04 Ιουνίου 2014

Παρέλαση επενδυτών στην Αθήνα -Ενδιαφέρον από Κίνα, Αζερμπαϊτζάν, Κουβέιτ και στο βάθος... Coca-Cola

Αν οι επόμενες ημέρες είναι κρίσιμες για τον ανασχηματισμό, το επόμενο 10ημερο θα είναι καθοριστικό για το επενδυτικό πλάνο που επιθυμεί να «τρέξει» η κυβέρνηση το αμέσως επόμενο διάστημα.

Οπως σημειώνει το Vima.gr η κυβέρνηση περιμένει από τις συναντήσεις που θα έχει ο Αντώνης Σαμαράς με επιχειρηματίες, αλλά κορυφαίους πολιτικούς να προσελκύσει επενδύσεις που θα δώσουν ταχύτερο βήμα στην οικονομία και στην ανάπτυξη.

Ηδη είχε συνάντηση -σε άκρως θετικό κλίμα- με τον ιδρυτή, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Fairfax Financial Holdings Πρεμ Γουάτσα, ο οποίος διαβεβαίωσε τον Πρωθυπουργό ότι η επένδυσή τους είναι μακροπρόθεσμη.

Παράλληλα, με αφορμή τα Ποσειδώνια 2014, ο πρωθυπουργός έκανε και δημόσιο κάλεσμα στους επενδυτές να στηρίξουν την Ελλάδα, σε μια περίοδο που και τα δικά τους ωφέλη θα είναι σημαντικά.

Οι τρεις συναντήσεις

Τα σημαντικά για τον συγκεκριμένο τομέα θα έρθουν το επόμενο 10ημερο, οπότε και έχουν κανονιστεί τρεις συναντήσεις του Αντώνη Σαμαρά που λαμβάνουν κομβικό χαρακτήρα.
Κατά ημερολογιακή σειρά στις 15-17 Ιουνίου καταφτάνει ο ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάν Αλίεφ. Στην ατζέντα των συζητήσεων θα είναι η κατασκευή του αγωγού TAP και η ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ από τη Socar.

Άκρως ενδιαφέρουσα είναι η επίσκεψη του πρωθυπουργού της Κίνας Λι Κετσιάνγκ που θα βρίσκεται στην Αθήνα το διάστημα 17-19 Ιουνίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κινέζος ηγέτης θα υπογράψει τον «φιλικό διακανονισμό» μεταξύ ΟΛΠ και Cosco, ενώ το πιο σημαντικό είναι ότι θα ανακοινώσει πως η κινεζική πλευρά θα επενδύσει ένα πολύ μεγάλο ποσό στον Πειραιά για να κατασκευαστούν εγκαταστάσεις και να διπλασιαστούν τα φορτία που διακινούνται.

Τέλος στην Αθήνα αναμένεται να έρθει και ο σεΐχης του Κουβέιτ Σαμπάχ Καλίντ αλ Χαμάντ αλ Σαμπάχ που θα συνοδεύεται από ιδιώτες επιχειρηματίες και επικεφαλής κρατικών φορέων, μεταξύ των οποίων και του οργανισμού επενδύσεων της χώρας (Kuwait Investment Authority). Πριν ακριβώς από έναν μήνα ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον πρίγκιπα της βασιλικής οικογένειας της Σαουδικής Αραβίας και πρόεδρο της Kingdom Holding Company Αλ Γουαλίντ μπιν Ταλάλ μπιν Αμπντουλαζίζ αλ Σαούντ, όπου εξέτασαν προοπτικές για επένδυση στη χώρα.

Στο βάθος... Coca-Cola

Για τη σημειολογία των συναντήσεων, αλλά και για το γενικότερο κλίμα αξίζει να σημειωθεί πως η κυβέρνηση και ο Αντώνης Σαμαράς άκουσαν με ικανοποίηση την απόφαση της Coca-Cola Τρία Εψιλον να προχωρεί τους επόμενους μήνες στην υλοποίηση σημαντικών επενδύσεων στην ελληνική αγορά, ύψους 11 εκατ. ευρώ, στις μονάδες της εταιρείας στο Σχηματάρι και στο Αίγιο.