09 Ιουλίου 2014

Εντολή στις τράπεζες για την έκδοση τριετούς ομολόγου έδωσε το υπουργείο Οικονομικών

Εντολή στις τράπεζες να ξεκινήσουν την πώληση του τριετούς ομολόγου έδωσε το μεσημέρι της Τετάρτης το οικονομικό επιτελείο, έπειτα από την έκδοση 5ετούς ομολόγου τον Απρίλιο και ύστερα από τέσσερα χρόνια αποκλεισμού από τις αγορές.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείο Οικονομικών: «Η Ελληνική Δημοκρατία ανακοινώνει σήμερα ότι έδωσε εντολή σε διεθνείς τράπεζες για τους σκοπούς επικείμενης 3-ετούς ομολογιακής έκδοσης "αναφοράς" σε ευρώ και υπό το αγγλικό δίκαιο. Η συναλλαγή αναμένεται να λάβει χώρα και να τιμολογηθεί στο άμεσο  μέλλον, εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες της αγοράς».

Ανάδοχοι της έκδοσης είναι η Bank of America Merrill Lynch, η Deutsche Bank, η Goldman Sachs, η Citi, η JP Morgan, η Morgan Stanley, η Nomura, η HSBC, η UBS και η BNP Paribas, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους - ΟΔΔΗΧ προετοίμαζε την έκδοση του ομολόγου εδώ και έναν μήνα, σε συνεχείς επαφές που είχε σε Παρίσι, Λονδίνο και στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Επιτόκιο 3,5% ο στόχος λένε στην κυβέρνηση

Όμως, το βιβλίο προσφορών θα κρίνει τους όρους της νέας έκδοσης τριετούς ομολόγου, από το ελληνικό δημόσιο.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, «στόχος» του οικονομικού επιτελείου είναι να μην ξεπεράσει το επιτόκιο το 3,5%, με το οποίο άντλησε ρευστότητα πριν ένα μήνα η Alpha Bank.

Από την έκδοση, το ελληνικό δημόσιο θα αντλήσει 2,5-3 δισ. ευρώ ενώ, αν διαπιστωθεί πως υπάρχει έντονο ενδιαφέρον και μεγάλη υπερκάλυψη προσφορών, μπορεί τελικώς να κάνει δεκτά έως και 3,5 δισ. ευρώ.

Η κυβέρνηση επισπεύδει την έκδοση του ομολόγου προκειμένου αφενός να εξασφαλίσει επαρκή ρευστότητα εν όψει της λήξης ομολόγων 6,7 δισ. ευρώ τον Αύγουστο και αφετέρου να στείλει μήνυμα στους εταίρους ότι η Ελλάδα μπορεί να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό του 2015 το οποίο το ΔΝΤ προσδιορίζει στα 12 δισ. ευρώ.

Κωστής Πλάντζος
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ