16 Ιουνίου 2014

ΦΕΤΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ: Πόσες ημέρες διακοπές δικαιούστε; Πότε διπλασιάζονται οι αποδοχές αδείας;

[Και δεν θα πάρει κανείς αφού λόγω κρίσης και να πάρει δεν θα μπορέσει να πάει διακοπές... αφού λόγω κρίσης πάλι... δεν θα βρει δωμάτιο ούτε σε κοτέτσι... λόγω κρίσης... άσε που και όσοι πάνε θα πεινάσουν αφού λόγω κρίσης δεν θα έχουν λεφτά να φάνε έξω... άντε να φύγει ο στρατός κατοχής της Μέρκελ να πάμε διακοπές]

Όλα όσα πρέπει να ξέρουν εργαζόμενοι και εργοδότες

​Όλοι οι εργαζόμενοι οι οποίοι συνδέονται µε σύµβαση ή σχέση εργασίας ορισμένου ή αορίστου χρόνου, δικαιούνται να λάβουν ετήσια άδεια µε αποδοχές από την έναρξη της απασχόλησής τους σε συγκεκριμένη υπόχρεη επιχείρηση. Η άδεια αυτή χορηγείται από τον εργοδότη αναλογικώς (ποσοστό) µε βάση το  χρονικό διάστηµα που απασχολήθηκε ο εργαζόμενος στον εργοδότη αυτό.

Η  αναλογία της χορηγούμενης αδείας υπολογίζεται βάσει ετήσιας άδειας 20  εργάσιμων ηµερών επί πενθημέρου εβδομαδιαίας εργασίας και 24 εργάσιμων  ηµερών, επί εξαηµέρου, η οποία αντιστοιχεί σε 12 µήνες συνεχούς  απασχόλησης. Θα πρέπει να χορηγείται από τον εργοδότη έως την 31η Δεκεμβρίου του ηµερολογιακού έτους πρόσληψης ακόµη και αν δεν έχει ζητηθεί από τους εργαζόμενους.

Κατά το δεύτερο ημερολογιακό έτος, ο μισθωτός δικαιούται να λάβει τµηµατικά  την άδειά του, η οποία αναλογεί στο χρόνο απασχόλησής του στο δεύτερο  αυτό έτος, στον οικείο εργοδότη. Η αναλογία της άδειας υπολογίζεται εκ  νέου, όπως και κατά το πρώτο ημερολογιακό έτος, µε βάση τις 20 ηµέρες  επί πενθημέρου και τις 24 ημέρες επί εξαηµέρου. Κατά τη διάρκεια του  έτους αυτού και κατά το χρονικό σηµείο συµπληρώσεως 12 µηνών από την  ημερομηνία πρόσληψης, η άδεια επαυξάνεται κατά µία εργάσιµη ηµέρα. Ως εκ τούτου, η άδεια κατά το δεύτερο ηµερολογιακό έτος, η οποία θα πρέπει να χορηγηθεί από τον εργοδότη αναλογικώς ή ολόκληρη στο τέλος, έως την 31η Δεκεμβρίου του έτους αυτού, φθάνει στο ύψος των 21 επί πενθηµέρου και  25 επί εξαηµέρου, εργάσιμων ηµερών. Κατά το τρίτο ηµερολογιακό έτος, καθώς και τα επόµενα, ο µισθωτός δικαιούται να λάβει ολόκληρη την ετήσια άδειά του και σε κάθε χρονικό σηµείο του  έτους αυτού. Η άδεια αυτή, θα φθάσει τις 22 ηµέρες επί πενθηµέρου και  τις 26 επί εξαηµέρου, εάν έχουν συμπληρωθεί 2 έτη απασχόλησης εντός του  τρίτου αυτού ηµερολογιακού έτους.

Αποδοχές εργαζόμενου κατά την άδεια

Κατά τη διάρκεια της άδειας ο μισθωτός δικαιούται να λάβει από τον εργοδότη  τις «συνήθεις αποδοχές» που θα ελάμβανε αν πραγματικά απασχολούνταν στην επιχείρηση κατά τον αντίστοιχο χρόνο της άδειάς του. Στην έννοια των  συνήθων αποδοχών περιλαμβάνεται, ότι καταβάλλεται στο μισθωτό τακτικά  και μόνιμα ως αντάλλαγμα της εργασίας του, τόσο ο πάγιος μισθός ή το  ημερομίσθιο, όσο και κάθε είδους πρόσθετες συμπληρωματικές παροχές, είτε σε χρήμα είτε σε είδος (όπως λ.χ. τροφή, κατοικία, ποσοστά, επιδόματα  κλπ). Εκτός από τις αποδοχές της άδειας ο μισθωτός δικαιούται και  επίδομα αδείας. Το επίδομα αδείας δεν μπορεί να υπερβεί για όσους  αμείβονται με μισθό το μισό μισθό και για όσους αμείβονται με  ημερομίσθιο τα 13 ημερομίσθια.

Πότε καταβάλλονται οι αποδοχές και το επίδομα αδείας

Τόσο οι αποδοχές αδείας όσο και το επίδομα αδείας προκαταβάλλονται στον  μισθωτό κατά την έναρξη της άδειας του και δεν συμψηφίζονται με ανώτερες των νομίμων καταβαλλόμενες αποδοχές.

Πότε διπλασιάζονται οι αποδοχές αδείας

Αν από υπαιτιότητα του εργοδότη δεν χορηγηθεί η άδεια μέχρι το τέλος του  ημερολογιακού έτους, ο εργαζόμενος δικαιούται τις αποδοχές άδειας αυξημένες στο 100% (διπλάσιο). Δεν διπλασιάζεται όμως το επίδομα άδειας.