14 Αυγούστου 2014

Δύο άσσοι της κυβέρνησης στο παζάρι με τρόικα

Να «εξασφαλίσει» φορολογικές εξαγγελίες για τη ΔΕΘ επιχειρεί τώρα η κυβέρνηση. Τα νέα δεδομένα στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές. Οι ελπίδες οικονομικής ανάκαμψης και το «μαξιλάρι» από τα φορολογικά έσοδα.

Με δυο μεγάλα ατού προετοιμάζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για τον πρώτο γύρο της διαπραγμάτευσης με την τρόικα το τριήμερο 3-5 Σεπτεμβρίου στο Παρίσι.

Τα φορολογικά έσοδα του προϋπολογισμού πάνε... σφαίρα, ενώ από την άλλη όλα δείχνουν ότι η ελληνική οικονομία έχει ήδη μπει σε τροχιά ανάκαμψης.

Τον Ιούλιο, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, τα φορολογικά έσοδα ήταν περισσότερα κατά 465 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο. Στον στόχο είχε προϋπολογιστεί και η είσπραξη της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ ύψους 440 εκατ. ευρώ. Όπως είναι γνωστό, πρώτη δόση τον Ιούλιο δεν κατεβλήθη από κανέναν διότι πολύ απλά δεν είχαν εκδοθεί ακόμα τα εκκαθαριστικά. Σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα τα «παραπανίσια» είναι 1,5 δισ. ευρώ. Από τις αρχές του έτους, σε σχέση με τους στόχους του προϋπολογισμού, περισσεύουν 465 εκατ. ευρώ.

Τα δεδομένα αυτά σε συνδυασμό με τις δαπάνες, οι οποίες εξακολουθούν να είναι μικρότερες των στόχων, οδηγούν σε πρωτογενές πλεόνασμα 2,3 δισ. ευρώ στον κρατικό προϋπολογισμό, 800 εκατ. ευρώ παραπάνω σε σχέση με τον στόχο.

Σε επίπεδο γενικής κυβέρνησης, στο εξάμηνο σημειώνεται πρωτογενές πλεόνασμα 1,8 δισ. ευρώ από έλλειμμα πρωτογενές 1,9 δισ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Στους αριθμούς επομένως δεν φαίνεται να υπάρχει αμφιβολία ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι για φέτος θα υπερκαλυφθούν. Αν δεν στραβώσει τίποτα επικίνδυνα τους επόμενους μήνες ή δεν υπάρξουν εκπλήξεις από μέτωπα όπως τα ασφαλιστικά ταμεία.
«Αποχαιρετισμός» στην ύφεση

Στο δεύτερο επίπεδο, η ύφεση μετά από 25 συνεχόμενα τρίμηνα φαίνεται να μας εγκαταλείπει. Όχι ότι βελτιώθηκε δραστικά η ζωή των Ελλήνων. Αλλά το ΑΕΠ φαίνεται να ξαναπαίρνει τα πάνω του και αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για σημαντική ανάκαμψη το δεύτερο εξάμηνο του έτους, τότε αυτόματα τα έσοδα θα αβγατίσουν κι άλλο.

Η απόσταση που υπάρχει πλέον μεταξύ της ελληνικής οικονομίας και της ανάκαμψης είναι μικρή. Η ύφεση περιορίστηκε μόλις σε 0,2% το δεύτερο τρίμηνο του έτους από 1,1% το πρώτο τρίμηνο και όταν πέρυσι τέτοια εποχή η εικόνα ήταν «κατάμαυρη» (-6% το πρώτο τρίμηνο, -4% το δεύτερο, -3,2% το τρίτο).

Για δημοσιονομικά κενά για το 2014 το οικονομικό επιτελείο δεν σηκώνει κουβέντα. Τα μεγέθη είναι τέτοια που εκτιμάται ότι θα κόψουν κάθε συζήτηση με την τρόικα.

Το 2015, όμως, είναι άλλη υπόθεση. Πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι «θα πρέπει να περιμένουμε λίγο ακόμα, να δούμε και τα στοιχεία του Σεπτέμβρη».

Σε κάθε περίπτωση, όμως, η πολιτική συγκυρία είναι τέτοια που δεν αφήνει περιθώριο στην κυβέρνηση να μη θέσει το ζήτημα σταδιακών φοροελαφρύνσεων. Προτεραιότητα το πετρέλαιο θέρμανσης και οι πολλές δόσεις για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων χρεών για μια άμεση ανάσα και μετά σταδιακή μείωση συντελεστών, έκτακτης εισφοράς και τέλους επιτηδεύματος.

Το τι θα καταφέρει να πάρει από τους επικεφαλής των δανειστών θα αρχίσει να φαίνεται ήδη από το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου. Ο πρωθυπουργός πάντως, αναφέρουν κάποιες πηγές, θέλει να μπορεί να δώσει την προοπτική των φοροελαφρύνσεων ήδη από τη ΔΕΘ.

Έλενα Λάσκαρη 
e.laskari@euro2day.gr