08 Ιουλίου 2014

Bloomberg: Η Ελλάδα αντιστέκεται στην Τρόικα για τρίτο πακέτο διάσωσης

Η Ελλάδα αποκλείει περαιτέρω ενίσχυση, η Τρόικα θα βάλει στο τραπέζι επισήμως το τρίτο πακέτο διάσωσης, ενώ και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα -μέσω του Μάριο Ντράγκι- ρίχνει προειδοποιητικές βολές για τους ελληνικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα κινηθούν οι συζητήσεις της ελληνικής πλευράς με τους δανειστές, όπως σημειώνει το Bloomberg.

Οι Ευρωπαίοι, ωστόσο επιμένουν πως είναι αναπόφευκτη μια επιπλέον βοήθεια προς την Ελλάδα από τη στιγμή που εμφανίζεται περαιτέρω ολίσθηση στις δεσμεύσεις της, υπάρχει έλλειμμα χρηματοδότησης και δεν μπορεί να ποντάρει ακόμα στις αγορές. Η Τρόικα ποντάρει και στην παράλληλη πίεση που ασκεί ο Ντράγκι στον Γκίκα Χαρδούβελη στον οποίο σημειώνει με κάθε τόνο πως οι μεταρρυθμίσεις δεν έχουν ολοκληρωθεί.

Αυτό που διακυβεύεται, σημειώνει το Bloomberg, είναι η ικανότητα της Ελλάδας να κερδίσει την ελάφρυνση του χρέους από τους πιστωτές. Αυτή θα είναι μια ανταμοιβή για τις θυσίες, αλλά και για την τήρηση των δεσμεύσεων.

Η Τρόικα επιμένει πως η Ελλάδα πρέπει να κοιτάξει τη συνολική οικονομική εικόνα της και να μην οδηγηθεί σε λεπτές και επισφαλείς εξόδους στις αγορές, με δεδομένο ότι το 2015 θα αντιμετωπίζει ένα κενό χρηματοδότησης που θα αγγίξει τα 12 δισ. Ευρώ.

Πρόσβαση στις αγορές

Από τη μεριά της η Ελλάδα για να αποφύγει ένα ακόμα πακέτο διάσωσης, προσβλέπει στις αγορές με την κυβέρνηση να έχει ως σχέδιο την πώληση ομολόγων ύψους τριών δισ. Ευρώ. Αυτή τη στιγμή είναι κοινό μυστικό ανάμεσα στους Ευρωπαίους πως δεν μπορούν να πιέσουν την Ελλάδα όπως τα πρώτα χρόνια της κρίσης.

Αυτό που χρειάζεται να της επισημαίνουν, πάντως, είναι ότι δεν πρέπει να εγκαταλείψει το δρόμο των μεταρρυθμίσεων.