφα λοιπόν όταν υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ, της Ν.Δ., του ΠΑΣΟΚ φωτογραφίζονται κάτω από φωτογραφίες του Κεμάλ με Τούρκους πολιτικούς. Τώρα που πέρασαν οι εκλογές, καλό είναι το πολιτικό σύστημα να δει την πραγματικότητα όπως είναι. Δεν ξέρω αν η μειονότητα «είναι ένα ενιαίο τουρκικό πράγμα», όπως δήλωσε ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Χριστόπουλος, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων, οι αριθμοί πάντως δείχνουν ότι ψήφισε ως «ενιαίο τουρκικό πράγμα».

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ