06 Ιουλίου 2014

ΓΕΝΟΠ: Δεν μπορούμε να καλέσουμε τους συναδέλφους να παρανομήσουν

“Κανένας εργαζόμενος της ΔΕΗ δεν είχε παραλάβει φύλλο πορείας μέχρι τις 6.30 το απόγευμα” δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Κώστας Κουτσοδήμας, μετά τη συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής χθες ο βράδυ.

Ερωτηθείς "τι λέει η ΓΕΝΟΠ στους συναδέλφους της που θα παραλάβουν τα φύλλα πορείας και θα πρέπει να εμφανισθούν την Κυριακή στη δουλειά τους" δήλωσε ότι "το σωματείο δεν μπορεί να τους καλέσει να παρανομήσουν”.

Ο κ. Κουτσοδήμας χαρακτήρισε παράνομη την επιστράτευση λέγοντας ότι η απεργία είναι κατοχυρωμένη από το Σύνταγμα, ενώ επισήμανε ότι δεν υπήρξε ουδέποτε πρόβλημα επάρκειας στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. “Δώσαμε ένα δίκαιο αγώνα με όρους κοινωνίας και όχι συντεχνίας", κατέληξε.

Σημειώνεται ότι το απόγευμα σημειώθηκε ένταση έξω από την πύλη του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, στην Κοζάνη, μεταξύ συνδικαλιστών και εργαζόμενων της ΔΕΗ, με αφορμή το τι θα κάνουν οι εργαζόμενοι από τη στιγμή που θα παραλάβουν τα φύλλα πορείας.

Την Κυριακή, στις 12 το μεσημέρι, θα συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΓΕΝΟΠ για να καθορίσει την περαιτέρω στάση του ενώ μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στο ΔΣ της ΔΕΗ Παντελής Καραλευθέρης εκτίμησε ότι έως την Κυριακή το πρωί αναμένεται να ολοκληρωθεί η επίδοση των φύλλων πορείας στους εργαζόμενους.

Χαρακτήρισε ως «υπερβολική και λανθασμένη την απόφαση της κυβέρνησης για την επιστράτευση και την επίταξη των υπηρεσιών, επισημαίνοντας ότι «κάποιοι υπερέβαλαν εαυτόν και οδήγησαν τον πρωθυπουργό να πάρει αυτή την απόφαση.»

Πάντως, η ΔΕΗ αναμένει μετά την επίδοση των φύλλων πορείας οι εργαζόμενοι να προσέλθουν στις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής και μέχρι τη Δευτέρα το πρωί να έχουν επανέλθει όλες οι μονάδες σε πλήρη λειτουργία.

«Είτε θα σκίσουν τα φύλλα πορείας είτε θα τα πάρουν και θα τρέξουν στη δουλειά», αυτό θα το αποφασίσει η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ σχολίασε ο κ. Καραλευθέρης αφήνοντας αιχμές για σχετικές δηλώσεις του τέως προέδρου της Ομοσπονδίας Νίκου Φωτόπουλου.

«Καλά θα κάνει να χαμηλώσει τους τόνους η κ. Βούλτεψη, από τους τόνους αυτούς επωφελείται μόνον ο Τσίπρας» ανέφερε ακόμη το στέλεχος των συνδικαλιστών της ΔΕΗ για τις δηλώσεις της κυβερνητικού εκπροσώπου.

Από την πλευρά της, η απεργιακή επιτροπή της ΓΕΝΟΠ εξετάζει το ενδεχόμενο να θέσει εκτός συστήματος και άλλες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής.

«Συνεχίζουμε τον αγώνα μας καταδικάζοντας κάθε ανέντιμη και αντιδημοκρατική τακτική» αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωση το Σωματείο Σπάρτακος της ΔΕΗ μετά το μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης. Το Σωματείο εκπροσωπεί κυρίως τους εργαζόμενους στο ενεργειακό κέντρο της Δυτικής Μακεδονίας. Η επίδοση των φύλλων πορείας στους εργαζομένους της επιχείρησης είναι σε εξέλιξη.

Όπως δήλωσε πάντως στο ΑΜΠΕ, ο πρόεδρος του Σωματείου Γιώργος Αδαμίδης, η συνέχιση του αγώνα δεν σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι δεν θα πάνε στις δουλειές τους, όταν υλοποιηθεί η επίταξη των υπηρεσιών τους που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Σημειώνεται ότι η ΓΕΝΟΠ έθεσε εκτός λειτουργίας μια ακόμα θερμική μονάδα του ΑΗΣ Καρδιάς στην Κοζάνη, με αποτέλεσμα οι εκτός λειτουργίας θερμικές μονάδες (λιγνιτικές και φυσικού αερίου) να ανέρχονται πλέον σε 14 συνολικής ισχύος περίπου 3.700 MW, ενώ η Υδροηλεκτρικής ισχύς που έχει τεθεί εκτός λειτουργίας παραμένει στα 900MW περίπου. Οι συνδικαλιστές φέρονται έτοιμοι να θέσουν εκτός λειτουργίας και νέα μονάδα του ΑΗΣ Λαυρίου.

Πάντως, ο ΔΕΔΔΗΕ δεν προβλέπει προς το παρόν περικοπές ρεύματος λόγω της χαμηλής ζήτησης.

"Η εκτελεστική εξουσία κουρελιάζει ξανά το Σύνταγμα"

Την κυβερνητική πρακτική των επιστρατεύσεων καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ. Όπως αναφέρει για ακόμη μια φορά μια επιστράτευση χρησιμοποιείται για να σταματήσει μια δίκαιη απεργία.

Η Συνομοσπονδία καλεί την κυβέρνηση να πάρει πίσω το μέτρο της επιστράτευσης, συμπαρατάσσεται στον αγώνα των εργαζομένων της ΔΕΗ, και προαναγγέλλει ότι θα στηρίξει συνδικαλιστικά με κάθε νόμιμο μέσο και τρόπο τον αγώνα και τις αποφάσεις των συνδικαλιστικών οργάνων και των εργαζομένων στη ΔΕΗ, «γιατί η ηλεκτρική ενέργεια είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα και οι εργαζόμενοι είναι άνθρωποι και όχι αριθμοί».

"Η απεργία ήταν υποκινούμενη"

«Η απόφαση της κυβέρνησης για επίταξη δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Σε όλους τους τόνους είχαμε πει ότι θα διαφυλαχθεί το δημόσιο συμφέρον υπογράμμισε στον ΣΚΑΪ η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη.

«Ο νόμος θα επιβληθεί. Υπάρχει κυβέρνηση, χώρα λαός, δεν κάνει ο καθένας ό,τι θέλει. δεν έχει δικαίωμα να αποφασίζει ο συνδικαλιστής για την κυβερνητική πολιτική» διεμήνυσε.

Πηγή: http://www.skai.gr