16 Ιουλίου 2014

Τα εγκαταλειμένα νεοκλασικά στην Πλάκα που «βγάζει στο σφυρί» το ΤΑΙΠΕΔ

Θα μπορούν να αξιοποιηθούν για 99 έτη, ώστε μετά το τέλος της συγκεκριμένης περιόδου, η κυριότητα των ακινήτων να επιστρέψει στο Ελληνικό Δημόσιο

Δώδεκα ακίνητα, στην πλειοψηφία τους διατηρητέα, που βρίσκονται στη σκιά του Ιερού Βράχου της Ακρόπολης, βγαίνουν στο... σφυρί μέσω του ΤΑΙΠΕΔ.
Συγκεκριμένα, στο δελτίο Τύπου μέσω του οποίου ανακοίνωνε τους υποψήφιους αγοραστές του Αφάντου στη Ρόδου, το ΤΑΙΠΕΔ σημείωνε, παράλληλα, ότι βγάζει στο σφυρί μέσω της πλατφόρμας ηλεκτρονικών δημοπρασιών 26 ακόμη ακίνητα, εκ των οποίων τα 12 βρίσκονται στην Πλάκα.

Επιπρόσθετα, το ΤΑΙΠΕΔ σημειώνει στην ανακοίνωσή του ότι δεδομένου των ιδιαίτερων πολιτιστικών χαρακτηριστικών της συγκεκριμένης περιοχής, πρωτοπορεί προχωρώντας στην αξιοποίηση αυτών των ακινήτων μέσω δικαιωμάτων επιφανείας για 99 έτη, ώστε μετά το τέλος της συγκεκριμένης περιόδου, η κυριότητα των ακινήτων να επιστρέψει στο Ελληνικό Δημόσιο.

Τα ακίνητα της Πλάκας που βγάζει στο σφυρί το ΤΑΙΠΕΔ είναι στην πλειοψηφία τους διατηρητέα κτίρια, τα περισσότερα εγκαταλελειμμένα και μισορημαγμένα, με κάποιες βέβαια εξαιρέσεις. Τα περισσότερα, δηλαδή, χρήζουν εργασιών αποκατάστασης με βάση τους αυστηρούς περιορισμούς που έχουν τεθεί για την περιοχή.