04 Ιουνίου 2014

NYT: Δείτε τι αγοράζετε με 4 εκατ. δολάρια στη Μύκονο

Αφιέρωμα σε βίλα πέντε υπνοδωματίων, με θέα στις παραλίες της Λιας και του Καλαφάτη, που πωλείται αντί 3,97 εκατ. δολαρίων (2,9 εκατ. ευρώ) πραγματοποιούν οι New York Times. Όπως επισημαίνει η εφημερίδα, το γεγονός ότι η Μύκονος απευθύνεται στο διεθνές τζετ σετ προστάτευσε το νησί, σε ένα βαθμό τουλάχιστον, από τα οικονομικά προβλήματα της υπόλοιπης Ελλάδας. Οι τιμές είναι μεν χαμηλότερες σε σχέση με το 2008, αλλά οι αγοραπωλησίες δεν σταμάτησαν ποτέ. Πλέον, ένα κύμα από νέους αγοραστές από τη Μέση Ανατολή βοηθά ώστε να αντισταθμιστεί η απουσία Ελλήνων αγοραστών.



Όπως λέει στους New York Times η Ρόη Δελδήμου, διευθύντρια του γραφεία του Beauchamp Estates στη Μύκονο, οι παραθαλάσσιες βίλες με εκπληκτική θέα στις ΝΑ ακτές του νησιού εξακολουθούν να πωλούνται σε επίπεδα άνω των 5 εκατ. δολαρίων.

Οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές μπορούν να βρουν μικρότερες βίλες στις δυτικές ακτές, με λιγότερη θέα, ή ακίνητα στη βόρεια ή νότια πλευρά του νησιού, στα 2,5 με 5 εκατ. δολάρια. Όσο για εκείνους που πληρώνουν λιγότερα από αυτά τα τιμήματα, αυτοί θα πρέπει να αρκεστούν σε συγκροτήματα τριών ή τεσσάρων κατοικιών που μοιράζονται έναν κοινόχρηστο εξωτερικό χώρο με πισίνα.



Σύμφωνα με τις μαρτυρίες μεσιτών, τις οποίες επικαλείται η εφημερίδα, οι τιμές στη Μύκονο έχουν μειωθεί έως και κατά 40% σε σχέση με τα προ της ευρωπαϊκής ύφεσης επίπεδα. Όμως, η πτώση σταμάτησε τα τελευταία δύο χρόνια.



“Δεν νομίζω ότι μπορούμε να πούμε ότι βρισκόμαστε σε ανάκαμψη ακόμα. Πιστεύω ότι περιμένουμε μια καλή χρονιά. Η αγορά κινείται, αργά. Δεν σταμάτησε εντελώς ποτέ, γιατί η Μύκονος αποτελεί στην πραγματικότητα ένα διεθνή προορισμό”, λέει ο Γιάννης Πλουμής, της Πλουμής – Σωτηρόπουλος.



Στο ίδιο μήκος κύματος και η κα Δελδήμου: “Πέρυσι είχαμε την καλύτερη χρονιά των τελευταίων πέντε ετών τουλάχιστον. Η φετινή χρονιά είναι υποσχόμενη. Αυτό θα αρχίσει να επηρεάζει τις τιμές, να τις οδηγήσει λίγο υψηλότερα. Αλλά όχι κάτι δραματικό, πιστεύω”.

Οι μεσίτες σχετίζουν την τάση στην αγορά με την ενισχυμένη εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών στην ελληνική οικονομία, αφότου οι φόβοι για έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη πέρασαν.



Όπως λέει ο κ. Πλουμής, τα τελευταία χρόνια, οι μοναδικοί αγοραστές του γραφείου του προήλθαν από το εξωτερικό. Σε ό,τι αφορά τους Ευρωπαίους, αυτοί είναι κυρίως Βρετανοί, Γάλλοι, Γερμανοί και Ιταλοί, ενώ υψηλό είναι και το ποσοστό των Αμερικανών, πολλοί εκ των οποίων έχουν ελληνικές ρίζες.



Αλλά τα τελευταία χρόνια, η Μύκονος έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής και ανάμεσα στους αγοραστές της Μέσης Ανατολής, και κυρίως εκείνους που προέρχονται από την Αίγυπτο, το Ισραήλ και το Λίβανο. Πρόκειται για ανθρώπους που θέλουν να γλιτώσουν από την αναταραχή στις χώρες τους και βρίσκουν καταφύγιο σε έναν προορισμό με παρόμοιο κλίμα.