27 Ιουλίου 2014

Στοίχημα 31,4 δις ευρώ στο δεύτερο 6μηνο: Τι προβληματίζει το οικονομικό επιτελείο

Ενα στοίχημα… αξίας 31,4 δισ. ευρώ καλείται να κερδίσει μέχρι το τέλος του έτους το υπουργείο Οικονομικών.

Το ποσό αυτό θα πρέπει να εισρεύσει στα δημόσια ταμεία στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, για να εκτελεστεί ο φετινός προϋπολογισμός και να επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα γενικής κυβέρνησης ύψους 1,5% του ΑΕΠ ή 2,8 δισ. ευρώ..

Η καλή εικόνα που παρουσίασαν τα φορολογικά έσοδα στο πρώτο εξάμηνο του έτους μπορεί να έφερε χαμόγελα στο οικονομικό επιτελείο, αλλά σε καμία περίπτωση δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού.

Ολα κρίνονται στο δεύτερο εξάμηνο. Και επειδή δεν μπορεί εσαεί να συμπιέζονται οι δαπάνες και να μη χρηματοδοτούνται φορείς της γενικής κυβέρνησης το στοίχημα θα κριθεί στη στάση που θα κρατήσουν οι φορολογούμενοι απέναντι στην Εφορία.

Κάθε μήνα μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να βάζουν το χέρι στην τσέπη για να πληρώνουν κάποιο φόρο για τα εισοδήματά τους και τα περιουσιακά τους στοιχεία.

Με δεδομένο ότι τα περισσότερα νοικοκυριά έχουν ξεπεράσει τα όρια των φορολογικών τους αντοχών, στο υπουργείο Οικονομικών έχουν αρχίσει να ανησυχούν.

Αυτό που φοβούνται είναι ότι πολλοί φορολογούμενοι δεν θα μπορέσουν να πληρώσουν τους μαζεμένους φόρους λόγω οικονομικής αδυναμίας και από τη μία θα «φουσκώσει» ακόμη περισσότερο η τεράστια δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων οφειλών και από την άλλη δεν θα επιτευχθεί ο στόχος για την είσπραξη εσόδων ύψους 53,6 δισ. ευρώ φέτος.

Μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη 31 Ιουλίου περίπου 2,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν την πρώτη από τις τρεις διμηνιαίες δόσεις του φόρου που προέκυψε με την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων.

Με δεδομένο ότι ο συνολικός φόρος που βεβαιώθηκε με τα εκκαθαριστικά ανέρχεται σε 3,75 δισ. ευρώ, θα πρέπει μέχρι το τέλος του μήνα να έχουν εισπραχθεί τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ.

Αν τα έσοδα του Ιουλίου κινηθούν κάτω από τον στόχο που έχει τεθεί, τότε τα πράγματα θα δυσκολέψουν για το οικονομικό επιτελείο…

Για τα νοικοκυριά τα δύσκολα θα έρθουν τον Αύγουστο, αφού θα κληθούν να πληρώσουν και τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων, ο οποίος θα τους «συντροφεύει» κάθε μήνα μέχρι το τέλος του έτους. Το ποσό που αναζητά η κυβέρνηση από τους ιδιοκτήτες ακινήτων ανέρχεται σε 2,65 δισ. ευρώ.

Δηλαδή κάθε μήνα και μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να μπαίνει στα δημόσια ταμεία το ποσό των 530 εκατ. ευρώ μόνο από τον ΕΝΦΙΑ.

Οπως γίνεται αντιληπτό, οι μαζεμένοι φόροι δεν είναι βέβαιο ότι θα πληρωθούν στην ώρα τους και δικαίως στην κυβέρνηση ανησυχούν για μια θερινή… στάση πληρωμών από πλευράς φορολογουμένων.