16 Ιουνίου 2014

Όπου και να πάω η Ελλάδα με καταδιώκει...

Κύριε Στούπα,

διάβασα το σχόλιο για τους «Έλληνες εξωτερικού» και θέλω να σας εκθέσω μια προσωπική ιστορία.

Ως φοιτητής πήρα υποχρεωτικά ΑΦΜ για να βγάλω δίπλωμα οδήγησης. Όταν τελείωσα με σπουδές και στρατό έφυγα για δουλειά στο εξωτερικό. Οι γονείς μου πέθαναν και δεν έχω εισόδημα και περιουσία στην Ελλάδα.
Οι υπηρεσίες του ελληνικού κράτους με θεωρούν κάτοικο Ελλάδος επειδή έχουν γραμμένη την ελληνική διεύθυνση στα μητρώα τους και δεν μπορούσα να την αλλάξω μέσω διαδικτύου ή με μια απλή αίτηση στην πρεσβεία.

Πριν αναχωρήσω η ΔΟΥ μου μού είπε ότι δεν μπορεί να με θεωρήσει κάτοικο εξωτερικού επειδή δεν είμαι ακόμη φορολογικός κάτοικος εξωτερικού. Την επόμενη χρονιά μου είπαν ότι δεν έχω μείνει ακόμη αρκετά στο εξωτερικό ώστε να θεωρήσουν ότι μετανάστευσα μόνιμα. Τη μεθεπόμενη χρονιά μου έδωσαν ένα έγγραφο που πρέπει να συμπληρώσει η εφορία του εξωτερικού. Αυτό το έγγραφο όμως ΔΕΝ μπορεί να το συμπληρώσει η εφορία του τόπου διαμονής μου (Ηνωμένο Βασίλειο), διότι προορίζεται ΜΟΝΟ για όσους ΕΧΟΥΝ εισόδημα και περιουσία στην Ελλάδα. Επομένως μια τρύπα στο νερό.

Το κερασάκι στην τούρτα: η ΔΟΥ μου μού είπε ότι θα πρέπει να φορολογηθώ αναδρομικά για το εισόδημά μου στο εξωτερικό.

Έχουν γίνει τρεις ερωτήσεις από βουλευτές της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, αλλά το υπουργείο δεν έχει δώσει λύση. Από τη μια ο κόσμος δεν βρίσκει δουλειά και φεύγει έξω, από την άλλη μας θεωρούν προκαταβολικά απατεώνες. Βέβαια οι απατεώνες έχουν όλα τα λογιστικά και εταιρικά τρικ στο μανίκι τους για να μην την πατήσουν ποτέ. Υπάρχουμε μόνο εμείς τα κορόιδα που θέλουμε να είμαστε νομοταγείς και δεν μας αφήνουν. Χωρίς υπερβολή, στην ίδια θέση με εμένα, για τους ίδιους ή παρόμοιους λόγους, βρίσκονται χιλιάδες νεο-μετανάστες. Μάλλον όμως είμαστε πολίτες δεύτερης κατηγορίας.

Γιάννης Ν.

(Αν δημοσιευτεί, βάλτε τα αρχικά μου.)

http://www.capital.gr/stoupas/Article.aspx?id=2041023