26 Ιουλίου 2014

Αβραμόπουλος για Επίτροπος της Ελλάδας στην ΕΕ;

[Τι Κούρκουλας ρε πούσ@η μου!! Ελπίζω να μην είναι κάργα μαλ@κες να στείλουν ΠΑΣΟΚο!]

Σε πολύ χοντρό παρασκήνιο, με υπόγειες διαβουλεύσεις, εσκεμμένες διαρροές και πισώπλατα μαχαιρώματα εξελίσσεται η υπόθεση της επιλογής του νέου Επιτρόπου της Ελλάδας στην ΕΕ. Όπως όλοι γνωρίζουμε οι επικρατέστεροι για τον σπουδαίο αυτό ρόλο είναι η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Κωστής Χατζηδάκης και ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημ. Κούρκουλας ενώ κανείς δεν απέκλειε να υπάρχουν και άλλοι «κρυφοί» μνηστήρες.
Ξαφνικά μέσα στη εβδομάδα ακούστηκε δυνατά κι ένα όνομα που προκάλεσε έκπληξη και απορίες. Πρόκειται για τον υπουργό Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλο ο οποίος σύμφωνα με κάποιες πηγές που διέρρευσαν το σενάριο προφανώς για να τον κάψουν, ήθελε κι αυτός να πάει στις Βρυξέλλες.

Η αλήθεια, όμως, είναι διαφορετική. Όταν ο Αβραμόπουλος άκουσε τις φήμες αυτές είπε μεταξύ άλλων «σιγά μην αφήσω το γάμο να τρέχω για πουρνάρια». Υπονοώντας προφανώς ότι ο ρόλος του εντός της Ελλάδας είναι πολύ σπουδαιότερος απ’ ότι του κοινοτικού επιτρόπου. Άλλωστε, ο Αβραμόπουλος ποτέ δεν έκρυψε τον διακαή πόθο του να ηγηθεί μιας κίνησης στον κεντροδεξιό χώρο στη μετά Σαμαρά εποχή, όποτε κι αυτή προκύψει. Σιγά λοιπόν μην άφηνε ο Αβραμόπουλος, που είναι παλιά καραβάνα στην πολιτική την Αθήνα για τρέχει στις Βρυξέλλες, ακόμη κι αν είχε αναβαθμισμένο χαρτοφυλάκιο. Έτσι, λοιπόν, το σενάριο που κάποιοι πρόθυμα δημοσίευσαν μέσα στην εβδομάδα «κάηκε» πριν καν πάρει διαστάσεις αφού ο Αβραμόπουλος είναι «ταγμένος» να γίνει πρωθυπουργός κι όχι… κλητήρας.

Τις τελευταίες ώρες, πάντως, παίζεται πράγματι ένα σκληρό μπρα ντε φερ για τον νέο επίτροπο με τους εναπομείναντες μνηστήρες. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι για άλλη μια φορά θα μείνει στα κρύα του λουτρού η Ντόρα Μπακογιάννη. Και μάλλον έχει καταλάβει ότι δεν θα είναι η εκλεκτή γι’ αυτό κι έχει χαθεί από παντού. Η Ντόρα εδώ και μήνες προσπαθούσε με νύχια και με δόντια να βγει πρώτη στην εκκίνηση. Τι ταξίδια στο εξωτερικό, τι τραπεζώματα με τον Αζέρο πρόεδρο Αλίγιεφ, τι παρασκηνιακές συναντήσεις για να πάρει το χαρτοφυλάκιο του Εξωτερικών ή της Ενέργειας. Όπως φαίνεται –εκτός κι αν γίνει έκπληξη- η Ντόρα η Εξερευνήτρια θα συνεχίσει να μας βασανίζει εδώ στην Αθήνα. Πληροφορίες λένε πάντως ότι αν δεν επιλεγεί για τη θέση στις Βρυξέλλες δεν αποκλείεται να το γυρίσει στο αντάρτικο και αν επέλθει νέα σύγκρουση με τον Σαμαρά. Ίσως να είναι και διαρροές της τελευταίας στιγμής από το Μητσοτακέικο προκειμένου να εκβιάσουν καταστάσεις. Είναι μανούλες σ’ αυτά οι Μητσοτάκηδες. Η μη επιλογή της θα είναι μια ακόμη δεινή ήττα, μεγαλύτερη και από εκείνη το 2009 στις εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ. Πώς θα αντέξει τέτοια πίκρα;

Για τον Κωστή Χατζηδάκη δεν ακούγεται τίποτε ωσάν να μην υπάρχει. Και μάλλον περνάει απαρατήρητος όπως πέρασε και η θητεία του ως υπουργός.

Έτσι, οι πληροφορίες μας λένε ότι επικρατέστερος για τη θέση αυτή είναι ο Δημήτρης Κούρκουλας ο οποίος κατά γενική ομολογία είναι καλός και σοβαρός στη δουλειά του κι έχει αποκτήσει γνωριμίες και προσβάσεις στα διεθνή κέντρα εξουσίας. Έχει, όμως, ένα μεγάλο ελάττωμα. Είναι δεξί χέρι και επιλογή του Β. Βενιζέλου και αυτό δεν θα περάσει καλά στον κόσμο της ΝΔ. «Πάλι Πασόκος σε καίρια θέση» θα αναρωτηθούν οι Νεοδημοκράτες θυμίζοντας ότι έχει πάει στην Παγκόσμια τράπεζα και ο Χρήστος Παπουτσής, η Τίνα Μπιρμπίλη περνά ακόμη ζωή χαρισάμενη ενώ αναπληρωτής εκπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ στο Παρίσι πήγε ο πρώην βουλευτής και «αντιμνημονιακός» Βαγγέλης Παπαχρήστος. Θα πάει λοιπόν ένας ακόμη Πασόκος σε μια τόσο σημαντική θέση; Τίποτε δεν αποκλείεται όμως θα πρέπει να εξηγηθεί και στον κόσμο της ΝΔ τι συμβαίνει και ποιος κυβερνά.

Πέραν των προσώπων πάντως, σημαίνοντα ρόλο θα παίξει και το χαρτοφυλάκιο. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Έλληνας επίτροπος θα αναλάβει ένα νέο χαρτοφυλάκιο, αυτό της μετανάστευσης το οποίο θα είναι ιδιαίτερα αναβαθμισμένο και θα διατεθούν σημαντικά κονδύλι. Στην Ευρώπη φοβούνται νέο κύμα μεταναστών εξαιτίας των δραματικών γεγονότων στη Μ. Ανατολή και θέλουν να δώσουν το μήνυμα της καίριας αντιμετώπισης του προβλήματος.

Από την άλλη, αν πράγματι υπάρξει τέτοια θέση και την καταλάβει η Ελλάδα, θα είναι και επικοινωνιακό αλλά και ουσιαστικό κέρδος για την κυβέρνηση η οποία θέλει να απαντήσει στους επικριτές που λένε ότι δεν έκανε τίποτε για το μεταναστευτικό. Ο Σαμαράς θέλει να δώσει τον αέρα του ξεκινήματος με ένα μείζον για την Ελλάδα αλλά και για τη δεξιά παράταξη, πρόβλημα. Η αντιμετώπιση της μετανάστευση αποτελεί άλλωστε και προσωπικό στοίχημα του πρωθυπουργού που θέλει έτσι να αναβαθμίσει το ρόλο της Ελλάδας στο κορυφαίο για την Ευρώπη ζήτημα. Τα πάντα θα κριθούν τις επόμενες ημέρες αλλά φαίνεται ότι έχουν συμφωνηθεί με τον Γιούνκερ κάποια ζητήματα τα οποία αναμένεται να επικυρωθούν κατά την επίσκεψη του τελευταίου στην Αθήνα στις 4 Αυγούστου.