16 Ιουλίου 2014

Νέα αδυναμία αποπληρωμής ομολόγου από θυγατρική της Espirito Santo

Εταιρεία του ομίλου αθέτησε πληρωμή 847 εκ. ευρώ

Η Rioforte Investments SA, μονάδα της πορτογαλικής Espirito Santo International, δεν κατάφερε να αποπληρώσει βραχυπρόθεσμο χρέος ύψους 847 εκατ. ευρώ που έληγε την Τρίτη, αποτελώντας την δεύτερη εταιρεία του ομίλου που προχωρά σε αθέτηση πληρωμών.

Ειδικότερα, η Portugal Telecom SGPS SA επιβεβαίωσε σήμερα ότι δεν έλαβε την πληρωμή του ομολόγου 847 εκατ. ευρώ από την κεντρική μονάδα της προβληματικής τράπεζας Espirito Santo International SA, και οι όροι της συγχώνευσής της με την βραζιλιάνικη Oi έχουν αναθεωρηθεί λόγω αυτού.

«Η ΡΤ, σε συντονισμό με την Oi, θα προωθήσουν τις νομικές και διαδικαστικές επιλογές εναντίον της Rioforte και των σχετικών με αυτή συνδεδεμένων μερών, ώστε να διασφαλιστεί η αποπληρωμή του χρέους της Rioforte», αναφέρει σε ανακοίνωσή της.

Όπως μεταδίδουν ξένα μέσα ενημέρωσης, οι επενδυτές ανησυχούν πως τα οικονομικά προβλήματα του ομίλου Espirito Santo θα διοχετευτούν στην τράπεζα και τους ομολογιούχους της, υποχρεώνοντάς τους σε ζημιές.

Σε δηλώσεις του πάντως στην πορτογαλική τηλεόραση, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της χώρας, Carlos Costa, εφησύχασε τους επενδυτές λέγοντας πως οι μέτοχοι ενδιαφέρονται για ένεση νέων κεφαλαίων στην Banco Espirito Santo.

«Υπάρχουν σίγουρα μέτοχοι που ενδιαφέρονται να συμμετέχουν σε μια αύξηση μετοχικού κεφαλαίου», σημείωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος, ενώ πρόσθεσε «η τράπεζα διαθέτει κεφαλαιακό μαξιλάρι ώστε να ανταπεξέλθει στους κινδύνους που αντιμετωπίζει».

Μεταξύ των παγίων που κατέχει η Rioforte, συγκαταλέγονται ακίνητα και ξενοδοχεία σε Πορτογαλία και Βραζιλία, αλλά και μερίδιο 49% στην Espirito Santo Financial Group, η οποία με τη σειρά της κατέχει το 20% της πορτογαλικής τράπεζας Banco Espirito Santo, η οποία είναι μέτοχος της Portugal Telecom.

Η Rioforte Investments SA, η κύρια μονάδα της Espirito Santo International, αναμένεται να ζητήσει προστασία από τους πιστωτές στο Λουξεμβούργο, όπου είναι η έδρα της, εντός των ημερών, τόνισε στην The Wall Street Journal πρόσωπο που γνωρίζει την κατάσταση. Η εφημερίδα ανέφερε επίσης ότι η Rioforte ήταν απίθανο να κάνει την πληρωμή προς την Portugal Telecom μέχρι την προθεσμία.

Με βάση τους νέους όρους της συγχώνευσης, η Portugal Telecomn θα επαναγοράσουν από την Rioforte το χρέος που έχει μεταβιβάσει στην Oi εξαιτίας της συγχώνευσης, ως αντάλλαγμα των μετοχών της Oi που έχει στην κατοχή της η Portugal Telecom. Η Oi θα λάβει μετοχές αντίστοιχες του 16,6% του συνολικού κεφαλαίου.

Η Oi έχει δηλώσει ότι δεν γνώριζε για την επένδυση της Portugal Telecom. Πρόσωπο που γνωρίζει την υπόθεση, δήλωσε πως η πορτογαλική εταιρεία συμφώνησε να αγοράσει το ομόλογο τον Απρίλιο. Όταν τα προβλήματα της Espirito Santo έγιναν γνωστά τον Μάιο, τα νέα ότι αντιμετώπιζε κάποια ζητήματα είχαν ήδη διαδοθεί.

Δεν “φοβίζει” τους επενδυτές ομολόγων το νέο “κρούσμα” στην Banco Espirito 

Καμία επίδραση δεν φαίνεται να είχε στα ομόλογα της Πορτογαλίας το δεύτερο κρούσμα αθέτησης πληρωμών στην Banco Espirit Santo, με τους επενδυτές να παραμένουν αισιόδοξοι πως ο χρηματοπιστωτικός όμιλος θα καταφέρει να ξεπεράσει τις τρέχουσες δυσκολίες παρά την υψηλή αβεβαιότητα.

Η Rioforte, που κατέχει έμμεσα ποσοστό στην Banco Espirito Santo αναμένεται να ζητήσει προστασία από τους πιστωτές στο Λουξεμβούργο, μετά και την μη αποπληρωμή ομολόγου της που έληγε την Τρίτη.

Η είδηση, ωστόσο, δεν φαίνεται να φόβισε τους επενδυτές, καθώς η απόδοση του 10ετούς πορτογαλικού ομολόγου υποχωρεί κατά 10 μονάδες βάσης στο 3,97% αυτή την ώρα, ενώ ο πορτογαλικός χρηματιστηριακός δείκτης PSI καταγράφει κέρδη 2,64%.

«Οι δηλώσεις του κεντρικού τραπεζίτη βεβαίωσαν την αγορά πως ενδεχόμενο bail – in στους ομολογιούχους της τράπεζας μάλλον δεν θα χρειαστεί», σχολίασε αναλυτής της αγοράς αναφερόμενος στις δηλώσεις που είχε κάνει νωρίτερα ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Πορτογαλίας και στις οποίες υποστήριζε πως οι μέτοχοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν σε ΑΜΚ της Banco Espritio.

Σε καθοδική τροχιά και οι αποδόσεις στην υπόλοιπης ευρωπεριφέρεια, με αυτή του 10ετούς ελληνικού τίτλου να διαμορφώνεται στο 6,26%, του ιρλανδικού στο 2,29%, του ιταλικού στο 2,82% και του ισπανικού στο 2,65%.