03 Ιουλίου 2014

Συνελήφθησαν δύο Έλληνες κατηγορούμενοι για δημιουργία του κακόβουλου λογισμικού "Lecpetex"

Είχαν επιτεθεί σε χιλιάδες υπολογιστές σε παγκόσμιο επίπεδο

Σε συλλήψεις δύο ημεδαπών προχώρησε σήμερα η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, που φέρονται ως υπεύθυνοι για τη δημιουργία κακόβουλου λογισμικού με την κωδική ονομασία «Lecpetex» που μόλυνε παγκοσμίως εκατοντάδες χιλιάδες ηλεκτρονικούς υπολογιστές.
Οι συλληφθέντες, ηλικίας 31 και 27 ετών, συνελήφθησαν με την αυτόφωρη διαδικασία, ενώ σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία, για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση-συμμορία, απάτη με υπολογιστή, παραβίαση απορρήτου υπολογιστών, καθώς και παράβαση της νομοθεσίας για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Στο δελτίο τύπου της η ελληνική αστυνομία αναφέρει ότι «η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε μετά από κατάλληλη αξιοποίηση διαδικτυακών αναρτήσεων και πληροφοριών σχετικά με τη δραστηριότητα Ελλήνων hackers στο διαδίκτυο, οι οποίοι τους τελευταίους μήνες, με την χρήση κακόβουλου λογισμικού, είχαν παραβιάσει μεγάλο αριθμό υπολογιστικών συστημάτων, κυρίως μέσω ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης (social media).

Η διαχειρίστρια εταιρεία της ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης για να αντιμετωπίσει τις σημαντικές δυσλειτουργίες, που προκαλούσε στα υπολογιστικά της συστήματα ο συγκεκριμένος ιός, άλλαξε πολλές φορές την πολιτική απορρήτου της, εισάγοντας ειδικούς μηχανισμούς ασφαλείας για το σύνολο των χρηστών της, με συνέπεια να επηρεάζεται έτσι η συνολική εύρυθμη λειτουργία του δικτύου της.

Από την εξέλιξη της έρευνας προέκυψε ότι, οι δράστες χρησιμοποιούσαν τον ιό για συγκεκριμένους ιδιοτελείς σκοπούς, που αφορούν κυρίως, τη χρήση της υπολογιστικής ισχύος των μολυσμένων μηχανημάτων (εκατοντάδων χιλιάδων) για την παραγωγή εικονικού διαδικτυακού χρήματος (bitcoin mining) και την υποκλοπή ηλεκτρονικών πορτοφολιών (wallets).

Συγκεκριμένα, οι δράστες υπέκλεπταν τους κωδικούς πρόσβασης ηλεκτρονικών πορτοφολιών τα οποία περιείχαν ψηφιακά-εικονικά νομίσματα (bitcoins) και τα μετέφεραν σε άλλα ηλεκτρονικά πορτοφόλια, τα οποία βρίσκονταν υπό τον έλεγχό τους.

Οι δύο συλληφθέντες οδηγούνται στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.