07 Ιουλίου 2014

Η Δανέζα με τα Gucci που της την έπεφτε ο Ομπάμα. θα πάρει τη θέση του βαν Ρομπάι [εικόνες]

Δεν ξανάγινε: Τον Δεκέμβριο του 2012, η πρωθυπουργός Τόρνινγκ είδε τη Σάρα Τζέσικα Πάρκερ στο πεζοδρόμιο να υπογράφει αυτόγραφα σε φαν της. Βγήκε αμέσως από τη λιμουζίνα της και την πλησίασε. «Γεια!» της είπε. «Είμαι η πρωθυπουργός της Δανίας. Μπορώ να έχω κι εγώ ένα αυτόγραφο;» Επειτα πόζαρε για ένα αναμνηστικό ενσταντανέ με την αποσβολωμένη σταρ του «Sex and the City» - το ίνδαλμά της, όπως αποκάλυψε σε συνέντευξή της.




Τα Gucci, το μπότοξ και η ξανθιά του Ομπάμα
Στην πατρίδα της τη Δανία, απολαμβάνει δημοσιότητας αντίστοιχης μια σελέμπριτι της show biz. Οι Δανοί την «πάνε» με χίλια, αν και δεν έχουν όλοι θετική άποψη για το έργο της ως προέδρου της κυβέρνησης στη χώρα τους.
Ο λόγος για τη «Gucci Helle», (παρατσούκλι που απέκτησε λόγω της αδυναμίας της στα επώνυμα ρούχα). Η Δανή πρωθυπουργός Helle Thorning -Schmidt που ξετρέλανε τον Ομπάμα και προκάλεσε την οργή της Μισέλ, είναι μια αποφασιστική 47χρονη, η πρώτη γυναίκα στην ηγεσία της χώρας της που έχει αποδείξει πως δεν την νοιάζει να είναι αιρετική αρκεί να ζει όπως το επιθυμεί.

Από απλή ευρωβουλευτής ...Πρωθυπουργός
Είναι πρωθυπουργός από τις 3 Οκτωβρίου του 2011 ως ηγέτης των σοσιαλδημοκρατών.
Ο πατέρας της ήταν λέκτορας μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, αλλά χώρισε από τη μητέρα της όταν η Ηelle ήταν μόλις 10 ετών. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο πανεπιστήμιο που δίδασκε ο πατέρας της ενώ συνέχισε με μεταπτυχιακό στις Ευρωπαϊκές Σπουδές στο Βέλγιο.
Το 2007, έγινε Ευρωβουλευτής και κατόρθωσε τέσσερα χρόνια μετά να ηγείται του κόμματός της (εκπροσωπεί τη δεξιά πτέρυγά του) αλλά και της χώρας της. Τρεις εβδομάδες μετά την ορκωμοσία της προήδρευσε κρίσιμης συνεδρίασης του ΝΑΤΟ για τους βομβαρδισμούς στη Λιβύη και έκλεψε τις εντυπώσεις με τον δυναμισμό και την αποφασιστικότητά της. Τόσο αποφασιστική που στις 9 Αυγούστου του 2013 δεν δίστασε να κάνει ανασχηματισμό στην κυβέρνησή της – κάτι καθόλου συνηθισμένο για τη Δανία.

Ενας βρετανός σύζυγος μπαϊσέξουαλ;
Ιδιαίτερα έχει απασχολήσει και ο γάμος της με τον γιο του πρώην ηγέτη των Βρετανών Εργατικών, Baron Kinnock. Ο σύζυγός της δεν ζει στη Δανία αλλά στην Ελβετία και έχουν δυο κόρες. Πέρυσι απασχόλησαν τη δημοσιότητα εξαιτίας ασυνεπειών στη συμπλήρωση των φορολογικών τους δηλώσεων, με την πρωθυπουργό να απολογείται λέγοντας πως δεν υπολόγισε σωστά τις μέρες που ο άντρας της ζει εκτός Δανίας.

Δεν είναι το μοναδικό παρατσούκλι που της έχει αποδοθεί τα τελευταία χρόνια. Το 1999, όταν θα κατέβαινε για πρώτη φορά υποψήφια στις ευρωεκλογές, ο τότε ευρωβουλευτής και μέντοράς της Φρέντι Μπλακ τής απένειμε τον... τίτλο «Γκούτσι Χέλε», λόγω της πανάκριβης, σικάτης γκαρνταρόμπας της και της εμμονής της με τις τσάντες του συγκεκριμένου οίκου μόδας. Αργότερα, κάποιες δανέζικες εφημερίδες άρχισαν να γράφουν για την «κυρία Μπότοξ».

Η ίδια δεν απαντά ούτε στα πιο κακόβουλα σχόλια. Μόνο μία φορά έχασε την ψυχραιμία της: το 2012, όταν σουηδική σκανδαλοθηρική εφημερίδα αμφισβήτησε τον σεξουαλικό προσανατολισμό του Βρετανού συζύγου της, 44χρονου σήμερα Στίβεν Κίνοκ, γιου του πρώην ηγέτη των Εργατικών Νιλ Κίνοκ. Τις φήμες, μάλιστα, είχε διασπείρει ο λογιστής του ζευγαριού, την εποχή που οι φορολογικές αρχές ξεσκόνιζαν τις δηλώσεις τους. Η Χέλε αναγκάστηκε να δώσει συνέντευξη σε δανέζικη εφημερίδα ευρείας κυκλοφορίας. «Λέγεται ότι ο σύζυγός σας είναι μπαϊσέξουαλ ή γκέι. Είναι;» ερωτήθηκε. «Κανονικά δεν θα έπρεπε να απαντήσω σε μια τέτοια ερώτηση, αλλά θα το κάνω: όχι, δεν είναι. Πρόκειται για ψέμα. Και μάλιστα γκροτέσκο», απάντησε εκείνη. «Που τραυματίζει την οικογένειά μας και περισσότερο τις κόρες μας».

Και σοβαρή και λάιτ
Ωστόσο η 48χρονη Δανή πρωθυπουργός εξακολουθεί να στέλνει αντιφατικά μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση. Από τη μια δίνει την εικόνα μιας σοβαρής πολιτικού που θεωρείται ανερχόμενο αστέρι στην ευρωπαϊκή σκηνή η προ ημερών εγκάρδια συνάντησή της με την Αγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο θεωρείται επιβεβαίωση όσων τη θεωρούν φαβορί για να διαδεχτεί τον Χέρμαν βαν Ρομπέι στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Και από την άλλη, δεν είναι λίγες οι φορές που έχει συμπεριφερθεί σαν γκρούπι.

Το selfie με τον Ομπάμα
Μια φωτογραφία, ένα μάλλον εφηβικό σέλφι για την ακρίβεια, με τον πρόεδρο Ομπάμα και τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, στη διάρκεια της επιμνημόσυνης δέησης για τον Νέλσον Μαντέλα τον περασμένο Δεκέμβριο, την έκανε πρώτο θέμα στα διεθνή μίντια. Δικό της ήταν το κινητό, δική της και η πρωτοβουλία. Σ’ εκείνη έπεσε και ο ψόγος. Με την Daily Mail να τη χαρακτηρίζει flirty, επιρρεπή δηλαδή στο φλερτ, και τη New York Post να την αποκαλεί danish tart. Κάθε άλλο παρά... γλυκιά αντιμετώπιση, αφού η λέξη «tart» στην αμερικανική αργκό σημαίνει την ελευθερίων ηθών γυναίκα.

Η Χέλε και η πολιτική
Η Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ εξελέγη το 2011 με ποσοστό 24,8%, έχοντας ως κεντρικό σύνθημα στην προεκλογική εκστρατεία της το «ανεξέλεγκτο χρέος ή βιώσιμη ευημερία;». Σχημάτισε κυβέρνηση συμμαχώντας με αριστερά και κεντρώα κόμματα, με πλειοψηφία μόλις πέντε εδρών. Ενα από τα πρώτα μέτρα που υιοθέτησε ήταν η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων και του ΦΠΑ σε αναψυκτικά και μπίρες - ελαφρύνσεις που χρηματοδοτήθηκαν από περικοπές στα επιδόματα για φοιτητές και ανέργους και δυσαρέστησαν τα μάλα τους αριστερούς συμμάχους της.

«Παραείναι καλοντυμένη για σοσιαλδημοκράτισσα»
Η συχνότερη κριτική που δέχεται είναι ότι από τότε που ανέλαβε την εξουσία η κοινωνική ανισότητα αυξήθηκε, ενώ παράλληλα μειώθηκε ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων σε σχολεία, νοσοκομεία και άλλες κοινωνικές υπηρεσίες. Επίσης, την ψέγουν ότι είναι η πιο αδύναμη ηγέτις στην ιστορία των Σοσιαλδημοκρατών και λειτουργεί περισσότερο ως Ευρωπαία παρά ως Δανή. Από την άλλη, όσοι την υποστηρίζουν χρησιμοποιούν το επιχείρημα ότι κατάφερε να κρατήσει τη χώρα των 5,5 εκατ. κατοίκων μακριά από την κρίση και ότι πάλεψε και εξακολουθεί να παλεύει κόντρα σε πολλές αντιξοότητες, με μόνο όπλο την επιμονή της. «Παραείναι καλοντυμένη για σοσιαλδημοκράτισσα, παραείναι... κουλ για να έχει τη συμπάθεια του μέσου Δανού - και όμως κέρδισε», είχε σχολιάσει για την εκλογική της νίκη η εφημερίδα Politiken.