20 Ιουνίου 2014

Το “αει ...παντρέψου” σε δημοτική σύμβουλο προκάλεσε ξέσπασμα οργής!

Χαμός σε δημοτικό συμβούλιο όταν μέλη του χλεύασαν γυναίκα συνάδελφό τους την ώρα που εκείνη μιλούσε για υποστηρικτικά μέτρα προς τις εργαζόμενες μητέρες.

Το περιστατικό σημειώθηκε στο δημοτικό συμβούλιο του Τόκιο. Η 35χρονη δημοτική σύμβουλος Αγιάκα Σιομούρα μιλούσε σχετικά με τα μέτρα υποστήριξης για την ανατροφή των παιδιών και την παροχή βοήθειας σε γυναίκες που αντιμετωπίζουν προβλήματα υπογονιμότητας ή χρειάζονται βοήθεια στη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους. Κάποιοι απο τους συναδέλφους της την διέκοψαν φωνάζοντάς της "Άντε πήγαινε να παντρευτείς" και "Δεν μπορείς να μείνεις έγκυος;".
Σύμφωνα με την εφημερίδα Asahi μάλιστα κάποιοι άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι ξέσπασαν σε γέλια.

Μετά το δημοσίευμα, το τηλεφωνικό κέντρο του συμβουλίου δέχτηκε πολλές εκατοντάδες τηλεφωνήματα από πολίτες που διαμαρτύρονταν για το περιστατικό. Σύμφωνα με την εφημερίδα περισσότεροι από 1.000 πολίτες τηλεφώνησαν στο συμβούλιο για να καταγγείλουν το συμβάν.

Το περιστατικό σημειώνεται την ώρα που η κυβέρνηση προωθεί σχέδιο για την αύξηση του αριθμού των εργαζόμενων γυναικών ως μέσο για την ενίσχυση της οικονομίας και αποτελεί ένδειξη των βαθιά ριζωμένων συντηρητικών αντιλήψεων στην Ιαπωνία, όπου πολλοί άνδρες εξακολουθούν να θεωρούν ότι η θέση της γυναίκας είναι μέσα στο σπίτι. "Μπορώ να δεχτώ γιουχαΐσματα για τις θέσεις μου, αλλά δεν θεωρώ ότι αυτά τα σχόλια επιτρέπονται εις βάρος των γυναικών", έγραψε στο twitter η Σιομούρα. "Όποιο κόμμα κι αν ήταν αυτό που γιουχάιζε, ήταν προσβλητικό για τις γυναίκες", δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Εργασίας και Κοινωνικής Πρόνοιας Νοριχίσα Ταμούρα, ένας από τους πολλούς αξιωματούχους της κυβέρνησης που αποδοκίμασαν το περιστατικό."Είναι απολύτως απαράδεκτο προερχόμενο από εκλεγμένους αξιωματούχους", σχολίασε.

Πολλές γυναίκες συμφώνησαν μαζί του. Μία, μάλιστα, σχολίασε στη σελίδα της Σιομούρα στο Twitter: "Σας παρακαλώ, πείτε μας ποιοι είναι αυτοί οι άνθρωποι, ώστε να είμαι σίγουρη ότι δεν θα τους ξαναψηφίσω ποτέ".Σημειώνεται πως από τα 127 μέλη του συμβουλίου, μόλις τα 25 είναι γυναίκες.