01 Ιουνίου 2014

Είχαν το όνομα (δεν) είχαν και την χάρη!

Πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να κουβαλήσουν το «βάρος» του ονόματος που έχει δημιουργήσει με κόπο και ιδρώτα ο πατέρας τους. Είτε είναι οι ίδιοι... μικροί για να σηκώσουν στις πλάτες τους την οικογενειακή κληρονομιά, είτε μπήκαν από νεαρή ηλικία σε μια συνεχή, άδικη σύγκριση με τους πατεράδες τους.
Πώς είναι άραγε να είσαι ο γιος του Μαραντόνα και να θέλεις να γίνεις ο ίδιος ποδοσφαιριστής; Πόσο άδικη είναι η ασταμάτητη σύγκριση με τον ποδοσφαιρικό θρύλο που στην προκειμένη περίπτωση είναι ο... μπαμπάς σου;

Το coppa.gr με αφορμή το σκάνδαλο που ξέσπασε με τον γιο του Πελέ σας παρουσιάζει τέσσερις περιπτώσεις ποδοσφαιριστών που «λύγισαν» από το βάρος του ονόματός τους και η καριέρα τους είχε δυσανάλογη πορεία με αυτή των προγόνων τους.

Αλλά και τέσσερις περιπτώσεις που τα παιδιά «έκαναν όνομα» σπουδαιότερο από αυτό του πατέρα τους, γράφοντας τη δική τους ιστορία.

Αυτοί που δεν δικαίωσαν το σπουδαίο επίθετο που τους ακολουθεί

Πελέ – Εντίνιο

Ο δεύτερος γιος του Βραζιλιάνου θρύλου, Πελέ, δεν μπόρεσε ποτέ να σηκώσει το ανάστημά του και να υπερασπιστεί το βαρύ όνομα που δημιούργησε ο αρχισκόρερ της «σελεσάο». Ο Εντίνιο έπαιξε σαν γκολκίπερ, αλλά δεν κατάφερε να εντυπωσιάσει. Αντιθέτως, τράβηξε πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας για εξωαγωνιστικούς λόγους. Ο Πελέ ήδη από το 2006 είχε δηλώσει: «Με τη βοήθεια του Θεού, η δικαιοσύνη θα λάμψει», όταν και πάλι ο γιος του κατηγορούταν για διακίνηση ναρκωτικών, δείχνοντας δημόσια τη στήριξη στο παιδί του. Ο Εντίνιο όμως δεν τον δικαίωσε. Σήμερα, εν έτει 2014, ο 43χρονος πλέον Εντίνιο τιμωρήθηκε με ποινή 33 χρόνων φυλάκισης με την ίδια κατηγορία.

Ντιέγκο Μαραντόνα – Ντιέγκο Σινάγκρα
Κατά καιρούς πολλοί παρουσιάζονται ως ο «νέος Μαραντόνα». Ο Ντιέγκο Σινάγκρα είχε όλα τα φόντα να γίνει, αλλά η πορεία του ήταν μόνο καθοδική. Στο αίμα του έχει τα γονίδια του Μαραντόνα, ενώ ο τόπος γέννησης του είναι κάτι παραπάνω από συμβολικός για την καριέρα του Αργεντίνου θεού της μπάλας· η Νάπολι της Ιταλίας. Ωστόσο, ο Σινάγκρα παρά τα επτά χρόνια που πέρασε στις ακαδημίες των «παρτενοπέι» δεν μπόρεσε ποτέ να κάνει έστω μία αξιοπρεπή καριέρα. Πλέον, ασχολείται με το μπιτς σόκερ!

Γιόχαν Κρόιφ – Ζόρντι Κρόιφ
«Οι θρύλοι σαν τον πατέρα μου έρχονται, κάνουν πράγματα μέσα στο γήπεδο και μένουν στην ιστορία. Εγώ είμαι μέρος των θνητών. Ερχόμαστε, κάνουμε ό,τι μπορούμε και πεθαίνουμε», είχε πει το 2013 σε συνέντευξή του στην Αγγλία ο Ζόρντι Κρόιφ. Οι δηλώσεις του γιου του «ιπτάμενου Ολλανδού» αντικατοπτρίζουν πλήρως την πραγματικότητα που βιώνουν οι απόγονοι τεράστιων προσωπικοτήτων που ανήκουν στο πάνθεον της ιστορίας. Ο Ζόρντι πέρασε μεταξύ άλλων από την Μπαρτσελόνα και την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, όμως δεν μπόρεσε πότε να συγκριθεί στο ελάχιστο με τον πατέρα του που... έβγαζε μάτια τη δεκαετία του '70.

Φραντς Μπεκενμπάουερ – Στέφαν Μπεκενμπάουερ
Ο Στέφαν Μπεκενμπάουερ πέρασε για μία διετία από την Μπάγερν Μονάχου αλλά χάθηκε στο πέρασμα των χρόνων. Φυσικά, δεν μπόρεσε να έχει πορεία ανάλογη του «Κάιζερ». Το όνομα «Μπεκενμπάουερ» όμως ανοίγει πόρτες στην ποδοσφαιρική υφήλιο. Έτσι, ο Στέφαν αν και σαν ποδοσφαιριστής δεν έκανε ποτέ κάτι αξιοσημείωτο, πήρε θέση στο τεχνικό επιτελείο της Μπάγερν Μονάχου. Συγκεκριμένα, αποτελεί τον πρώτο προπονητή της ομάδας κάτω των 17 των Βαυαρών για 16 συναπτά έτη. Σαν παίκτης, πάντως, δεν πέτυχε ποτέ...

Αυτοί που απογείωσαν το πατρώνυμο με την προσωπική τους απόδοση

Τσέζαρε Μαλντίνι – Πάολο Μαλντίνι
Ο Τσέζαρε Μαλντίνι είχε πετυχημένη πορεία ως αμυντικός. Αρχηγός της Μίλαν με 12ετή παρουσία στην ομάδα (1954-1966) αλλά και καλή προπονητική καριέρα. Ο γιος του Πάολο, όμως, κατάφερε να... μεγαλώσει το επίθετο «Μαλντίνι». Αγωνίστηκε 25 χρόνια στην Μίλαν, κατέκτησε πέντε Τσάμπιονς Λιγκ και επτά πρωταθλήματα. Το παλμαρέ του γέμισε από ατομικές και ομαδικές διακρίσεις και στη συνείδηση του κόσμου, ο Πάολο πια είναι ο σπουδαιότερος της οικογένειας Μαλντίνι.

Μιγκέλ Ρέινα – Πέπε Ρέινα
Ο πρώην γκολκίπερ της Λίβερπουλ, Πέπε Ρέινα, μεγάλωσε σε ποδοσφαιρικό περιβάλλον. Με πρότυπο τον πατέρα του, Μιγκέλ Ρέινα, ο Πέπε κατάφερε να γίνει ένας καλός τερματοφύλακας και να προσπεράσει τον πρόγονό του σε συμμετοχές και τρόπαια. Ο 31χρονος πλέον κίπερ της Νάπολι μετράει 497 εμφανίσεις σε συλλογικό επίπεδο, αποτελώντας κομμάτι της φοβερής Ισπανίας που κατέκτησε δύο Euro και ένα Μουντιάλ την τετραετία 2008-2012. Βέβαια, στην εθνική δεν έχει θέση βασικού, όμως με τα μετάλλια των συγκεκριμένων διοργανώσεων και τις 285 συμμετοχές του με την φανέλα της Λίβερπουλ έχει ήδη αποκτήσει υστεροφημία μεγαλύτερη από αυτή του Μιγκέλ.

Μαζίνιο – Τιάγκο Αλκάνταρα
Ο νικητής του Παγκοσμίου Κυπέλλου με τη Βραζιλία το 1994, Μαζίνιο, «απειλείται» από τον ταλαντούχο γιο του, Τιάγκο Αλκάνταρα. Ο χαφ της Μπάγερν Μονάχου έχει τις δεξιότητες αλλά και την ισχυρή προσωπικότητα που χρειάζεται ώστε να συνεχίσει την οικογενειακή παράδοση και εν συνεχεία να ξεπεράσει τον πατέρα του. Ο Αλκάνταρα επέλεξε να εκπροσωπήσει την εθνική Ισπανίας και όχι την Βραζιλία που τίμησε ο Μαζίνιο, γεγονός που έκανε τον άλλοτε προπονητή του Άρη να στεναχωρηθεί και να δηλώσει: «Είμαι πολύ στεναχωρημένος και απογοητευμένος. Έχω αγοράσει ήδη εισιτήρια για τον τελικό του Μουντιάλ. Αν όμως φτάσουν εκεί η Βραζιλία και η Ισπανία εγώ δεν θα βρεθώ στο “Μαρακανά”. Θα πάω κάπου αλλού και απλά θα περιμένω να τελειώσει ο αγώνας».

Χουάν Ραμόν Βερόν – Χουάν Σεμπαστιάν Βερόν
Ο «La Bruja», Ραμόν Βερόν, έκανε αξιοπρεπή καριέρα, κερδίζοντας ένα πρωτάθλημα Αργεντινής, τρία Κόπα Λιμπερταδόρες και ένα Διηπειρωτικό Κύπελλο. Μάλιστα, την τριετία 1972-1975 πέρασε και από τον Παναθηναϊκό. Όμως, ο «La Brujita» τον ξεπέρασε και έστειλε στα ουράνια το πατρώνυμο «Βερόν». Ο Σεμπαστιάν έπαιξε για μεγάλους ευρωπαϊκούς συλλόγους (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Τσέλσι, Ίντερ, Λάτσιο, Πάρμα, Σαμπντόρια) και κατέκτησε πολλούς τίτλους. Επιπλέον, σημείωσε 73 εμφανίσεις με την εθνική Αργεντινής και το 2004 μπήκε στην λίστα της FIFA με τους 125 καλύτερους ποδοσφαιριστές εν ζωή. Τα λόγια του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον κατά την κοινή τους παρουσία στο Μάντσεστερ, όταν ο Σκοτσέζος τεχνικός κλήθηκε να τον υπερασπιστεί από τις επιθέσεις των δημοσιογράφων, αποτυπώνουν την ποιότητα του Σεμπαστιάν Βερόν: «Είναι ένας απίστευτα καλός παίκτης. Εσείς είστε ηλίθιοι!».

http://www.coppa.gr/news/5484/eihan-onoma-den-eihan-kai-tin-hari#ixzz33PlVM5iN