15 Ιουλίου 2014

Ο καραμπουζουκλής υπουργός, το σακάκι του, και η Τίμια Ζώνη

Ατυχώς, η ποιότητα της φωτογραφίας δεν επέτρεπε τη δημοσίευσή της, οπότε θα σας την περιγράψω.

Βλέπουμε τον Ανδρέα το Λοβέρδο τον καραμπουζουκλή τον υπουργό, να επιθεωρεί το σχολείο σε κάποια γραφική νησίδα του Αιγαίου. Φορεί εφαρμοστό παντελόνι (Μάσσιμο Ντούτι, πάω στοίχημα…) και μπλουζάκι τύπου πόλο λευκό.

Εχει το ύφος του ανθρώπου που αγωνιά και υποφέρει για κάτι πολύ σοβαρό (ας πούμε, για τις προοπτικές της Κεντροαριστεράς…), δηλαδή το συνηθισμένο του βλέμμα. Μόνο που στην προκειμένη περίπτωση αρμόζει, διότι ο υπουργός επιθεωρεί την πρώτη γραμμή του μετώπου της Παιδείας: εκεί που το σχολειό (όπως θα το έλεγε και ο Τσίπρας) βλέπει απέναντι τη μαύρη και άραχλη Τουρκιά!

Ο εμφανής δυναμισμός του υπουργού, η αθλητική φιγούρα του, όλα στην εικόνα μεταδίδουν την αίσθηση τοουυ επείγοντος, της κρισιμότητας των πραγμάτων. Εκτός από μια γελοία λεπτομέρεια που τα χαλάει όλα: πίσω από τον υπουργό ακολουθεί κάποιος που δεν είναι ο Αηδόνης.

Είναι ένας γενειοφόρος συνονόματος του δευτέρου προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, ο οποίος κρατεί από τον γιακά το σακάκι του υπουργού. Το κρατεί με σεβασμό, σαν να είναι αυτός ο Εφραίμ και το υπουργικό σακάκι η Τιμία Ζώνη της Θεοτόκου.

Το κρατεί σε απόσταση από το δικό του σώμα, για να μείνει αμόλυντο…

Του Σ.Κασιμάτη
Η Καθημερινή