08 Ιουλίου 2014

ΜΑ ΓΙΑΤΙ; ΡΑΤΣΙΣΤΕΣ ΕΙΝΑΙ! Κανένας Δήμος δεν θέλει τον καταυλισμό των γύφτων!

Οι Δήμοι Λυκόβρυσης –Πεύκης, Μεγαρέων, Χαλανδρίου και ο Δήμος Μάνδρας- Ειδυλλίας προσφεύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας προκειμένου να μην γίνει η μετεγκατάσταση του καταυλισμού των Ρομά από την περιοχή του Νομισματοκοπείου στο Χαλάνδρι

Ο  ένας μετά τον άλλον οι Δήμοι της Αττικής προσφεύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας προκειμένου να μην γίνει η μετεγκατάσταση του καταυλισμού των Ρομά από την περιοχή του Νομισματοκοπείου στο Χαλάνδρι.

Μέχρι στιγμής έχουν προσφύγει στο ΣτΕ οι Δήμοι Λυκόβρυσης –Πεύκης, Μεγαρέων, Χαλανδρίου και τελευταίος κατέθεσε προσφυγή ο Δήμος  Μάνδρας- Ειδυλλίας.

Όλοι οι Δήμοι στρέφονται κατά αποφάσεων του γενικού γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, που αφορούν την προσωρινή μετεγκατάσταση του  καταυλισμού  των Ρομά από την περιοχή του Νομισματοκοπείου του Δήμου Χαλανδρίου.

Οι Δήμοι υποστηρίζουν ότι οι αποφάσεις του γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής είναι αντισυνταγματικές και παράνομες.

Ο τελευταίος Δήμος που προσέφυγε στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο είναι της Μάνδρας- Ειδυλλίας και υποστηρίζει ότι η μετεγκατάσταση του καταυλισμού των Ρομά προβλέπεται να γίνει στην περιοχή Κανδήλι στο όρος Πατέρας (έκταση 37.438 τ.μ.), που βρίσκεται στα όρια των Δήμων Μεγαρέων και Μάνδρας- Ειδυλλίας (πρώην Αμερικανική βάση).

Υπογραμμίσει ο Δήμος Μάνδρας- Ειδυλλίας ότι πριν την έκδοση της επίμαχης απόφασης του γ.γ.  Αποκεντρωμένης Διοίκησης, δεν προηγήθηκε πρόταση του δημοτικού συμβουλίου για την μετεγκατάσταση του καταυλισμού, αλλά ούτε κλήθηκε ο Δήμος από τον γ.γ. σε ακρόαση για να εκθέσει τις απόψεις του.

Ακόμη, σημειώνει ο Δήμος Μάνδρας ότι η περιοχή Κανδύλι σύμφωνα με έγγραφο του Δασαρχείου Μεγάρων έχει κηρυχθεί αναδασωτέα από το 1985 με απόφαση του Νομάρχη.

 Παράλληλα, η επίμαχη περιοχή, σύμφωνα με τον επίμαχο Δήμο,  παρουσιάζει αρχαιολογικό ενδιαφέρον, καθώς περιμετρικά του όρους υπάρχουν τουλάχιστον 20 αρχαίοι πύργοι (φρυκτωρίες) οι οποίοι λειτουργούσαν ως παρατηρητήρια για την έγκαιρη αναγνώριση πειρατών, κ.λπ.,  ενώ ο «Πύργος Μύλου» (ή Κρύπτη) που είναι πάνω από την αρχαία Ερένεια.

Υπενθυμίζεται ότι  στο Δήμο Λυκόβρυσης υποστηρίζει, ότι είχε προγραμματιστεί να μετεγκατασταθεί ο  καταυλισμός σε έκταση 4.660 τετραγωνικών μέτρων, σε χώρο που στεγάζονται τέσσερα ερευνητικά Ινστιτούτα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, τα οποία έχουν μοναδική και σπάνια Πανελλαδικά γενετική συλλογή.

Όλες οι προσφυγές των Δήμων έχουν  προσδιοριστεί να συζητηθούν στο ΣτΕ με την έναρξη του νέου  δικαστικού έτους που αρχίζει στις 16 Σεπτεμβρίου 2014.

Παναγιώτης Τσιμπούκης
protothema.gr