16 Ιουλίου 2014

Αναχώρηση "χαμηλών τόνων" για την τρόικα που επανέρχεται τον Σεπτέμβριο

της Δήμητρας Καδδά

Η τρόικα ολοκληρώνει σήμερα, σε συνάντηση  που έχει από νωρίς το πρωί με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΟΙΚ,  τη… λίστα με τα μεγάλα μέτωπα – μέτρα του Σεπτεμβρίου, και αναχωρεί επιχειρώντας να διατηρήσει τους χαμηλούς τόνους που είχε σε όλη την "τεχνική" επίσκεψή της στην Αθήνα.

Ο λόγος δεν είναι μόνο -  αναφέρουν κυβερνητικές πηγές -  ότι η «αιματηρή» όπως αναμένεται πέμπτη αναθεώρηση ξεκινά τον Σεπτέμβριο, είναι και ότι υπάρχει ανάγκη το πολιτικό κλίμα να μην διαταραχθεί τις επόμενες ημέρες.

Έως το τέλος Ιουλίου πρέπει η κυβέρνηση – υπό τον συντονισμό του ΥΠΟΙΚ – να φέρει στη Βουλή νομοσχέδια «φωτιά» με στόχο να διασφαλίσει το 1 δισ. ευρώ της δεύτερης και τελευταίας υποδόσης της συμφωνίας του Απριλίου.  Ακόμη και αν «πιάσει» Αύγουστος, πρέπει να ψηφισθούν πριν κλείσει το θερινό τμήμα της Βουλής για να περάσουν μετά από την έγκριση του EuroWorkingGroup, έστω και με τηλεδιάσκεψη (έχει εγκριθεί συνολικά από τον Απρίλιο το πακέτο δόσεων σε επίπεδο Eurogroup).

Ο δασικός νόμος και τα άλλα προαπαιτούμενα
Οι μεγαλύτερες… ανησυχίες για "αντιδράσεις" συγκεντρώνονται γύρω από τον δασικό νόμο που επεξεργάζεται το ΥΠΕΚΑ, ενώ εκκρεμούν και άλλες, δύσκολες, διατάξεις που δεν αποκλείεται να «πακεταριστούν» σε λίγα νομοσχέδια για να προλάβουν την… προθεσμία, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Ουσιαστικά από τα έξι συνολικά προαπαιτούμενα έχει ψηφισθεί μόνο το νομοσχέδιο για τη ΔΕΗ.

Από τα υπόλοιπα πέντε,  πέραν του Δασικού νόμου εκκρεμεί η κατάθεση  του νομοσχεδίου του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για την απλούστευση του «βάρους» των επιχειρήσεων. Εκκρεμεί και η διάταξη για  την κατάργηση των  φόρων υπερ τρίτων που χρηματοδοτούν επικουρικά ασφαλιστικά ταμεία τα οποία εποπτεύει το υπουργείο Εργασίας,  ο νόμος για την  χρηματοδότηση κομμάτων και για την πάταξη της διαφθοράς, αλλά και οι διατάξεις για την συγχώνευση επικουρικών ταμείων. Αβέβαιο είναι τι θα γίνει με τον Αιγιαλό καθώς το σχετικό νομοσχέδιο που είχε αποσυρθεί από τη δημόσια διαβούλευση τελεί υπό «προσαρμογές», ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται και το θέμα εκκαθάρισης  των οφειλών της ΔΕΗ.

Η μεγάλη διαπραγμάτευση του Σεπτεμβρίου
Η κυβέρνηση θέλει να τελειώσει εγκαίρως με τα – δύσκολα όπως ομολογούν στελέχη της – προαπαιτούμενα όχι μόνο για το 1 δισ. της δόσης αλλά και ως ένδειξη «προθέσεων» για την εφαρμογή του μνημονίου στην δύσκολη διαπραγμάτευση του Σεπτεμβρίου. Σήμερα, «κλειδώνει» η ατζέντα της τρόικας  αλλά και της κυβέρνησης η οποία μέχρι στιγμής σύμφωνα με πληροφορίες δεν έχει τοποθετηθεί έναντι της τρόικας στο ζήτημα παροχές, φοροελαφρύνσεις ή  αλλαγή πολιτικής έναντι των πολύ ισχυρών και σκληρών δεσμεύσεων του Σεπτεμβρίου που περιλαμβάνουν ασφαλιστικό, εργασιακό, επανεξέταση ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ και άλλες παρεμβάσεις. Πάντως, σε πολιτικό επίπεδο επιβεβαιώθηκε και την Δευτέρα ότι υπάρχει αίτημα – σχέδιο  φοροελαφρύνσεων,  με αρχή την αύξηση των δόσεων αλλά κόκκινων γραμμών για κάποια από τα μέτρα του μνημονίου.

Πηγή:www.capital.gr