14 Ιουλίου 2014

Πως τα έντομα θα ταΐσουν τα 9,6 δισ. ανθρώπων το 2050

Ο πληθυσμός του πλανήτη αναμένεται να αυξηθεί από τα 7,2 δισ. που είναι τώρα στα 9,6 δισ. το 2050 με τους επιστήμονες να ψάχνουν να βρουν τρόπους για να θρέψουν τα επιπλέον 2 δισ. στόματα.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών επεξεργάζεται ένα πιθανό σενάριο που αναμένεται να αποτελέσει το κλειδί για το διατροφικό μέλλον της ανθρωπότητας και αυτό βασίζεται στα έντομα.

Τα έντομα είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, λίπος, ασβέστιο, σίδηρο και ψευδάργυρο, πράγμα που τα κάνει εναλλακτική τροφή για το κοτόπουλο, το χοιρινό, και το μοσχαρίσιο κρέας, ενώ τα έντομα είναι και πιο φιλικά προς το περιβάλλον.

Στις μέρες μας, όλο και μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού ανακαλύπτει τα έντομα, ως είδος τροφής. Το 8% των κατοίκων από την Νότια Ασία έως την Λατινική Αμερική ήδη γνωρίζουν τα έντομα ως μέρος της διατροφής τους. Τηγανιτά ή ψητά, τα έντομα πωλούνται στους δρόμους της Ταϊλάνδης και είναι ιδιαίτερα δημοφιλή. Ο Δυτικός Κόσμος δεν έχει αυτή την... γνώμη για τα έντομα, όμως αυτό είναι κάτι που συνεχώς αλλάζει.

Εστιατόρια στη Νέα Υόρκη και άλλες μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ και όχι μόνο, ήδη περιλαμβάνουν τα έντομα στο κατάλογό τους ενώ οι Tiny Farms, Bitty Foods και Don Bugito είναι τρεις startups του San Francisco οι οποίες επενδύουν στα έντομα, ως είδος διατροφής.

Η Tiny Farms προσφέρει τον εξοπλισμό εκείνο, για να δώσει την δυνατότητα σε όσους επιθυμούν να αναπτύξουν μόνοι της την μικρή τους φάρμα με... έντομα. Η Bitty Foods κατασκευάζει προϊόντα από αλεύρι που έχει ως βάση τα... τριζόνια ενώ η Don Bugito πουλάει μαγειρεμένα έντομα σε συσκευασία snac.