17 Ιουλίου 2014

ΜΑΣ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΚΑΙ Τ' ΟΝΕΙΡΟ ΓΙΑ "ΡΩΣΟΥΣ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΜΑΣ ΣΩΣΟΥΝ": Ένα ακόμη χτύπημα στην τουριστική αγορά της Ρωσίας

[Μας γκάστρωσαν πέρσι για μια χούφτα Ρώσους τουρίστες που δήθεν "είναι λίγοι αλλά τους τρέχουν τα 500άρικα από τα μπατζάκια και θα απογειώσουν τον τουρισμό"... Φέτος μόκο τα γατάκια οι πατριώτες του κ@λου και οι ψεκασμένοι του Καμμένου: -25% η κίνηση από Ρωσία ενώ γραφεία χρεοκοπούν και φεσώνουν ηλίθιους που πίστεψαν τους Καμμένους... Έλα πείτε τώρα τις δικαιολογίες σας να γελάσουμε λίγο]

Της Βίκης Κουρλιμπίνη

Μέχρι και 25% πτώση παρουσιάζει η τουριστική κίνηση από τη Ρωσία, όπως επισημαίνουν παράγοντες της ξενοδοχειακής αγοράς, εξέλιξη που καθιστά πλέον απίθανη την αρχική αισιοδοξία πως οι ελληνικοί προορισμοί θα κατάφερναν έστω και την τελευταία στιγμή να δεχτούν τουλάχιστον τον ίδιο αριθμό Ρώσων τουριστών με πέρσι (περίπου 1,3 εκατ. επισκέφτηκαν το 2013 την Ελλάδα.
Παρά τις «τρανταχτές» προσφορές που έγιναν τους τελευταίους μήνες από τα ελληνικά πρακτορεία και ξενοδοχεία στους tour operators της Ρωσίας, οι προβλέψεις λένε πως φέτος η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να προσελκύσει περισσότερους από 1,1 εκατ. Ρώσους.

Την κατάσταση δυσχεραίνουν ακόμη περισσότερο οι συνεχείς αναταράξεις στη ρωσική τουριστική αγορά. Ήδη από τα τέλη του Ιουνίου, ο ρωσικός tour operator Neva, ο οποίος αντιμετώπιζε σοβαρά οικονομικά προβλήματα τα τελευταία τρία χρόνια, είχε κηρύξει στάση πληρωμών προς τα ελληνικά πρακτορεία και χτες η είδηση της πτώχευσης ανακοινώθηκε και μέσα από τη σελίδα του άλλοτε ισχυρού ρωσικού ομίλου, ο οποίος διακινούσε τουρίστες κυρίως στην Κρήτη. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία πέρυσι διακίνησε στην Ελλάδα περίπου 2000 τουρίστες, το φετινό του όμως πρόγραμμα ήταν σαφώς μικρότερο.

Ο Neva λειτουργούσε από το 1990, είχε βραβευθεί αρκετές φορές στις αρχές της δεκαετίας του 2000 και λειτουργούσε περίπου 65 γραφεία σε Ρωσία και Ουκρανία. Τα τελευταία χρόνια, διακινούσε περίπου 150 χιλ. πελάτες σε προορισμούς της Μεσογείου, της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής.

Σε χθεσινή συνέντευξη τους εκπρόσωποι της φέρονται να συνέδεσαν την κατάρρευση του tour operator με τις εξελίξεις στην Ουκρανία αλλά και τους περιορισμούς στις μετακινήσεις εκτός Ρωσίας των στελεχών των σωμάτων ασφαλείας απ’ όπου το γραφείο αντλούσε σημαντικό μέρος της πελατείας του.

Την αναστολή λειτουργίας του tour operator ανακοίνωσε η ένωση tour operator της Ρωσίας ATOR. Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ATOR, η εταιρία έχει τη μεγαλύτερη χρηματική εγγύηση στη Ρωσία, που αντιστοιχεί σε 454 εκατ. ρούβλια. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ATOR, η ένωση αναλύει την κατάσταση που διαμορφώνεται προκειμένου, εάν είναι απαραίτητο, να δώσει πλήρη υποστήριξη για την εξασφάλιση των δικαιωμάτων των επιβατών των οποίων οι διακοπές επηρεάζονται.

Να σημειωθεί ότι πριν από την υποτίμηση του ρουβλιού, που περιόρισε δραματικά την αγοραστική δύναμη των Ρώσων επισκεπτών, οι προβλέψεις έκαναν λόγο για αύξηση της ροής από τη Ρωσία κατά 25%, ποσοστό που σε απόλυτα νούμερα σήμαινε ότι θα φτάναμε το 1,5 εκατ. επισκέπτες.

Πηγή:www.capital.gr