17 Ιουνίου 2014

Απάντηση Κ. Χατζηδάκη σε άρθρο της Λ. Κέζα

ΠΡΟΣ: ΤΟ ΒΗΜΑ
Διευθυντή κ. Αντώνη Καρακούση
Αθήνα, 16 Ιουνίου 2014
Κύριε Διευθυντά,

Η  κα Λώρη Κέζα σε άρθρο  με τίτλο «Σε Ανάπτυξη» που δημοσιεύθηκε στις 10-7-2014 σημειώνει μεταξύ άλλων απαξιωτικών αναφορών ότι: «ο Κωστής Χατζηδάκης έχει όλα τα χαρακτηριστικά που οδηγούν τη χώρα προς τα πίσω».

Θυμίζω ότι τα τελευταία δύο χρόνια :

-          η χώρα έφτασε στην 3η θέση στις απορροφήσεις του ΕΣΠΑ ενώ ήταν στη 18η το 2012,

-          η επανεκκίνηση των αυτοκινητοδρόμων, ένα παγωμένο έργο, έφτασε στο παρά πέντε για να ολοκληρωθεί αμέσως μετά από το ΥΠΟΜΕΔΙ,

-          το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο έγινε πραγματικότητα, παρά τις αρχικές αντιδράσεις της Τρόικα,

-          ψηφίσαμε τον νέο Επενδυτικό Νόμο που χαιρετίστηκε από την αγορά και θέσπισε την Κεντρική Αδειοδοτική Αρχή,

-          δόθηκε μόνιμη λύση στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, με προστασία των δανειοληπτών και μπήκαν οι βάσεις για το λεγόμενο «ιρλανδικό μοντέλο»,

-          θεσπίσαμε ένα νέο πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς, με λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές και διπλασιασμό των εκπτωτικών περιόδων,

-          υιοθετήσαμε ένα ριζοσπαστικό νόμο πλαίσιο για την απλούστευση των αδειοδοτήσεων,

-          η ανταγωνιστικότητα της χώρας βελτιώθηκε κατά 28 θέσεις, σύμφωνα με την έκθεση «Doing Business» της Παγκόσμιας Τράπεζας,

-          ενώ, σύμφωνα με έκθεση του ΟΟΣΑ «Going for Growth», η Ελλάδα κατατάσσεται στην πρώτη θέση μεταξύ των χωρών – μελών του Οργανισμού στις μεταρρυθμίσεις, γεγονός στο οποίο είχε σημαντική συμβολή το Υπουργείο Ανάπτυξης.

Είμαι έτοιμος, φυσικά, να δεχθώ κάθε κριτική. Όμως,  αυτή οφείλει να στηρίζεται σε πραγματικά δεδομένα και να μην επιστρατεύει θεωρίες συνομωσίας του διαδικτύου.

Συγκεκριμένα :

1.    Στο άρθρο της κυρίας Κέζα σημειώνεται ότι αναφέρθηκα σε ανύπαρκτη έρευνα σχετικά με τα οφέλη από τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές και ότι με διέψευσε κατηγορηματικά ο ΟΟΣΑ. Όμως, η μελέτη είναι αναρτημένη στο επίσημο site του ΟΟΣΑ στη διεύθυνση http://www.oecd.org/daf/competition/Greece-Competition-Assessment-2013.pdf

2.    Αμέσως μετά παραδέχεται ότι υπάρχει η συγκεκριμένη μελέτη, αλλά σημειώνει πως τη συνέταξε ένα δικηγορικό γραφείο του Κολωνακίου. Ωστόσο παρουσίασα τη μελέτη στις 27 Νοεμβρίου 2013 μαζί με τον Γ.Γ. του ΟΟΣΑ κ. Άνχελ Γκουρία! Επίσης, στις σελίδες 4-7 της μελέτης αναφέρονται όλοι οι εμπειρογνώμονες, έλληνες και ξένοι, και τα στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης που εργάστηκαν για την ολοκλήρωση της μελέτης του ΟΟΣΑ.

3.    Στο ίδιο άρθρο με κατηγορεί ότι αγνόησα 6 υποθέσεις καρτέλ. Ποιες άραγε; Η πραγματικότητα είναι ότι όλες οι υποθέσεις αντιμετωπίζονται από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, που ως ανεξάρτητη αρχή είναι η μόνη αρμόδια να αποφαίνεται. Άνθρακες ο θησαυρός.

4.    Έντρομη διαπιστώνει ότι μοίρασα ήδη το 152%των κονδυλίων του ΕΣΠΑ. Αγνοεί ότι η υπερδέσμευση κονδυλίων αποτελεί πρακτική που ακολουθείται σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. και ενόψει του Νέου ΕΣΠΑ, σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχει ξεκινήσει εδώ και μήνες η διαδικασία για τη μεταφορά των έργων που απαιτείται στη νέα προγραμματική περίοδο. Φυσικά, δεν έχει ακούσει ποτέ τα συγχαρητήρια του κ. Barroso για το ότι η χώρα μας βρέθηκε στις πρώτες θέσεις των απορροφήσεων.

5.    Επικαλείται ότι χρησιμοποιήθηκαν μόνο 252 εκ. ευρώ από τα 3,2 δισ. ευρώ των κονδυλίων. Δεν το εξηγεί, αλλά υποθέτω ότι εννοεί για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ωστόσο, με βάση τα στοιχεία του περασμένου Απριλίου, είχαν εγκριθεί βάσει των χρηματοδοτικών εργαλείων του ΥΠΑΑΝ δάνεια άνω του 1,5 δισ.

6.    Κατά το άρθρο, «η ανάπτυξη του Κωστή Χατζηδάκη δεν έχει όραμα σε βάθος χρόνου». Προχωρήσαμε βεβαίως με βάση τρεις βασικές μελέτες (τις εκθέσεις της McKinsey και του ΙΟΒΕ, την έκθεση του ΚΕΠΕ) για τον αναπτυξιακό σχεδιασμό της χώρας μέχρι το 2020. Προφανώς αμφισβητείται η αξιοπιστία και των τριών παραπάνω οργανισμών!

Δυστυχώς η αρθρογράφος δεν περιορίζεται μόνο σε ανακριβείς αναφορές. Διολισθαίνει ακόμα  και σε ύβρεις.

Στον δρόμο αυτόν δεν την παρακολουθώ. Είμαι μάλιστα βέβαιος ότι στον δρόμο αυτόν δεν την παρακολουθεί και η συντριπτική πλειονότητα  των αναγνωστών σας.

Με εκτίμηση,
Κωστής Χατζηδάκης