14 Ιουνίου 2014

Θετικά τα μηνύματα από το Βερολίνο για το θέμα του χρέους

«Βγαίνουν αρκετά πράγματα» για το θέμα του χρέους μετά τη συνάντηση με τον Σόιμπλε δήλωσε ο διοικητής της ΤτΕ - Επιβεβαίωσε και ο νέος υπουργός Οικονομικών

Για θετικές εξελίξεις στο θέμα του χρέους έκαναν λόγο ο Γιάννης Στουρνάρας και ο Γκίκας Χαρδούβελης μετά τη συνάντηση που είχαν το απόγευμα της Παρασκευής με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.

Χαρακτηριστική ήταν η ατάκα του κ. Στουρνάρα ότι «βγαίνουν αρκετά πράγματα» όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους για τη συνάντηση που είχε στο Βερολίνο με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας.

Τα όσα ειπώθηκαν στη συνάντηση αυτή αλλά και η προετοιμασία για το Eurorgoup της επόμενης Πέμπτης ήταν εξάλλου το αντικείμενο της συνάντησης που είχαν ο πρώην και ο νυν υπουργός Οικονομικών με τον Αντώνη Σαμαρά. Στο τραπέζι της συνάντησης βρέθηκε ακόμα το ενδεχόμενο λήψης τρίτου δανείου και με ποιους όρους αλλά και η προσέλκυση επενδεύσεων και η πορεία των ιδιωτικοποιήσεων στη χώρα μας.

Από την πλευρά του ο νέος υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης επιβεβαιώσε ότι τα μηνύματα από το Βερολίνο είναι θετικά, αλλά ούτε αυτός έδωσε περισσότερες πληροφορίες.

«Ολα τα θέματα είναι ανοικτά. Εγώ ως νέος υπουργος πρέπει να ενημερωθώ για το τι έχει γίνει μέχρι τώρα ακριβώς, τι ειπώθηκε, που βρίσκεται η διαδικασία και να ξεκινήσουμε», ανέφερε.

Σε ερώτηση αν υπάρχει κάτι νέο σε σχέση με το θέμα του χρέους απάντησε ότι για αυτά τα ιδιαίτερα ζητήματα δεν μπορεί να κανει αναφορά ακομα.

Σε σχέση με τα μηνύματα από το Βερολίνο είπε ότι «θετικά μας τα ειπε ο κ. Στουρνάρας, τίποτα παραπάνω».

Τέλος ερωτηθείς για το θέμα των φοροελαφρύνσεων απάντησε πως δεν μπορεί να εισέλθει σε τέτοιες λεπτομέρειες.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης οι κ. Χαρδούβελης και Στουρνάρας είχαν εκτενή συνεργασία στο γραφεί του πρώτου στο κτίριο της οδού Νίκης.

Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες στη συνάντηση στο Μαξίμου διαπιστώθηκε ότι παραμένει μια ανησυχία των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων για το θέμα της αλλαγής προσώπων και πολιτικής, όπως αυτό φάνηκε και στο άτυπο Euroworking group της Λισαβόνας το οποίο πραγματοποιήθηκε χθες και το οποίο θεωρείται προάγγελος του τι θα αντιμετωπίσει ο κ. Γκίκας Χαρδούβελης στο Eurogroup της περασμένης Πέμπτης.

Όπως φάνηκε ακόμα και τώρα πολλοί εκπρόσωποι ευρωπαϊκών κυβερνήσεων προβληματίζονται και δεν καταλαβαίνουν το λόγο για τις αλλαγές προσώπων όπως ο Γιάννης Στουρνάρας, ο Χάρης Θεοχάρης αλλά και άλλων μελών της ελληνικής διαπραγμευτικής ομάδας όπως ενδεχομένως του κ. Πάνου Τσακλόγλου (πρόεδρος ΣΟΕ), της κυρίας Χριστίνας Παπακωνσταντίνου (ΓΓ του ΥΠΟΙΚ) ή και του κυρίου Σταύρου Παπασταύρου.

Ωστόσο δεν φαίνεται να συγκεντρώνει ενστάσεις ή αρνητικά σχόλια το πρόσωπο του κυρίου Γκίκα Χαρδούβελη.