07 Ιουλίου 2014

ΦΩΤΟ-Οχυρώνονται με ό,τι βρουν οι αντάρτες στο Ντόνετσκ -Εκλεψαν μέχρι και σοβιετικό τανκ από μουσείο

Η σημαία της Ουκρανίας κυματίζει στο Σλαβιάνσκ από το Σάββατο και η κυβέρνηση της χώρας πανηγυρίζει γιατί κατάφερε να τρέψει σε φυγή τους φιλορώσους αντάρτες, που εγκατέλειψαν την περιοχή, που αποτελούσε ένα από τα προπύργιά τους. Τίποτα όμως δεν έχει τελειώσει για τους αυτονομιστές, που οχυρώνονται πλέον στο Ντόνετσκ χρησιμοποιώντας ό,τι βρουν.
Οι φιλορώσοι κατέκλυσαν το Ντόνετσκ αποχωρώντας από το Σλαβιάνσκ και έφτασαν στο σημείο να κλέψουν μέχρι ένα σοβιετικό τανκ Τ-54 και ένα όπλο του πυροβολικού, από ένα υπαίθριο μουσείο. Οι αυτονομιστές προετοιμάζονται για νέες μάχες με το στρατό. Μάλιστα, ανατίναξαν ήδη τρεις κεντρικές γέφυρες που οδηγούν στην περιοχή, προκειμένου να καθυστερήσουν την έλευση των δυνάμεων του Κιέβου.





Στο μεταξύ, ο πιο πλούσιος Ουκρανός έκανε τη Δευτέρα έκκληση στην κυβέρνηση να μην βομβαρδίσει το Ντόνετσκ, που έγινε η νέα έδρα των φιλορώσων ανταρτών. Ο Ρινάτ Αχμέτοφ, ο ολιγάρχης που κατάγεται από αυτή την πόλη όπου βρίσκεται και η έδρα των επιχειρήσεών του, ζήτησε από το στρατό να δείξει αυτοσυγκράτηση προσεγγίζοντας την επαρχία του Ντονμπάς. «Δεν πρέπει να βομβαρδιστεί το Ντόνετσκ. Οι πόλεις και οι υποδομές δεν πρέπει να καταστραφούν», είπε ο άνθρωπος με περιουσία που ξεπερνά τα 11 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το Forbes. «Δεν πρέπει να υποφέρουν και να σκοτωθούν αθώοι άνθρωποι», πρόσθεσε ο Αχμέτοφ.

Με την έλευση των αυτονομιστών, πολλοί από τους οποίους έφτασαν στην πόλη με οχήματα στα οποία κυμάτιζε η ρωσική σημαία, έχουν αρχίσει να εγκαταλείπουν το Ντόνετσκ υπό το φόβο της αιματοχυσίας που μπορεί να προκαλέσουν οι διαφαινόμενες συγκρούσεις με το στρατό. Καταστήματα κλείνουν και εκατοντάδες εγκαταλείπουν τα σπίτια τους, την ώρα που οι φιλορώσοι καταλαμβάνουν κυβερνητικά κτίρια, θέσεις κλειδιά και οχυρώνονται γύρω από την πόλη.