01 Ιουνίου 2014

Ποιος θα πάει με ποιον δεξιά και προς τα πού...

«Συνέργειες» επιτάσσει πλέον το εκλογικό αποτέλεσμα στους εκπροσώπους των δυνάμεων που εκτείνονται από τα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας ώς τις παρυφές της Χρυσής Αυγής, αλλά και από τα... αριστερά της κυβερνητικής παράταξης ως την Κεντροαριστερά, καθώς, πλην του Γ. Καρατζαφέρη, που είδε τις δυνάμεις του να «σκαρφαλώνουν» κοντά στο 3%, όλοι οι υπόλοιποι παρέμειναν δραματικά μακριά από τους στόχους τους. Το ερώτημα είναι ποιοι, με ποιους και προς ποια κατεύθυνση…

Οι Ανεξάρτητοι Ελληνες του κ. Παν. Καμμένου, που είδαν τα ποσοστά των εκλογών του 2012 να εξανεμίζονται και την Κοινοβουλευτική τους Ομάδα μειωμένη κατά έναν ακόμη βουλευτή, τον κ. Β. Καρπερνάρο, καλούνται πλέον να ανασχεδιάσουν τη στρατηγική με την οποία θα πορευθούν προς τις κάλπες, έχοντας κατά νουν δύο δεδομένα: ότι το ενωτικό κλίμα που επιδίωξαν να εκπέμψουν οι βουλευτές, μετά την πρόσφατη εσωκομματική συνεδρίαση, είναι εξαιρετικά εύθραυστο και κυρίως ότι η έλλειψη ιδεολογικο-πολιτικού προσανατολισμού καθιστά ακόμη πιο θολή την εφ’ εξής πορεία.

Το πρώτο μετεκλογικό στίγμα του κ. Καμμένου ήταν η προαναγγελία «ανοικτού συνεδρίου διεύρυνσης» με στόχο την ενότητα των «πατριωτικών αντιμνημονιακών δυνάμεων». Η στόχευση αυτή αφήνει ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη και αυτό της συμπόρευσης με τον ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο εξακολουθεί να προκαλεί ισχυρές αντιστάσεις στο εσωτερικό των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλά στελέχη του κ. Καμμένου θεωρούν τις «καντρίλλιες» με το κόμμα του κ. Τσίπρα έναν από τους λόγους που οδήγησαν στην απώλεια των μισών τουλάχιστον από τις δυνάμεις των ΑΝΕΛ. Οπως όλα δείχνουν, και παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται για μετάδοση μηνυμάτων ενότητας, η ηγεσία του κόμματος θα κινείται εφ’ εξής με τον φόβο και νέων αποχωρήσεων. Αλλωστε και ο κ. Καμμένος γνωρίζει ότι πολλοί στη Ν.Δ. θα ήσαν έτοιμοι να ανοίξουν την κομματική τους αγκαλιά σε παλιούς και νέους συναδέλφους τους. Δεν πρόκειται, ωστόσο, στο επόμενο τουλάχιστον διάστημα, να εκδηλωθεί καμία δημόσια ή παρασκηνιακή κίνηση φιλίας εκ μέρους στελεχών του κυβερνώντος κόμματος, το οποίο παρακολουθεί τα διαδραματιζόμενα στους ΑΝΕΛ από απόσταση ασφαλείας. Είναι όμως σαφές ότι στο μυαλό όλων στη Ν.Δ. κυριαρχεί το 180, ο αριθμός, δηλαδή, που απαιτείται για την εκλογή του νέου προέδρου της Δημοκρατίας.

Απογοήτευση

Το τοπίο στη δεξιά πλευρά της σκακιέρας παραμένει θολό και η οποιαδήποτε πρόβλεψη για το αν, ποιος και γιατί θα συμμαχήσει με ποιον, παρακινδυνευμένη. Ο κ. Βύρ. Πολύδωρας, για παράδειγμα, είναι μάλλον δραματικά απογοητευμένος από το ισχνό ποσοστό της δεξιάς «Ελιάς» και παρ’ ότι δεν έχει αποσαφηνίσει τις προθέσεις του, θεωρείται πιθανό να μη δώσει συνέχεια στο εγχείρημα.

Βαθιά προβληματισμένος, αλλά χωρίς να έχει λάβει τις οριστικές του αποφάσεις, εμφανίζεται και ο κ. Χρ. Ζώης, με τη «Νέα Μέρα» να παρουσιάζει μετεκλογική αδράνεια. Από την τριανδρία, ο μόνος που δηλώνει αποφασισμένος να συνεχίσει ακάθεκτος είναι ο πρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών κ. Νικ. Νικολόπουλος, ο οποίος μάλιστα συγκαλεί τα όργανα του κόμματός του προκειμένου να επαναπροσδιορίσει τις συντεταγμένες της πορείας του, πάντα με πυξίδα το «αντιμνημόνιο» και με πρόθεση να συνεργαστεί με όποιον διέπεται από την ίδια λογική, πλην του κ. Γ. Καρατζαφέρη. Ο κ. Νικ. Νικολόπουλος βάζει διαχωριστική γραμμή με τον ΛΑΟΣ λόγω του μνημονιακού του παρελθόντος – και πιθανότατα μέλλοντος, όπως ο ίδιος εκτιμά.

Εκπληξη

Στον αντίποδα, ο πρωτοεμφανιζόμενος κ. Χατζημαρκάκης ξεπέρασε όχι μόνον τους φιλελεύθερους, την Ενωση των κ. Πολύδωρα, Ζώη, Νικολόπουλου και Ψωμιάδη, αλλά και τη ΔΗΜΑΡ, προκαλώντας τουλάχιστον έκπληξη σε δημοσκόπους και πολιτικά γραφεία. Κόντρα σε όλες τις προβλέψεις, ο κ. Χατζημαρκάκης εξασφάλισε ένα αποτέλεσμα που θεωρεί ότι τον αναδεικνύει σε «παίκτη». Εσχάτως, μάλιστα, ο επικεφαλής του κόμματος «Ελληνες Ευρωπαίοι Πολίτες» όχι μόνο δηλώνει ότι το κόμμα του δεν είναι «φωτοβολίδα», αλλά σταθερή δύναμη στην πολιτική σκηνή, αλλά κάνει και ανοίγματα στα στελέχη της ΔΗΜΑΡ, προσδοκώντας να βρει ευήκοα ώτα στον χώρο της Κεντροαριστεράς.

Τι σχεδιάζει ο Γιώργος Καρατζαφέρης

Ο κερδισμένος της πρόσφατης εκλογικής αναμέτρησης Γιώργος Καρατζαφέρης, από την πλευρά του, δείχνει να μη βιάζεται για τις επόμενες κινήσεις του, καθώς εκτιμά ότι το τοπίο είναι ιδιαίτερα ρευστό. «Φυσάω το γιαούρτι», λέει χαρακτηριστικά σε όποιον τον ρωτάει ο κ. Καρατζαφέρης. Ως παλαιός, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, γνωρίζει καλά ότι –ιδιαίτερα όταν έχουν προηγηθεί κρίσιμες πολιτικές επιλογές– το τοπίο στο οποίο θα εκδηλωθεί το επόμενο βήμα μπορεί να αποδειχθεί ναρκοθετημένο.

Πήρε, άλλωστε, μία πρώτη γεύση από τον απόηχο των αντιδράσεων που προκλήθηκαν αμέσως μετά τη σπουδή του υπουργού Υγείας Αδ. Γεωργιάδη να ανοίξει δημόσια τη συζήτηση περί πιθανής επιστροφής του στη Ν.Δ. Πολλοί βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας, ιδιαίτερα οι νεότεροι, εκτιμούν ότι μια πιθανή ενσωμάτωση του κ. Καρατζαφέρη όχι μόνο δεν θα συνοδευθεί από επαναπατρισμό των ψηφοφόρων του ΛΑΟΣ, αλλά δεν αποκλείεται να προκαλέσει και αντίρροπες δυνάμεις. Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι «καραμανλικοί», οι οποίοι μάλιστα σπεύδουν να υπενθυμίσουν τη διαχρονική ρήση του πρώην πρωθυπουργού για τα άκρα και τις ακρότητες...

Αλλωστε, όπως σημειώνουν οι εμπειρότεροι, η αυτόνομη παρουσία του κ. Καρατζαφέρη στα δεξιά της Ν.Δ. πιθανότατα ευνοεί τη μερική, έστω, ανακοπή ψήφων προς τη Χρυσή Αυγή.

ΕΛΛΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ