05 Ιουλίου 2014

Σε επιστράτευση οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ

Τα φύλλα επιστράτευσης των εργαζόμενων και επίταξης των εγκαταστάσεων είναι έτοιμα να αρχίσουν να μοιράζονται με την κυβέρνηση να κάνει επίδειξη αποφασιστικότητας...

Μονόδρομος ήταν για την κυβέρνηση η απόφαση για πολιτική επιστράτευση των εργαζόμενων της ΔΕΗ καθώς...
οι συνδικαλιστές που θέλουν να συγκυβερνούν αποφάσισαν νέα απεργία και παρ’ ότι το δικαστήριο έκρινε παράνομες τις κινητοποιήσεις τους. Τα φύλλα επιστράτευσης των εργαζόμενων και επίταξης των εγκαταστάσεων είναι έτοιμα να αρχίσουν να μοιράζονται με την κυβέρνηση να κάνει επίδειξη αποφασιστικότητας την ίδια στιγμή που οι συνδικαλιστές άρχισαν να ρίχνουν κι άλλες μονάδες της ΔΕΗ με αποτέλεσμα να κινδυνεύει το σύστημα.

Ήταν υποχρεωμένη η κυβέρνηση να προχωρήσει στην επιστράτευση καθώς θεωρείτο θέμα χρόνου να καταρρεύσει το σύστημα το οποίο άντεξε μόνο επειδή οι καιρικές συνθήκες επέτρεψαν στο να δουλέψουν στο φουλ τα φωτοβολταϊκά και τα αιολικά πάρκα. Εν μέσω της τουριστικής περιόδου και με τις επιχειρήσεις και τις βιομηχανίες να απευθύνουν έκκληση να μην γκρεμιστούν τα πάντα, δεν υπήρχε άλλος δρόμος από την επιστράτευση. «Είμαστε έτοιμοι για όλα, μπορώ να σας το διαβεβαιώσω», δήλωσε ο Γιάννης Μανιάτης το πρωί.

Σε ανακοίνωσή της η κυβερνητική εκπρόσωπος, Σ. Βούλτεψη, ανέφερε: «Όπως από την πρώτη ημέρα αυτής της άνευ συνδικαλιστικού αιτήματος και υποκινούμενης απεργίας είχε γνωστοποιηθεί προς πάσα κατεύθυνση, απόφαση της κυβέρνησης ήταν και παραμένει η διαφύλαξη του δημοσίου συμφέροντος. Μετά την απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης να κηρύξει παράνομες και καταχρηστικές τις απεργιακές κινητοποιήσεις στη ΔΕΗ, διατάσσοντας την άμεση διακοπή τους και εφόσον τα συνδικαλιστικά σωματεία δεν συμμορφώθηκαν προς τη δικαστική απόφαση, η κυβέρνηση προχωρά στο μέτρο της πολιτικής κινητοποίησης των εργαζομένων και σε επίταξη των υπηρεσιών τους. Στη Δημοκρατία οι νόμοι και οι δικαστικές αποφάσεις πρέπει να τυγχάνουν του σεβασμού όλων και το δημόσιο συμφέρον προέχει».

«Η εποχή που η κάθε συνδικαλιστική ηγεσία μπορούσε να συγκυβερνήσει παρήλθε. Όσοι πιστεύουν ότι θα συνεχιστεί αυτό κάνουν λάθος... η μεγάλη πλειοψηφία του λαού τάσσεται με την κυβέρνηση, είναι βαθιά γελασμένοι» διεμήνυσε ο υπουργός Εσωτερικών, Αργύρης Ντινόπουλος.

«Είμαστε νόμιμη και εκλεγμένη κυβέρνηση, που έχει τη δεδηλωμένη. Έχει τελειώσει η εποχή που οι συνδικαλιστές κατέβαζαν τους διακόπτες όποτε ήθελαν (...) Πρέπει να πρυτανεύσει η λογική από την πλευρά της ΓΕΝΟΠ» τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών, μιλώντας στον Σκάι.

«Το μέτρο της επίταξης δεν είναι κάτι ευχάριστο, αλλά είναι αναγκαίο και η χώρα δεν μπορεί να κάνει πίσω» επισήμανε και έκανε λόγο για ανάγκη αξιοκρατικών κριτηρίων στις προσλήψεις τη στιγμή που τις δεκαετίες του '80 και του '90 το μεγαλύτερο ρουσφέτι ήταν ο διορισμός στη ΔΕΗ.

«Είμαστε σε μια κρίσιμη περίοδο και αναμένουμε ένα μεγάλο αριθμό τουριστών» σημείωσε, προσθέτοντας ότι δεν γίνεται οι τουρίστες να έρχονται στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και να μην υπάρχει κλιματισμός

Στο μεταξύ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίτερα η ΔΕΗ, ανέφερε τα εξής: «Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ-ΚΗΕ, παρά την απόφαση του Δικαστηρίου που έκρινε την απεργία παράνομη και καταχρηστική ενώ ταυτόχρονα διέταξε και την άμεση διακοπή των κινητοποιήσεων, εξέδωσε νέα ανακοίνωση τις πρώτες πρωινές ώρες σύμφωνα με την οποία συνεχίζονται οι απεργιακές κινητοποιήσεις από τα ξημερώματα του Σαββάτου (5/7). Παράλληλα, η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ-ΚΗΕ επέβαλε νέα μείωση της παραγόμενης θερμικής ισχύος, με αποτέλεσμα οι εκτός λειτουργίας θερμικές μονάδες (λιγνιτικές και Φυσικού Αερίου) να ανέρχονται πλέον σε 14 συνολικής ισχύος περίπου 3.700 MW, ενώ η Υδροηλεκτρικής ισχύς που έχει τεθεί εκτός λειτουργίας παραμένει στα 900MW περίπου. Ο Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ) είναι αρμόδιος για την ενημέρωση των καταναλωτών για τυχόν περικοπές ηλεκτροδότησης. Η ΔΕΗ ΑΕ ζητεί την κατανόηση των πολιτών για τη συνεχιζόμενη ταλαιπωρία τους και καταβάλλει διαρκώς προσπάθειες για την άμεση λύση της απεργίας και την εξυπηρέτηση των καταναλωτών".

Η κυβέρνηση στέλνει ηχηρό μήνυμα στους απεργούς ότι είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει το μέτρο της επιστράτευσης ενώ παίρνει τα μέτρα της για να αντιμετωπίσει κι άλλες μορφές κινητοποιήσεων. Υπάρχει έκδηλη ανησυχία ότι συνδικαλιστές θα επιχειρήσουν να προχωρήσουν σε καταλήψεις εγκαταστάσεων της ΔΕΗ. Η σύγκρουση έφτασε στα άκρα όταν η αντίδραση των απεργών ήταν ότι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους. Χθες μετά την απόφαση του δικαστηρίου η ΓΕΝΟΠ κήρυξε νέα απεργία τονίζοντας ότι έχει συμμορφωθεί με το σκέλος της απόφασης για διάθεση μεγαλύτερου αριθμού εργαζόμενων στο προσωπικό ασφαλείας. «Θα συνεχιστεί η απεργία» υπογραμμίζουν από την πλευρά της ΓΕΝΟΠ οι κ.κ. Παντελής Καραλευτέρης και Γιώργος Μπίτζας. «Θα διορθώσουμε τον αριθμό του ποσοστού που πρέπει να είναι εξαιρούμενο, δηλαδή του προσωπικού ασφαλείας, για το οποίο κρίθηκε παράνομη η απεργία και θα συνεχίσουμε την απεργία» σημείωσε μιλώντας στον Σκάι ο κ. Μπίτζας.