30 Ιουνίου 2014

Μια ανάσα από "τεχνική χρεοκοπία" η Αργεντινή

Η Αργεντινή δεν έχει ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τους ομολογιούχους που αρνήθηκαν το «κούρεμα» το 2001, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ένα από τα hedge funds που διεκδικεί αποζημίωση από το Μπουένος Άιρες.

«Η δηλωμένη προθυμία της Αργεντινής να διαπραγματευτεί με τους πιστωτές αποδείχτηκε άλλη μια ακόμα αθετημένη υπόσχεση. Το NML είναι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, έτοιμο να συνομιλήσει, αλλά η Αργεντινή αρνήθηκε να διαπραγματευτεί οποιαδήποτε πτυχή της διαμάχης αυτής» ανέφερε ο Jay Newman, επικεφαλής διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Elliot Management, ένα από τα hedge fund που δεν συμμετείχαν στην αναδιάρθρωση χρέους το 2001.

«Δεν διεξάγονται διαπραγματεύσεις, δεν υπήρξαν διαπραγματεύσεις και η Αργεντινή αρνείται να δεσμευτεί στην διεξαγωγή διαπραγματεύσεων στο μέλλον. Η κυβέρνηση της Αργεντινής επέλεξε να οδηγήσει στη χώρα στο χείλος της χρεοκοπίας. Ελπίζουμε πραγματικά να ξανασκεφτεί αυτή την αδιέξοδη πορεία» σημείωσε ο κ. Newman σε ηλεκτρονικό μήνυμα που έστειλε σε ΜΜΕ.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο υπουργός Οικονομικών της Αργεντινής αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο για την ανακοίνωση του κ. Newman.

Το Μπουένος Άιρες κατέθεσε την Πέμπτη περισσότερα από 1 δισ. δολάρια στην αμερικανική τράπεζα Βank Of New York Mellon καθώς πλησίαζε η ημερομηνία πληρωμής των τοκομεριδίων στους πιστωτές που είχαν δεχτεί την αναδιάρθρωση του χρέους. Ωστόσο, δικαστήριο της Νέας Υόρκης έκρινε ότι η Αργεντινή δεν μπορεί να αποπληρώσει τους άλλους πιστωτές της μέχρι να καταβάλει τα ποσά που οφείλει και στα hedge funds που δεν συμμετείχαν στην αναδιάρθρωση, εφαρμόζοντας απόφαση του δικαστή Thomas Griesa.

Εφόσον η Αργεντινή δεν αποπληρώσει τους κατόχους των αναδιαρθρωμένων ομολόγων ως το βράδυ της Δευτέρας, θα μπει σε καθεστώς «τεχνικής χρεωκοπίας». Αυτό σημαίνει πως έχει μια περίοδο χάριτος ενός μηνός για να διαπραγματευτεί με τους πιστωτές. Αν δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι τις 30 Ιουλίου, τότε η Αργεντινή θα χρεοκοπήσει για δεύτερη φορά τα τελευταία δώδεκα χρόνια.



Πηγή:euro2day.gr