04 Ιουνίου 2014

Total και E.ON αποχωρούν από τον TAP

Σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη της SOCAR, η γαλλική και η γερμανική εταιρεία, που μετέχουν με ποσοστό 10% και 9% αντίστοιχα στο project, σχεδιάζουν να αποσυρθούν.

Η γαλλική Total και η γερμανική E.ON. σχεδιάζουν να αποσυρθούν από το project του TAP, σύμφωνα με στελέχη της αζέρικης κρατικής ενεργειακής εταιρείας SOCAR.

«Η Total και η E.ON σχεδιάζουν αν αποσυρθούν από το project TAP», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο επικεφαλής του τμήματος επενδύσεων της SOCAR, Vagif Aliyev, στο περιθώριο συνεδρίου στο Μπακού. Ο ίδιος δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για το θέμα.

Πάντως, δεύτερο ανώτατο στέλεχος της SOCAR, που δεν θέλησε να κατονομαστεί, επιβεβαίωσε την πληροφορία.

Το project TAP έχει στόχο να μεταφέρει αέριο από το πεδίο Shah Deniz II στην Κασπία Θάλασσα μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Ο μήκους 870 χλμ αγωγός θα συνδέεται με τον αγωγό Trans Anatolian Pipeline (TANAP) κοντά στα ελληνοτουρικά σύνορα, στους Κήπους, θα διαπερνά την Ελλάδα, την Αλβανία και την Αδριατική, και θα καταλήγει στη νότια Ιταλία.

Οι μέτοχοι του TAP είναι η BP με 20%, η SOCAR με 20%, η Statoil με 20%, η Fluxys με 16%, η Total με 10%, η E.ON με 9% και η Axpo με 5%.