17 Ιουνίου 2014

Reuters: «Καλοκαιρινή έξοδο» στις αγορές ετοιμάζει η Ελλάδα

Nέα έξοδο στις αγορές, εντός του καλοκαιριού, σχεδιάζει η Ελλάδα σύμφωνα με τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters. Η έκδοση θα κινείται στα 2 με 3 δισεκ. ευρώ, και η πιθανότερη διάρκειά της είναι επταετής.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών μιλώντας στο πρακτορείο, δήλωσε ότι οι συνθήκες είναι καλές για μια νέα έκδοση μέσα στο καλοκαίρι.

Πάντως, το Reuters σημειώνει ότι, παρά την πολύ καλή πορεία της σχετικά πρόσφατης δημοπρασίας ομολόγων πενταετούς διάρκειας, η Ελλάδα δεν αναμένει ότι θα μπορέσει να «καλύψει» όλες τις χρηματοδοτικές της ανάγκες από τις αγορές.

Η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου αναφοράς υποχώρησε στις αρχές Ιουνίου σε χαμηλό 4,5 ετών στα επίπεδα του 5,5%. Το ίδιο διάστημα η απόδοση του πενταετούς είχε υποχωρήσει κάτω από το 4% με κουπόνι που είχε οριστεί στην έκδοσή του στο 4,95%.

Στο μεταξύ, νέα σημαντική μείωση του κόστους δανεισμού της Ελλάδας καταγράφηκε σήμερα Τρίτη στη δημοπρασία εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας.

Η Ελλάδα άντλησε 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ, με το επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 1,8%, από 2,13% που ήταν στην αντίστοιχη έκδοση στις 13 Μαΐου, σύμφωνα με τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ).

Μεγάλη ήταν η ζήτηση για το ελληνικό χρέος, με το αρχικά διατιθέμενο ποσό του 1 εκατ. να υπερκαλύπτεται κατά 2,99 φορές, από 2,8 φορές στη δημοπρασία του Μαΐου.

Η ημερομηνία διακανονισμού είναι η Παρασκευή 20 Ιουνίου 2014.

Πηγή: http://www.skai.gr