23 Ιουλίου 2014

Η παραλία που το κύμα αντί για κοχύλια, ξεβράζει Lego!

Βότσαλα, κοχύλια, ίσως κάποιος αστερίας. Η συλλογή της παραλίας, που παίρνει κανείς μαζί του όταν οι διακοπές τελειώνουν και θα του θυμίζει για όλο το χειμώνα πώς πέρασε το καλοκαίρι. Εκτός αν βρεθεί στις παραλίες της Κορνουάλης. Εκεί όπου το κύμα αντί για κοχύλια, ξεβράζει Lego.
Πριν από 17 χρόνια ένα κοντέινερ γεμάτο εκατομμύρια κομμάτια Lego κατέληξε στη θάλασσα, ανοιχτά της Κορνουάλης. Αντί όμως να μείνουν στα βάθη του ωκεανού, τα παιχνίδια ξεβράζονται ακόμη και σήμερα στις ακτές.

Το Tokio Express χτυπήθηκε από ένα κύμα που ο καπετάνιος του πλοίου περιέγραψε ως «φαινόμενο που συμβαίνει μία φορά στα 100 χρόνια». Εξαιτίας του, το πλοίο έγειρε 60 μοίρες από τη μία πλευρά και αμέσως μετά 40 μοίρες από την άλλη, με το φορτίο των 62 κοντέινερ να καταλήγει στη θάλασσα. Ανάμεσά τους και ένα που περιείχε 4,8 εκατ. Lego, με προορισμό τη Νέα Υόρκη.

Η ειρωνία είναι πως πολλά από αυτά τα κομμάτια είχαν θέμα τη θάλασσα. Οπότε οι ντόπιοι και οι τουρίστες άρχισαν να μαζεύουν μινιατούρες από βατραχοπέδιλα, ψαροντούφεκα, θαλάσσια βλάστηση και εξοπλισμό κατάδυσης, μεταξύ άλλων.

Τα πρώτα χρόνια, τα παιδιά μάζευαν ολόκληρους κουβάδες από μικροσκοπικούς δράκους και τους πουλούσαν, όπως λέει η Τρέισι Γουίλιαμς στο BBC. «Σήμερα το... ιερό δισκοπότηρο είναι ένα χταπόδι ή ένας δράκος. Αν ακούσουμε ότι κάποιος βρήκε έναν, τρέχουμε μήπως ανακαλύψουμε και εμείς κάποιον», λέει η κάτοικος της περιοχής.

Η αναζήτηση δεν γίνεται στην τύχη. Η Γουίλιαμς έχει φτιάξει μία σελίδα στο Facebook, όπου καταγράφει τα αντικείμενα που έχουν βρεθεί. Πάντως, σύμφωνα με τον Αμερικανό ωκεανογράφο Κέρτις Εμπεσμέγιερ, ίσως τελικά κάποια από αυτά τα Lego κατέληξαν στις ΗΠΑ. Οπως λέει, απαιτούνται τρία χρόνια για να διασχίσουν τον ωκεανό τα σκουπίδια της θάλασσας, ενώ υπολογίζει ότι μέσα σε 17 χρόνια, κάποια από αυτά τα κομμάτια έχουν κάνει το γύρο του κόσμου.

Αν και η ιστορία ακούγεται ανάλαφρη, το περιστατικό έχει και μία σκοτεινή πλευρά, όπως λέει ο ωκεανογράφος. Στον ωκεανό, αυτά τα κομμάτια είναι δηλητήριο για τα πουλιά. Και το χειρότερο, παραμένει αναλλοίωτο. «Αν κοιτάξει κανείς τα Lego που έχει ξεβράσει η θάλασσα, είναι σε τέλεια κατάσταση, σαν να βγήκαν μόλις από το κουτί. Τα πλαστικά που βρίσκονται στον ωκεανό δεν μπορεί απλά να αποσυντεθούν και να εξαφανιστούν», καταλήγει.