09 Ιουλίου 2014

Η ταπείνωση της Βραζιλίας, βατερλό των golden boys: Πώς Goldman Sachs, Bloomberg, Deutsche Bank απέτυχαν στις προβλέψεις

Η ήττα - συντριβή της Βραζιλίας από την Γερμανία δεν ταπείνωσε μόνο ολόκληρο το βραζιλιάνικο έθνος, αλλά, έδωσε και ένα «ηχηρό» χαστούκι στους απανταχού οικονομολόγους, οι οποίοι, ως εκπρόσωποι μεγάλων εταιρειών έδιναν την «Σελεσάο» ως ακλόνητο φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου.

Μπορεί η αρμάδα του Γιοακίμ Λεβ να συμπεριλαμβανόταν ανάμεσα στα φαβορί για τον τελικό, ωστόσο, κανένας δεν πίστευε ότι θα μπορούσε να διαλύσει τους Βραζιλιάνους μέσα στην ίδια τους την έδρα.

Παράλληλα, οι περισσότεροι μεγάλοι οίκοι και οικονομικοί γίγαντες, όπως η Goldman Sachs, η Unicredit, ακόμη και η γερμανική Deutsche Bank έχριζαν την ομάδα του Φελίπε Σκολάρι ως πρώτο φαβορί για την κατάκτηση του Μουντιάλ.

Οπως αναφέρει ο Economist, οι ακριβοπληρωμένοι οικονομολόγοι της Goldman Sachs, έχοντας συγκεντρώσει έναν τεράστιο όγκο στατιστικών δεδομένων, προέβλεψαν βραζιλιάνικο θρίαμβο, ενώ, η πανωλεθρία ήταν καθολική, καθώς ο οίκος προέβλεπε την Ισπανία στα ημιτελικά και νίκη της Σελεσάο επί της Αργεντινής στον τελικό με σκορ 3 -1.

Αντίστοιχο κάζο έπαθε και η Unicredit η οποία ανέμενε καθολική επικράτηση των λατινοαμερικανών στο Μουντιάλ με τις Βραζιλία, Αργεντινή και Ουρουγουάη στα ημιτελικά. Τουλάχιστον η ιταλική τράπεζα είχε προβλέψει ότι οι Γερμανοί θα βρεθούν στις τέσσερις καλύτερες ομάδες του Μουντιάλ.

Μια ακόμη έρευνα του Bloomberg κατέγραψε ότι 98 από 171 οικονομολόγους σε 139 χώρες «έβλεπαν» βραζιλιάνικο θρίαμβο και μάλιστα με νίκες τόσο επί της Γερμανίας όσο και επί της Αργεντινής.

Το πιο εντυπωσιακό όμως είναι ότι ακόμη και οι ίδιοι οι... Γερμανοί προέκριναν ως φαβορί για το τρόπαιο τη Βραζιλία. Οι οικονομολόγοι της Deutsche Bank έδιναν περισσότερες πιθανότητες στους διοργανωτές να πάρουν το Μουντιάλ αν και με λιγότερες πιθανότητες σε σχέση με τους υπόλοιπους, μόλις 12%.