11 Ιουλίου 2014

Αχίλλειος πτέρνα της ανάπτυξης οι εξαγωγές

Του Αλέξανδρου Κλώσσα

Βραδυφλεγής βόμβα στα θεμέλια του αναπτυξιακού προγράμματος θεωρεί η τρόικα την υστέρηση που παρουσιάζουν οι ελληνικές εξαγωγές, εκτιμώντας ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να επικεντρωθούν στην αντιμετώπιση των παραγόντων που βάζουν εμπόδια, ώστε να απελευθερωθεί η δυναμική της ανάπτυξης των ελληνικών εξαγωγών.

Όπως αναφέρουν στελέχη της Κομισιόν, οι προσπάθειες θα πρέπει να επικεντρωθούν στις υφιστάμενες θεσμικές ανεπάρκειες, οι οποίες δεν επιτρέπουν την αύξηση των εξαγωγών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο νέος εκπρόσωπος της Κομισιόν στην Τρόικα Ντέκλαν Κοστέλο, κατά την ομιλία του στο συνέδριο του Economist, τόνισε ότι  η Ελλάδα πρέπει να αλλάξει αναπτυξιακό πρότυπο και η ανάπτυξή της να στηρίζεται όχι στην κατανάλωση, όπως παλιά, αλλά στις εξαγωγές. Για τον λόγο αυτό, τόνισε ότι πρέπει να συνεχιστούν οι διαρθρωτικές αλλαγές, υποστηρίζοντας ότι αν το κάνει αυτό, θα κερδίσει τα δύο τρίτα των εξαγωγικών της δυνατοτήτων, που σήμερα χάνει.

Ο κ. Κοστέλο σημείωσε ότι η εξαγωγές της Ελλάδας περιορίζονται στο 1/3 των δυνατοτήτων της και αν βελτιωθεί το επιχειρηματικό περιβάλλον φτάνοντας στο μέσο όρο της Ευρώπης, τότε θα επιστρέψουν τα 2/3 των χαμένων εξαγωγών.

Επίσης, προτεραιότητα, όπως είπε, για την ενίσχυση των εξαγωγών, είναι η ενίσχυση της ρευστότητας μέσω των τραπεζών και προς την κατεύθυνση αυτή, η Κομισιόν σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος, επεξεργάζεται ένα σχέδιο για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ώστε να μπορέσουν οι τράπεζες να απελευθερώσουν κεφάλαια για υγιείς επενδύσεις.

Σύμφωνα με την Κομισιόν η αδυναμία που παρουσιάζουν οι ελληνικές εξαγωγές, δεν είναι αποτέλεσμα της κρίσης, καθώς το πρόβλημα έχει εντοπιστεί πριν από το ξέσπασμα της. Η Ελλάδα καταγράφει το χαμηλότερο μερίδιο εξαγωγών ως προς το ΑΕΠ   σε σχέση με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ε.Ε, φαινόμενο που έχει επιδεινωθεί στη διάρκεια της κρίσης.

Ωστόσο, οι εκτιμήσεις της Κομισιόν, όπως σημείωσε και ο κ. Κοστέλο είναι ότι η δυναμική των ελληνικών εξαγωγών θα μπορούσε να είναι πολύ μεγαλύτερη. Συγκεκριμένα σε πρόσφατο paper η Κομισιόν αναφέρει ότι «Η Ελλάδα ελέγχει το 16% της διεθνούς ναυτιλίας, καθιστώντας την ως το μεγαλύτερο ναυτιλιακό κράτος παγκοσμίως. Βρίσκεται κατά μήκος μιας από τις πιο πολυσύχναστες θαλάσσιες οδούς –στη Διώρυγα του Σουεζ και στη Μεσόγειο- και στο σταυροδρόμι μεταξύ τριών ηπείρων. Αυτό την καθιστά ως μια φυσική εμπορική πύλη μεταξύ της Ασίας και της Κεντρικής Ευρώπης. Ως μέλος της ΕΕ, είναι και μέλος μιας από τις πλουσιότερες περιοχές ελεύθερου εμπορίου στον κόσμο. Είναι άφθονα προικισμένη με ήλιο, παραλίες και πολιτισμό, που την καθιστούν προνομιακό τουριστικό προορισμό».

Στο ίδιο paper η Κομισιόν χαρακτηρίζει τα στοιχεία υποαπόδοσης των εξαγωγών ως  «ως το παζλ των χαμένων ελληνικών εξαγωγών» και επισημαίνει ότι φαινόμενο είναι μόνιμο και εκτείνεται χρονικά πολύ πίσω, τουλάχιστον στη δεκαετία του 90.



Πηγή:www.capital.gr