12 Ιουνίου 2014

H κατασκευαστική που θησαυρίζει με το Μουντιάλ χορηγός του ΣΥΡΙΖΑ Βραζιλίας

To Mουντιάλ έχει ήδη "νικητή" και ακούει στο όνομα Odebrecht. την κατασκευαστική εταιρία που γιγαντώθηκε επί χούντας και τώρα χρηματοδοτεί με εκ δολ το αδελφό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, δηλ το κόμμα των Εργαζομένων του Λούλα και της Ρουσέφ... έτσι για να μη μας λένε οι ΣΥΡΙΖΑίοι τι ωραία που είναι στη Βραζιλία όπου ο αγαπημένος τους Λούλα σκεφτόταν τον λαό...

Το Μουντιάλ μπορεί να μην έχει αρχίσει ακόμη, αλλά υπάρχει ήδη ένας αδιαφιλονίκητος νικητής: Η εταιρεία Odebrecht. Η μεγαλύτερη κατασκευαστική εταιρεία στη Λατινική Αμερική έχει αναλάβει τη μερίδα του λέοντος όσον αφορά στα έργα υποδομής, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις τόσο για τις στενές σχέσεις της με την πρόεδρο της χώρας Ντίλμα Ρουσέφ, αλλά και τους σκοτεινούς δεσμούς της με τη χούντα.

H Odebrecht έχει αναλάβει την ανέγερση ή επέκταση τεσσάρων σταδίων, στα οποία θα διεξαχθεί το Μουντιάλ, έχοντας χρηματοδοτηθεί με 1,5 δισεκατομμύριο reais (675 εκατομμύρια δολάρια) μέσω επιδοτούμενων δανείων από την κρατική τράπεζα ανάπτυξης της Βραζιλίας.

Η κατασκευαστική εταιρεία είναι ένας από τους μεγαλύτερους χρηματοδότες του κυβερνώντος κόμματος των Εργαζομένων και για το λόγο αυτό έχει βρεθεί πολλές φορές στο στόχαστρο των επικριτών του Παγκοσμίου Κυπέλλου, οι οποίοι θεωρούν δυσβάσταχτο το κόστος των αγώνων για τους φορολογούμενους. Ο θάνατος δύο εργατών, η καθυστέρηση ολοκλήρωσης των έργων και  η υπέρβαση του προϋπολογισμού έχουν πυροδοτήσει αρκετές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας.

“Θέλουμε πολιτικές που θα βελτιώσουν τις ζωές των κατοίκων αντί να ωφελήσουν τις ιδιωτικές κατασκευαστικές εταιρείες”, λέει στο Bloomberg o Guilherme Boulos, ηγέτης της ομάδας διαμαρτυρίας, Κίνηση Εργατών Χωρίς Σπίτια.

Η Odebrecht είναι η μεγαλύτερη εργολαβική εταιρεία, που εκμεταλλεύεται το πρώτο Μουντιάλ που διεξάγεται στη Βραζιλία τα τελευταία 64 χρόνια. Οι διαμαρτυρίες συμπίπτουν με την έρευνα, που διενεργείται για την περίοδο δικτατορίας της χώρας από το 1964 έως το 1985. Γνωστή στη χώρα ως η Επιτροπή της Αλήθειας, η έρευνα προσπαθεί να ρίξει φως στους στενούς δεσμούς του καθεστώτος με τις κατασκευαστικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Odebrecht, οι οποίοι τους βοήθησαν να συσσωρεύσουν τεράστιο πλούτο όλα αυτά τα χρόνια.

Στενοί δεσμοί με τη Χούντα

Η Οdebrecht χρηματοδότησε την προεκλογική εκστατεία του κυβερνώντος κόμματος με 37, 9 εκατομμύρια reais το 2012 από 8,1 εκατομμύρια, που είχε χορηγήσει  το 2002. Η κατασκευαστική μονάδα της εταιρείας χρηματοδότησε πέρυσι με 6 εκατομμύαρια reais το κόμμα των Εργαζομένων, καθώς η πρόεδρος Ρουσέφ επιδιώκει την επανεκλογή της.

Η εκστρατεία δωρεών από την  Odebrecht και άλλες εταιρείες του κλάδου στα πολιτικά κόμματα ενόψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου  πυροδότησε μία προσπάθεια απαγόρευσης από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας της οικονομικής ενίσχυσης των πολιτικών δυνάμεων από επιχειρήσεις. Ο εκπρόσωπος της Odebrecht υποστήριξε βέβαια ότι στόχος αυτών των χορηγιών είναι η ενίσχυση της εκλογικής διαδικασίας και όχι η στήριξη συγκεκριμένων υποψηφίων.

Η Odebrecht, η οποία είναι επίσης εταίρος μιας κοινοπραξίας που διαχειρίζεται το στάδιο Maracana στο Ρίο Ντε Τζανέιρο, διεύρυνε την επιρροή της μετά τη δικτατορία, καλλιεργώντας σχέσεις με τις μεγαλύτερες κρατικές εταιρείες της Βραζιλίας, σύμφωνα με τον Pedro Campos, καθηγητή Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Federal Rural του Ρίο Ντε Τζανέιρο.

“Η Οdebrecht είχε την πλέον αποδοτική μετάβαση από τη δικτατορία στη δημοκρατία μεταξύ των κατασκευαστικών εταιρειών”, αναφέρει ο Campos, στη διατριβή του με τίτλο “Η Δικτατορία των Εργολάβων”, η οποία συζητήθηκε στην ακρόαση της Επιτροπής Αλήθειας το Μάρτιο. “Η εταιρεία ίσως είναι ο μεγαλύτερος δικαιούχος τους Παγκοσμίου Κυπέλλου”.

Τα ακαθάριστα έσοδα της αυξήθηκαν 16% πέρυσι, φθάνοντας τα 96,9 δισ. ρεάλ, γεγονός που την καθιστά τη μεγαλύτερη εταιρεία στη Λατινική Αμερική, με 175.000 υπαλλήλους και έργα υπό κατασκευή, ύψους άνω των 30 δισ. δολ. Η εταιρεία έχει ολοκληρώσει δεκάδες projects σε 26 χώρες, συμπεριλαμβανομένων αυτοκινητόδρομων στην Αγκόλα και την επέκταση του αεροδρομίου στο Μαϊάμι. Αυτή τη στιγμή εργάζεται πάνω στην κατασκευή του μεγαλύτερου φράγματος στον κόσμο, στον Αμαζόνιο.

“Η Βραζιλία έχει πολλές κρατικές εταιρείες και μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις, που διατηρούν ισχυρούς δεσμούς με τις κυβερνήσεις. Είναι αυτό που εγώ αποκαλώ Brazil Inc.,” λέει ο Peter Lannigan, διευθύνων σύμβουλος της  CRT Capital Group. “ Η Odebrecht είναι μία από αυτές τις εταιρείες, που παίρνει τα συμβόλαια και κυριαρχεί στη βιομηχανία. Ωστόσο, στο τέλος της ημέρας, συνεχίζουν να κάνουν αυτό που πάντα έκαναν, δηλαδή να φέρνουν σε πέρας την αποστολή τους”.

Η περιουσία του 93 χρονου πατριάρχη της οικογένειας Odebrecht, Norberto Odebrecht, ξεπερνά τα 4 δισ. δολ., σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index.  Ο ίδιος ίδρυσε τo 1941 την εταιρεία, η οποία είναι σήμερα μοιρασμένη μεταξύ αρκετών μελών της οικογένειας, ενώ μία άλλη βραζιλιάνικη οικογένεια κατέχει το 21% της επιχείρησης.

Αφού αποφοίτησε από το Πολυτεχνείο του Σαλβαδόρ, ο Norberto Odebrecht ανέλαβε τη χρεωμένη εταιρεία του πατέρα του. Κι ενώ περίμενε ότι θα χρειαστεί μία ζωή για να την ξεχρεώσει, τελικά του πήρε μόλις τέσσερα χρόνια.

Αρχισε να χτίζει ναυπηγεία, εμπορικά κέντρα και ένα τέρμιναλ για το αεροδρόμιο του Σαλβαδόρ. Εως το 1973, η εταιρεία είχε ήδη γίνει η τρίτη μεγαλύτερη επισκευαστική στη Βραζιλία και ο Norberto Odebrecht είχε κερδίσει τον τίτλο του “επιχειρηματία της χρονιάς”.

http://www.newmoney.gr/article/54983/moyntial-ehei-idi-nikiti-kai-akoyei-sto-onoma-odebrecht#ixzz34QPS58zV