04 Αυγούστου 2014

Έρχεται κίνηση Ανατροπής : 60 δήμαρχοι κατέθεσαν μανιφέστο για την αυτοδιοίκηση!

Τη δημιουργία ανεξάρτητης κίνησης στο χώρο της αυτοδιοίκησης ανακοίνωσαν πριν λίγο εξήντα δήμαρχοι από όλη τη χώρα, οι οποίοι δημιουργούν παράταξη με τίτλο "Κίνηση Ανατροπής στην Αυτοδιοίκηση".
 Πρόκειται για ένα ισχυρό μήνυμα ενόψει των εκλογών ανάδειξης επικεφαλής στην
Κεντρική Ένωση Δήμων, ενώ το κείμενο δεν αποκλείεται να στηρίξουν ακόμα περισσότεροι δημοτικοί άρχοντες το επόμενο διάστημα.
Ο αριθμός όσων υπογράφουν το κείμενο είναι εντυπωσιακός αν αναλογιστεί κανείς πως είναι καλοκαίρι και δεν είναι λίγοι εκείνοι που προβλέπουν πως θα αυξηθεί το επόμενο διάστημα.
 Η ανεξάρτητη κίνηση αυτή μάλιστα, έρχεται σε μία περίοδο που ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης δραστηριοποιείται προκειμένου να ενισχύσει το ρόλο του στην κεντροαριστερά, διαρρέοντας πως έχει πίσω του ανάλογο αριθμό δημάρχων που τον στηρίζουν. Για όσους ξέρουν πάντως το χώρο της αυτοδιοίκησης, ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν υφίστανται, παρά μόνο αν έχει συμμαχήσει με τους δημάρχους του ΣΥΡΙΖΑ ανά την Ελλάδα, κάτι που θα ξεθωριάσει την έτσι και αλλιώς όχι και τόσο ανεξάρτητη υποψηφιότητα του.
 Αναλυτικά στην επιστολή αναφέρονται μεταξύ άλλων:
 Είναι μια πρωτοβουλία, που αποστρέφεται τη λογική του κομματικού εναγκαλισμού και στόχο έχει τη δημιουργία μιας ισχυρής αυτοδιοικητικής συμμαχίας, που υπερβαίνει προσωπικές ή μικροκομματικές σκοπιμότητες.
Είναι μια νέα ανεξάρτητη πρωτοβουλία με ορίζοντα τουλάχιστον πενταετίας, που θέτει ως πρώτη προτεραιότητα την αναβάθμιση του αυτοδιοικητικού θεσμού, μέσα από την αναβάθμιση της λειτουργίας των θεσμικών οργάνων της Αυτοδιοίκησης .
Κι όχι μια κίνηση με σημαία ευκαιρίας , σαν αυτές που άρχισαν να δημιουργούνται λίγο πριν από τις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές, που στόχο είχαν και έχουν να καταμετρήσουν κάποιες κομματικές δυνάμεις και συσχετισμούς και θα διαλυθούν αμέσως μετά την εκλογή των νέων θεσμικών μας οργάνων.
Προτεραιότητες της προγραμματικής ατζέντας που θέτουν είναι η διασφάλιση της οικονομικής ανεξαρτησίας των Ο.Τ.Α., διαμόρφωση ενός νέου αναπτυξιακού πλαισίου με συμμετοχή στις αποφάσεις που αφορούν τη διαχείριση του ΕΣΠΑ αλλά και τους πόρους του Πράσινου Ταμείου, η ουσιαστική αναβάθμιση του ρόλου της Αυτοδιοίκησης μέσα από τη Συνταγματική Αναθεώρηση αλλά και οι νέες αρμοδιότητες στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής