09 Ιουνίου 2014

Στην Ελλάδα πάντως δεν ισχύει: Οποιος κοιμάται στο γραφείο είναι πιο...παραγωγικός

Διάλειμμα για ύπνο, εκτός του διαλείμματος για μεσημεριανό φαγητό, για όλους τους εργαζόμενους προτείνουν οι επιστήμονες. Συστήνουν στα αφεντικά να επιτρέπουν στους υπάλληλους τους να κοιμούνται για ένα μισαωράκι, προκειμένου να είναι πιο...αποδοτικοί.

Αυτό το... παράδοξο εύρημα προέκυψε σε μελέτη της hartered Society of Physiotherapy της Μεγάλης Βρετανίας. Έτσι, οι εργοδότες πρέπει να επιτρέπουν στους υπαλλήλους της επιχείρησής τους να ξεκλέβουν λίγη ώρα από το 8ωρο ώστε να... κοιμούνται, αφού αυτό θα τους κάνει πιο παραγωγικούς.

Οι ερευνητές εξέτασαν τις περιπτώσεις 2.000 εργαζομένων και υπαλλήλων και κατέγραψαν τις συνήθειές τους κατά την ώρα του διαλείμματος από την δουλειά, σύμφωνα με το onmed. Όπως διαπίστωσαν ελάχιστες εταιρείες ενθαρρύνουν το προσωπικό να κάνει τακτά διαλείμματα, ενώ μόλις ένας στους 5 υπαλλήλους βγαίνει από το γραφείο όσο διαρκεί το διάλειμμά του. Άλλο 1/5 των υπαλλήλων συνεχίζει να δουλεύει στο διάλειμμα, ενώ 1 στους 2 τρώει το μεσημεριανό του στο χώρο εργασίας.

Ωστόσο, ο καθηγητής Βίνσεντ Γουόλς του University College του Λονδίνου, ειδικός στην έρευνα για θέματα του εγκεφάλου, υποστηρίζει ότι μετά τη βιομηχανική επανάσταση, οι άνθρωποι έχουν ξεχάσει την σημασία του έστω και ολιγόλεπτου ύπνου στην μέση της ημέρας και αφοσιώνονται τόσο πολύ στη δουλειά, που εντέλει γίνονται λιγότερο παραγωγικοί.

Επισημαίνει επίσης ότι ένας ύπνος διάρκειας τουλάχιστον 30 λεπτών μέσα στο 8ωρο της δουλειάς, θα βοηθούσε τους εργαζόμενους να αποδώσουν πολύ καλύτερα και οι εταιρείες και οι εργοδότες θα έβλεπαν σύντομα ότι μια τέτοια κίνηση θα τους ευνοούσε.

Ο καθηγητής Χιου Πίγκινς, του εργαστηρίου νευροβιολογίας του πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, αναφέρει ότι ο ύπνος είναι ζωτικής σημασίας για τη μνήμη και τη μάθηση. Υποστηρίζει ότι εκατομμύρια ανθρώπων κοιμούνται συνολικά πολύ λίγο κατά τη διάρκεια της εργάσιμης εβδομάδας και προσπαθούν να καλύψουν τον χαμένο ύπνο τα σαββατοκύριακα.