08 Ιουλίου 2014

Γιούνκερ: Αντιστάθηκα στο Grexit και είμαι περήφανος για την Ελλάδα

«Αντιστάθηκα στην έξοδό της Ελλάδας από την ζώνη του ευρώ και είμαι υπερήφανος για την Ελλάδα γιατί ήμουν συνήγορος υπεράσπισής της», ανέφερε ο υποψήφιος πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κατά την παρουσίαση των προτεραιοτήτων του στην Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών για την προεδρία της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Επισήμανε ότι πρέπει να αντικατασταθεί η τρόικα με άλλο όργανο που θα έχει μεγαλύτερη δημοκρατική νομιμοποίηση και τόνισε πως ίσως κάποια στιγμή θα πρέπει να γράψει την ιστορία της κρίσης του ευρώ. Η Ευρώπη χωρίς ευρώ θα ζούσε έναν «πόλεμο», είπε χαρακτηριστικά.

Δεσμεύτηκε επίσης πως στο μέλλον κάθε πρόγραμμα στήριξης προς προβληματική χώρα θα υπάγεται σε ανάλυση για τις κοινωνικές του επιπτώσεις.

Παράλληλα, ο κ. Γιούνκερ δεσμεύτηκε ότι ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων που θα είναι αρμόδιος για την εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας θα προέρχεται από τους Σοσιαλιστές.

Τόνισε ότι στη διάρκεια της κρίσης «χρειάστηκε να επισκευάσουμε ένα αεροσκάφος με φωτιά που βρισκόταν εν πτήσει» και αναγνώρισε ότι η διάσωση του ευρώ είχε σαφώς αδυναμίες, κυρίως σε ό,τι αφορά τη διασφάλιση των κοινωνικών πτυχών.

Σημείωσε ότι η φοροδιαφυγή και οι φορολογικοί παράδεισοι δεν έχουν θέση στην Ευρώπη και υπογράμμισε ότι απαιτούνται ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις, ιδίως σε υποδομές. Αυτό, όπως είπε, μπορεί να γίνει μέσα από μια πιο έξυπνη χρήση των σημερινών κανόνων, αλλά και μέσα από μια πιο δημιουργική χρήση νέων χρηματοπιστωτικών εργαλείων.

Στην παρέμβασή του, ο κ. Γιούνκερ αναφέρθηκε στις προτεραιότητες που έχει ως στόχο για τη νέα Επιτροπή, και συγκεκριμένα να θέσει τις πολιτικές που μπορούν να δημιουργήσουν ανάπτυξη και θέσεις εργασίας στο επίκεντρο της πολιτικής ατζέντας της επόμενης Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Δεσμεύτηκε ακόμη να συνεχίσει τη μεταρρύθμιση της νομισματικής ένωσης, λαμβάνοντας υπόψη την κοινωνική διάσταση της Ευρώπης.

Πηγή: http://www.skai.gr