09 Ιουλίου 2014

ΒΙΝΤΕΟ-36 χρόνια μετά τον Κέμπες, τον Ρέζενμπρικ και τον... Βιντέλα, η τύχη χρωστάει στην Ολλανδία

Ο ημιτελικός του Μουντιάλ της Βραζιλίας εγείρει μνήμες από τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1978 και την επική» κλοπή με 3-1 των «γκάουτσος»... σε ένα ματς όπου η Ολλανδία αδικήθηκε και από τη διαιτησία και από την τύχη

Αργεντινή και Ολλανδία είναι οι δύο αντίπαλες ομάδες στο δεύτερο ημιτελικό του φετινού Μουντιάλ, που θα διεξαχθεί στις 11 το βράδυ της Τετάρτης. Ένα ζευγάρι, το οποίο φέρνει αυτομάτως στη μνήμη τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1978, στην Αργεντινή του δικτάτορα Χόρχε Βιντέλα.
Ένα Μουντιάλ, τότε, που έμεινε στην ιστορία για όλους τους λάθους λόγους, αφού η υποψία πως ο Βιντέλα κινούσε όλα τα νήματα, για να προπαγανδίσει με μια ενδεχόμενη νίκη της «αλμπισελέστε», ήταν διάχυτη και πολλοί θεωρούν εκείνο το τουρνουά ως το πιο «βρώμικο» που έγινε ποτέ. Υπό τις ευλογίες της δικτατορίας Βιντέλα, η «αλμπισελέστε» θα επικρατήσει στον τελικό επί του «total football» της Ολλανδίας, απόντος του Γιόχαν Κρόιφ.

Στις 25 Ιουνίου του 1978, το «Μονουμεντάλ» είχε γεμίσει πολύ πριν την έναρξη του τελικού, με τους 72.000 φίλους της Αργεντινής να δημιουργούν τη γνωστή, θερμή ατμόσφαιρα, πετώντας κονφετί και χρωματιστά ρολά χαρτιού στον αγωνιστικό χώρο. Η Ολλανδία μπήκε στο γήπεδο έτοιμη για τη σέντρα, αλλά για περίπου πέντε λεπτά περίμενε τον αντίπαλο, σε μία προσπάθεια των Αργεντινών να... πειράξουν τον ψυχισμό και το μυαλό των «οράνιε».

Η Ολλανδία δεν είχε πια τον Κρόιφ στην σύνθεση της, είχε όμως τους περισσότερους της ομάδας του 1974, συμπεριλαμβανομένου του Ρομπ Ρέζενμπρικ, του… παραλίγο ήρωά της σε εκείνο το τουρνουά. Οι παίκτες του Λουίς Σεζάρ Μενότι άργησαν επιδεικτικά να βγουν στο γήπεδο, ώστε να κάνουν τους «οράνιε» να νιώσουν την πίεση από τους φανατικούς Αργεντινούς οπαδούς. Όταν έκαναν την είσοδό τους, δε, έσπευσαν να δημιουργήσπυν θέμα με τον πλαστικό νάρθηκα που φορούσε στον καρπό ο Ρενέ φαν ντε Κέρκοφ, ύστερα από τον τραυματισμό του στη φάση των ομίλων. Ο Ολλανδός ακραίος επιθετικός, μετέπειτα παίκτης του Απόλλωνα Αθηνών, αγωνιζόταν με αυτόν τον νάρθηκα από το ματς με το Ιράν, ωστόσο ο Ιταλός διαιτητής Σέρτζιο Γκονέλα απαίτησε να καλυφθεί με γάζα, όπερ και εγένετο.

Η διαιτησία του τελικού, τόσο από τον Γκονέλα, όσο και από τους βοηθούς του, τον Ουρουγουανό Ραμόν Μπαρέτο και τον Αυστριακό Εριχ Λίνεμαϊρ, ήταν αμφιλεγόμενη, μιας και πολλές φάσεις κατέληξαν υπέρ των Αργεντινών, χωρίς προφανή λόγο. Οι Ολλανδοί δεν πτοήθηκαν, ανέλαβαν ηγετικό ρόλο στο ματς, αλλά ελλείψει Κρόιφ, δεν μπορούσαν να ολοκληρώσουν με ορθό τρόπο τις φάσεις. Ο Μάριο Κέμπες, ο οποίος είχε φορμαριστεί στο δεύτερο γύρο ομίλων, άνοιξε το σκορ στο 37', αποτέλεσμα με το οποίο οι δύο ομάδες πήγαν στα αποδυτήρια. Στο δεύτερο ημίχρονο, ο Ερνστ Χάπελ έριξε στο ματς τον Ντιρκ Νάνινχα στη θέση του αναποτελεσματικού Τζόνι Ρεπ στο 58' και ο επιθετικός της Ρόντα τον δικαίωσε, ισοφαρίζοντας οκτώ λεπτά πριν από τη συμπλήρωση των 90. Στις καθυστερήσεις, μάλιστα, ο Ρομπ Ρέζενμπρικ είδε την μπάλα από μακρινή προσπάθειά του να καταλήγει στο δοκάρι, χάνοντας έτσι μοναδική ευκαιρία να γράψει ιστορία.

Στην παράταση η Ολλανδία είχε κουραστεί και η ψυχωμένη ομάδα του Μενότι πέρασε στην αντεπίθεση. Στο 104' ο Κέμπες σκόραρε για δεύτερη φορά και έδωσε το σύνθημα της νίκης. Με υπέροχη ατομική προσπάθεια (αλλά και με τη βοήθεια της τύχης, καθώς κέρδισε την κόντρα από τον γκολκίπερ των Ολλανδών, Γιόνγκμπλοντ), το «δέκα το καλό» της Αργεντινής σκόραρε ξανά στο ίδιο τέρμα και λίγο μετά, στο 115', ο Μπερτόνι «σφράγισε» το θρίαμβο της «αλμπισελέστε», με το δικό του δεύτερο γκολ στο τουρνουά, και διαμόρφωσε το τελικό 3-1.

Τριάντα οκτώ χρόνια μετά την ήττα της «αλμπισελέστε» στον τελικό του πρώτου Μουντιάλ, στην Ουρουγουάη, η Αργεντινή κατάφερε να σηκώσει για πρώτη φορά το βαρύτιμο τρόπαιο. Η απονομή έγινε από τον ίδιο τον Χόρχε Βιντέλα και άλλους εκπροσώπους του καθεστώτος και γι' αυτό η αποστολή της Ολλανδίας προτίμησε να μην παραστεί, για να πάρει τα αργυρά μετάλλιά της.






Δείτε και το βίντεο όπου δεν φαίνεται το δοκάρι του Ρεζενμπρικ στις καθυστηρήσεις του αγώνα


Δείτε το δοκάρι στις καθυστερήσεις εδώ στο 48 λεπτό του βίντεο