01 Ιουλίου 2014

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αποκλείει συγκυβέρνηση με άλλον πρωθυπουργό από τη ΝΔ... τον κ. Τίποταχαχαχαχα;

Του Κάλχα

Σε προχωρημένο επίπεδο βρίσκονται οι ζυμώσεις στο πολιτικό σύστημα με στόχο την εμπλοκή του ΣΥΡΙΖΑ στη μοιρασιά της κυβερνητικής εξουσίας. Τα τελευταία 24ωρα είναι ηχηρά τα «χτυπήματα» κυβερνητικών παραγόντων και βουλευτών της ΝΔ που τάσσονται υπέρ μιας κυβερνητικής συνεργασίας με την Κουμουνδούρου. Ενώ από την πλευρά της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να κλείνουν διακριτικά το μάτι.
Έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον ότι η Κουμουνδούρου έχει αποφύγει να τοποθετηθεί επίσημα και να πάρει αποστάσεις από τη δήλωση Αβραμόπουλου ο οποίος τάχθηκε υπέρ μιας κυβερνητικής συνεργασίας ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι είναι μια «θεμιτή επιλογή» απ’ τη στιγμή που έχει παρέλθει ο καιρός των αυτοδυναμιών για τα κόμματα.

Παρά το γεγονός ότι έχει περάσει μια μέρα μετά από αυτή τη δήλωση (RealNews) του υπουργού άμυνας και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ έχει τροφοδοτήσει διεργασίες, συζητήσεις και προβληματισμούς η Κουμουνδούρου ουσιαστικά δεν επιχειρεί να κλείσει τη συζήτηση. Στον αντίποδα ο «αντ’ αυτού» του Αλέξη Τσίπρα, ο διευθυντής του πολιτικού του γραφείου, Νίκος Παππάς ρίχνει νερό στο μύλο αυτών των διεργασιών δηλώνοντας (επίσης στη RealNews) ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι αυτοδύναμος θα οδηγηθεί επίσης σε «αναγκαστικές κεντροαριστερές συμμαχίες και δεξιές στροφές».

Το κερασάκι στην τούρτα ήταν η δήλωση της βουλευτού της ΝΔ Φωτεινής Πιπιλή η οποία ανέφερε ότι «κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση αυτό που είπε ο Αβραμόπουλος και αυτό που σχολίασε ο Παππάς», προσθέτοντας ότι «Αν κάποτε γίνουν εκλογές και κανένα κόμμα δεν κάνει αυτοδυναμία -γιατί αυτό δεν λένε και οι δύο;- λογικό δεν είναι ότι θα πάνε στον Πρόεδρο τη Δημοκρατίας με τη διαδικασία των εντολών; Τι θα βγει να πει ο κ. Σαμαράς «εγώ αποκλείεται»;».

Την ώρα που ακόμα και γαλάζιοι βουλευτές ουσιαστικά καλούν τον πρωθυπουργό σε αναπροσαρμογή της στάσης του απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ, είναι άξιο προσοχής ότι στις τελευταίες επίσημες τοποθετήσεις του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιχειρεί κυρίως την πολιτική στοχοποίηση όχι γενικά της κυβέρνησης αλλά της «κυβέρνησης Σαμαρά». Ενώ ο Δημήτρης Παπαδημούλης «τιτίβισε» περί ύπαρξης δύο εκδοχών της Νέας Δημοκρατίας. Ανέφερε χαρακτηριστικά μέσω twitter ότι «ο Σαμαράς αρνείται ακόμα και να συζητήσει με τον Τσίπρα, ενώ ο Αβραμόπουλος μιλά για συγκυβέρνηση ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ. Δυο εκδοχές, μιας ΝΔ σε αποδρομή».

Στο μεταξύ δεν είναι τυχαίο ότι η «πλατφόρμα 2010» του ΣΥΡΙΖΑ στην οποία ηγούνται στελέχη όπως ο Δημήτρης Παπαδημούλης, η Ρένα Δούρου και ο Γιάννης Μπαλάφας συνεδρίασε και εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση με την οποία ζητείται η ενωτική ανασύνθεση της πλειοψηφίας του ΣΥΡΙΖΑ στη βάση των πρόσφατων αποφάσεων της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ για ένα «νέο μπλοκ εξουσίας».

Μέσα σε αυτό το κλίμα και ο Ευάγγελος Βενιζέλος συνεχίζει κατά καιρούς με διάφορες αποχρώσεις να το παίζει σε «διπλό ταμπλό». Στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου για το τέλος της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ ανέφερε ότι στις προσεχείς εκλογές «δεν πρόκειται να υπάρξει αυτοδυναμία» και πως «λαός θέλει συνεργασίες». «Περάσαμε –είπε χαρακτηριστικά– στον συνεργατικό κοινοβουλευτισμό» υπενθυμίζοντας ότι και το 2012 το ΠΑΣΟΚ είχε ταχθεί υπέρ της συνεργασίας των πολιτικών δυνάμεων που «πιστεύουν στην Ευρώπη και είναι υπεύθυνες» επιρρίπτοντας την ευθύνη στο ΣΥΡΙΖΑ ότι απέρριψε αυτή την πρόταση του ΠΑΣΟΚ.