27 Ιουλίου 2014

ΜΕΤΑ ΦΤΑΙΝΕ ΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΓΑΜ@ΝΕ; Ρουκέτες από την Χαμάς πριν από τη λήξη της εκεχειρίας παρότι το Ισραήλ δήλωσε ότι συμφωνεί με παράταση!

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε το βράδυ του Σαββάτου ότι τρία βλήματα όλμων εβλήθησαν από τη Λωρίδα της Γάζας στο νότιο Ισραήλ, χωρίς να προκαλέσουν θύματα ούτε υλικές ζημιές.Πρόσθεσε ότι δεν καταγράφηκε κάποια άλλη επίθεση από τον παλαιστινιακό θύλακα έως τις 20:30 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).

Μια εκπρόσωπος του στρατού, η Άβιταλ Λάιμποβιτς, είχε κάνει νωρίτερα λόγο για ρίψεις «ρουκετών παρά την παράταση της ανθρωπιστικής εκεχειρίας» έως τα μεσάνυχτα που ανακοίνωσε η ισραηλινή κυβέρνηση.

«Τρία βλήματα όλμων εβλήθησαν από τη Γάζα στο Ισραήλ», διευκρίνισε πάντως αμέσως μετά ο ισραηλινός στρατός.Σειρήνες ήχησαν σε πολλές κοινότητες του νότιου Ισραήλ κοντά στη Λωρίδα της Γάζας αμέσως μετά τις 20:00, 12 ώρες μετά την έναρξη της ισχύος της κατάπαυσης του πυρός στις 08:00.

Σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ, τα πυρά αυτά δεν αποτελούν, κατά την άποψη των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, σοβαρή παραβίαση της εκεχειρίας.Η Χαμάς επίσημα δεν είχε αντιδράσει ως τις 20:30 στην απόφαση του Ισραήλ να παρατείνει την κατάπαυση του πυρός. Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ Τζόν Κέρι προσπαθεί να πετύχει παράταση της εκεχειρίας ακόμα και για έξι μήνες.

Η Χαμάς ανέλαβε την ευθύνη για τις ρουκέτες

Η ένοπλη πτέρυγα του ισλαμιστικού παλαιστινιακού κινήματος Χαμάς ανέλαβε απόψε την ευθύνη για την εκτόξευση επτά ρουκετών εναντίον του Ισραήλ, περιλαμβανομένων δύο οι οποίες εκτοξεύθηκαν εναντίον του Τελ Αβίβ, απορρίπτοντας de facto την παράταση της ανθρωπιστικής εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας που έληγε στις 20:00.

Ο ισραηλινός στρατός, ο οποίος ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα την παράταση της κατάπαυσης του πυρός ως τα μεσάνυχτα, κατόπιν έκανε γνωστό πως εβλήθησαν τρεις ρουκέτες και κατόπιν όλμοι από τη Λωρίδα της Γάζας. «Οι τρομοκράτες επέλεξαν να επωφεληθούν από την ανθρωπιστική εκεχειρία στη Γάζα», ανέφερε ο ισραηλινός στρατός σε ανακοίνωσή του.

Σύμφωνα με την ισραηλινή αστυνομία, οι προειδοποιητικές σειρήνες ήχησαν σε διάφορες περιοχές του Ισραήλ, καθώς ρουκέτες εβλήθησαν σε στόχους ως και την περιοχή του Τελ Αβίβ.

Η Χαμάς ανέφερε ότι δεν έχει συμφωνήσει στην παράταση της εκεχειρίας, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Η φρίκη του πολέμου

Τουλάχιστον 1.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και περίπου 6.000 έχουν τραυματιστεί, στη μεγάλη τους πλειονότητα άμαχοι, στη Λωρίδα της Γάζας από την έναρξη της ισραηλινής επιχείρησης Προστατευμένη Παρυφή την 8η Ιουλίου, όπως ανακοίνωσαν σήμερα οι παλαιστινιακές υπηρεσίες άμεσης βοήθειας.

Στην ισραηλινή πλευρά, 40 στρατιωτικοί έχουν σκοτωθεί σε μάχες μέσα και γύρω από τη Γάζα, όπως και δύο άμαχοι οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους από παλαιστινιακές ρουκέτες και ένας ταϊλανδός εργάτης σε αγρόκτημα που έχασε τη ζωή του από έναν όλμο. 138 Ισραηλινοί στρατιωτικοί νοσηλεύονταν σήμερα, εκ των οποίων οι 9 βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ επίσης νοσηλεύονταν τρεις πολίτες, σύμφωνα με τις ένοπλες δυνάμεις.

Πάνω από 132 πτώματα ανασύρθηκαν σήμερα από τα συντρίμμια κατά την διάρκεια της ανθρωπιστικής εκεχειρίας στα παλαιστινιακά εδάφη, περιλαμβανομένων 29 στη Σετζάγια, ένα προάστιο της πόλης της Γάζας, στη Ζάιτουν και στην Τούφα, 13 στην Μπέιτ Χανούν, στο βορρά, και 11 στη Χαν Γιούνες και στη Ράφα, στο νότο, σύμφωνα με έναν προσωρινό απολογισμό του εκπροσώπου των υπηρεσιών άμεσης βοήθειας, του Άσραφ αλ Κούντρα.