22 Ιουνίου 2014

Καρότα, chat rooms και γκάφες στα social media με αντίκτυπο στην πολιτική καριέρα

Ακούγοντας την ιστορία με την -γνωστή σε όλους- πια διαμάχη γύρω από τις ”καυτές’, ιδιωτικές στιγμές ενός πολλά υποσχόμενου πολιτικού στα chat rooms και την κόντρα του με το site zougla.gr που -σχεδόν-δημοσιοποίησε όλες τις λεπτομέρειες ,χωρίς όμως να δείξει μέχρι σήμερα το επίμαχο βίντεο, αποφάσισα να φρεσκάρω λίγο την μνήμη σας.


Θα σας θυμίσω λοιπόν μια ιστορία που έσκασε το καλοκαίρι του 2011 στην Αμερική. Ο γερουσιαστής ” Anthony Weiner” χτύπησε στο ”Web” το καλοκαίρι του 2011 και έγινε εθνικό ανέκδοτο στις ΗΠΑ, την εποχή που μαστιζόταν από την ύφεση.

Τι ανεύθυνο έκανε ο γερουσιαστής που κατακυρίευσε την μπλογκόσφαιρα και έπεσε τόσο γέλιο στις ΗΠΑ αλλά και αλλού;

Έστειλε στο twitter με προσωπικό μήνυμα άσεμνες φωτογραφίες, με το πέος του σε διέγερση, σε κάποιες γυναίκες με τις οποίες συνομιλούσε, μάλλον βρώμικα!

Ο παντρεμένος γερουσιαστής την πάτησε σε μηδέν χρόνο γιατί ήταν ευρύτατα γνωστός και οι άσεμνες εικόνες του κατέκλυσαν αμέσως το διαδίκτυο. Ακούστε τώρα και πώς έγινε για να αντιληφθείτε πως δεν χρειάζονται και πολλά να γίνει η ζημιά…

Ένας συντηρητικός μπλόγκερ, o ”Andrew Breitbart”, που ανακάλυψε το θέμα, έδειξε τις φωτό με το παραφουσκωμένο σώβρακο στο διάλειμμα μιας ραδιοφωνικής εκπομπής για να γελάσουν μαζί του οι παρουσιαστές.

Ο ίδιος, ο μπλόγκερ, ήταν διστακτικός στο να δημοσιοποιήσει τις φωτογραφίες και το ίδιο διστακτικές ήταν και οι γυναίκες στις οποίες είχε αποσταλεί το βρώμικο μήνυμα. Όμως στο κινητό αν έχεις μια πικάντικη λήψη όλο και σε κάποιον φίλο για να γελάσεις θα το δείξεις… Ατυχώς,οι κάμερες του στούντιο, του ραδιοφωνικού σταθμού ( Sirius XM ) έγραφαν και η φωτογραφία σώθηκε.

Και κάποιος ανέλαβε αμέσως να προωθήσει σχετικά τις καυτές φωτο στα social media. Από εκεί το θέμα πήρε διαστάσεις και τα υπόλοιπα ανέλαβε η σκανδαλοθηρική ‘ DAILY MAIL’, που κάπως έτσι βγάζει το ψωμί της! Φυσικά επακολούθησε σάλος και ο γερουσιαστής αναγκάστηκε γρήγορα σε παραίτηση από το Κογκρέσο. Μια φωτογραφία στάθηκε αφορμή να τερματιστεί άδοξα η καριέρα του γερουσιαστή Anthony Weiner.

Η επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων , Νάνσι Πελόζι ζήτησε από τον Δημοκρατικό βουλευτή να παραιτηθεί μετά από παραδοχή του ότι είχε αποστείλει τολμηρές φωτογραφίες του μέσω του κοινωνικού δικτύου Twitter σε γυναίκες με τις οποίες είχε επαφή μέσω του διαδυκτίου.

”Με μεγάλη μου λύπη καλώ τον κόγκρεσμαν Αντονι Γουάινερ να παραιτηθεί”, ανέφερε τότε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής του Δημοκρατικού Κόμματος, Ντέπι Βάσερμαν -Σουλτς .”Ο Αντονι Γουάινερ έχει την αγάπη της οικογένειάς του, την εμπιστοσύνη των εκλογέων του και την επίγνωση όλων μας ότι χρειάζεται βοήθεια” αναφέρε η κ. Πελόζι στη δική της ανακοίνωσή της και συνεχίσε:” Τον καλώ να αναζητήσει αυτή τη βοήθεια χωρίς την πίεση που ασκεί το καθήκον να είναι μέλος του Κογκρέσου” .

Ο ίδιος προσπάθησε να απολογηθεί δημόσια για την άσεμνη φωτογραφία λέγοντας πως είναι λάθος του,πως δεν ήρθε ποτέ σε σεξουαλική επαφή με τις γυναίκες που έστελνε τα μηνύματα, υποστήριξε επίσης ότι αγαπάει την γυναίκα του αλλά το κακό είχε ήδη γίνει.



Ο Weiner ύστερα από μερικά χρόνια προσπάθησε να επανέλθει στην πολιτική βάζοντας υποψηφιότητα για δήμαρχος της Νέας Υόρκης. ‘Ένα δεύτερο σκάνδαλο ξέσπασε στις 23 Ιουλίου του 2013, σχεδόν δυο χρόνια αφότου ο Weiner επέστρεψε στην πολιτική ως υποψήφιος για την δημαρχία του μεγαλύτερου μητροπολιτικού δήμου των ΗΠΑ. Ο πολιτικός εξακολουθούσε να μπαίνει στο ίντερνετ -αυτή την φορά με το ψευδώνυμο ‘Carlos Danger’ – και συνεχίζοντας να στέλνει μηνύματα με ‘άσεμνο περιεχόμενο σε γυναίκες. Στο δεύτερο σκάνδαλο που ξέσπασε, αμέσως παραιτήθηκε ο υπεύθυνος της καμπάνιας του Αμερικανού πολιτικού, η εκστρατεία του πήγε άπατη και ο υποψήφιος δήμαρχος ξαναγύρισε αποτυχημένος στο σπίτι του.


Και τώρα αφού τα είπαμε όλα αυτά πάμε και στο δικό μας παράδειγμα:

Μια παρέα κάνει chat στα ειδικά διαμορφωμένα chat rooms με πιο πιθανό να εχουν βάλει ως κράχτη κάποιο αγόρι ή κάποια κοπέλα μόνη της στην κάμερα, χωρίς οι άλλοι να φαίνονται.

H παρέα είναι όλοι μαζί συγκεντρωμένοι και μάλλον αποφασισμένοι να χαβαλεδιάσουν με τις προσωπικές στιγμές κάποιου.

Έτσι όλοι μαζί αποφασίζουν να καταγράψουν έναν τύπο που δεν γνωρίζουν και ύστερα από την ιδιαίτερη επαφή στο διαδίκτυο μαζί του να τον σχολιάσουν.

Ο τύπος (το θύμα) κατά την διάρκεια της συνομιλίας στα chat rooms επιδίδεται σε διάφορα κόλπα χωρίς να ξέρει ότι τον καταγράφουν ενώ αυτοικανοποιείται κλπ.

Συμβαίνει όμως, ο τύπος αυτός που κατέγραψε η παρέα, να είναι γνωστός πολιτικός και να βάζει υποψηφιότητα για μεγάλη θέση στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014 στην Αθήνα.

Η παρέα που κατέχει τις στιγμές, μαθαίνοντας ποιον έχει καταγράψει πριν τις εκλογές και αφού έχει το βίντεο στην διάθεσή της, και αποφασίζει να το δώσει (πουλήσει;) σε γνωστό εξπέρ του είδους με ειδησεογραφικό site ό οποίος ξέρει πως να παίξει μπάλα με αυτά .

Ο δημοσιογράφος έχει ξανακάνει τέτοιες κίτρινες επιτυχίες στην τηλεόραση με βίντεο που εξέθεσαν διάσημο τραγουδιστή και διάσημο μόδιστρο πάνω σε προσωπικές τους στιγμές.

Ο δημοσιογραφος βγάζει εικόνες από το βίντεο με το σταγονόμετρο (π.χ με τα παιδιά να κουτσομπολέυουν τον γνωστό πολιτικό που έχουν καταγράψει στα chat rooms ) και βρίσκει θέμα να ξανακάνει ντόρο για τις επιχειρήσεις του και τα ΜΜΕ που διευθύνει για ημέρες…

O ίδιος καμώνεται ότι ενημέρωσε σχετικά το κόμμα που ανήκει ο πολιτικός ανήρ για την ανευθυνότητά του να εκτεθεί σε ροζ βίντεο, τους πληροφορεί ότι δεν έβγαλε το tape κατά την διάρκεια των εκλογών για να μην πληγεί ανεπανόρθωτα το κόμμα και ο ίδιος ο πολιτικός,και τους εγκαλεί να τον μαζέψουν.

Παράλληλα παίζει και με την είδηση για να συνεχιστεί ο ντόρος γύρω από το site του ή ενδεχομένως να ζητά εκβιαστικά και άλλα ανταλλάγματα… Κανείς δεν ξέρει… ακριβώς τι συμβαίνει.

Μόλις πληροφορείται ο νεαρός πολιτικός τι συμβαίνει προβαίνει σε μια ακατανόητη δημόσια πολιτική δήλωση, ότι, δηλαδή, η παράταξή του δεν εκβιάζεται, μπερδεύοντας έτσι και το κόμμα που εκπροσωπεί στην δική του διαμάχη με τον δημοσιογράφο.

Το κακό έχει γίνει, τα ονόματα βγαίνουν πλέον κανονικά στην δημοσιότητα, δημοσιογράφοι και ΜΜΕ σπεύδουν να καταδικάσουν το γεγονός ως εκβιασμό από τον εκδότη- δημοσιογραφο, ακολουθεί σάλος και γενική κατακραυγή για τον ίδιο, το θέμα μαθαίνεται με όλες τις ζουμερές λεπτομέρειες , κι όλα αυτά ενώ το βίντεο δεν έχει ακόμη προβληθεί!

Αν ο δημοσιογραφος ήθελε να προστατέψει το κόμμα και τον νεαρό πολιτικό και να μην τον εκθέσει το θέμα δεν θα δημοσιοποιούνταν με δόσεις , δεν θα υπήρχε καμιά αναφορά στα μέσα που εκπροσωπεί και ένα τηλέφωνο στο αρχηγό του κόμματος θα έφτανε για μαζευτεί ο νεαρός ( ενδεχομένως να αποσυρθεί για κάποιο διάστημα στα μετόπισθεν) και το κόμμα να λάβει τα μέτρα του. ( Θα μπορούσε να την είχε πατήσει εν μέσω εκλογών).

Αν πάλι, ο νεαρός πολιτικός ήθελε να δώσει τέλος στην υπόθεσή του, θα μπορούσε να απευθυνθεί στην αστυνομία μήπως μπορούσε να του δώσει κάποια διέξοδο στον εκβιασμό που υπέστη, βρίσκοντας πρώτα αυτούς που τον βιντεοσκόπησαν και στην συνέχεια αυτούς που πήραν στην κατοχή τους το παράνομο βίντεο.

Σε καμιά περίπτωση δεν θα έπρεπε να εμπλέξει το κόμμα που ανήκει κάνοντας μια προσωπική του υπόθεση, υπόθεση του κόμματος και να δώσει έτσι τόσο μεγάλες διαστάσεις στο γεγονός. Το κρεβάτι και οι ιδιαίτερες και ιδιωτικές στιγμές του καθενός είναι προσωπική του υπόθεση και δεν θα πρέπει να απασχολεί την κοινή γνώμη ,εκτός βεβαίως κι αν πρόκειται για εγκληματική συμπεριφορά.

Η ηλιθιότητα όμως και η επιπολαιότητα που αντιμετωπίζει κάποιος τα social media, κάποιος που μάλιστα επιθυμεί να γίνει πολιτικός καριέρας, κάποιος που αύριο θα κληθεί να λάβει σημαντικές αποφάσεις, να μας εκπροσωπήσει και να διαχειριστεί κρατικό χρήμα πρέπει να μας απασχολεί και είναι σημαντικό για τους πολίτες.

ΚΑΙ εκεί, πέρα από την σφαίρα της ιδιωτικότητάς και των προσωπικών δεδομένων, πέρα από την κουτσομπολίστικη,κατακίτρινη διάθεση δημοσιογραφων και μέσων, ο πολιτικός αντιμετώπισε με τεράστια ανευθυνότητα την εικόνα του όταν αποφάσισε να εκτεθεί και χωρίς να είναι υποψιασμένος ότι θα τον παγιδεύσουν στα chat rooms.

To ίδιο άσχημα και ανεύθυνα αντιμετώπισε την υπόθεσή του και την διαμάχη του με τον δημοσιογράφο που κατέχει το παράνομο υλικό. ΣΕ τέτοια θέματα επιχειρείς παρασκηνιακά να βρεις τις λύσεις, δεν κάνεις δημόσιες δηλώσεις εκτός αν θέλεις να τερματίσεις την καριέρα σου ή να υποχρεωθείς σε παραίτηση όπως ο Γουαινερ.

ΚΑΙ το τελευταίο λάθος του, βάρυνε το κόμμα του επιχειρώντας ένα δικό του πρόβλημα να το παρουσιάσει σαν δικό τους!

Όλοι αυτοί οι λάθος χειρισμοί, όλες αυτές οι άγαρμπες και αδέξιες κινήσεις έγιναν από έναν πολλά υποσχόμενο πολιτικό.

Και αυτό θα πρέπει να μας προβληματίσει…

http://www.nydailynews.com/news/politics/rep-anthony-weiner-penis-exposed-photo-sexting-scandal-threatens-congressman-career-article-1.127887
http://en.wikipedia.org/wiki/Anthony_Weiner
HE DIDN’T EVEN GET ANY! WEINER SUNK BY A NO-SEX SEX SCANDAL

parodynews.wordpress.com/2014/06/21/καρότα-chat-rooms-ιδιωτικές-στιγμές-και-social-media-με-α/