18 Αυγούστου 2014

Ο Ουκρανικός στρατός κατέλαβε το Λουγκάνσκ - Στα χέρια ανταρτών ισχυρό πυραυλικό σύστημα;

Αναφορές κάνουν λόγο για ολοένα αυξανόμενη έλλειψη πειθαρχίας στις τάξεις των ανταρτών, ενώ πολλοί εγκαταλείπουν εντελώς την μάχη στην Ουκρανία.
Στο κέντρο του Λουγκάνσκ, ενός από τα σημαντικά "προπύργια" των φιλορώσων αυτονομιστών, κινήθηκε για πρώτη φορά χθες ο ουκρανικός στρατός, αποδυναμώνοντας έτσι περαιτέρω το υπό κατάρρευση φιλορωσικό "κράτος".
Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι μονάδες του στρατού ύψωσαν την εθνική σημαία σέ ένα αστυνομικό τμήμα στο κεντρικό Λουάνσκ, την ανατολική πόλη η οποία, μαζί με το Ντόνετσκ, αποτελεί το κέντρο των δραστηριοτήτων των αυτονομιστών κι έναν απο τους βασικούς προορισμούς Ρώσων μαχητών αλλά και ανθρωπιστικής βοήθειας. Αλλα τμήματα του Λουάνσκ, ωστόσο, παραμένουν υπό τον έλεγχο των ανταρτών.

Οι ισχυρισμοί των Ουκρανών αξιωματούχων δεν επιβεβαιώνεται απο άλλες πηγές, αν και μία φωτογραφία της σημαίας στο αστυνομικό τμήμα κυκλοφορεί στα κοινωνικά δίκτυα.

Η είσοδος του ουκρανικού στρατού στο Λουγκάνσκ, σε συνδιασμό με την αυξανόμενη πίεση σε θέσεις αυτονομιστών στο Ντόνετσκ, αποδεικνύει ότι η κατάσταση έχει ανατραπεί για τους φιλορώσους, οι οποίοι κήρυξαν ανεξαρτησία τον Απρίλιο.

Αναφορές κάνουν λόγο για ολοένα αυξανόμενη έλλειψη πειθαρχίας στις τάξεις των ανταρτών, ενώ πολλοί εγκαταλείπουν εντελώς την μάχη.

Στα χέρια ανταρτών ισχυρό πυραυλικό σύστημα;

Οι ουκρανικές κυβερνητικές δυνάμεις άσκησαν πίεση στους φιλορώσους αυτονομιστές στις μάχες που σημειώθηκαν στη διάρκεια της χθεσινής νυκτας, περικυκλώνοντας την ανταρτοκρατούμενη πόλη Χόρλιβκα και παίρνοντας τον έλεγχο μικρότερων οικισμών στην ανατολική Ουκρανία, ανακοινώθηκε από το στρατό.

Σε ανακοίνωση του ουκρανικού στρατού αναφέρεται πως υπάρχουν υποψίες ότι οι αντάρτες απάντησαν στα πυρά κάνοντας χρήση του ισχυρού ρωσικής κατασκευής πυραυλικού συστήματος Ουραγκάν νοτιοανατολικά του Ντονέτσκ κοντά στο χωριό Νοβοκατερίνιβκα. Ήταν η πρώτη φορά που χρησιμοποίησαν το όπλο αυτό.

Στην ανακοίνωση δεν αναφέρονται οι απώλειες των πλευρών και οι αντάρτες δεν έχουν σχολιάσει μέχρι στιγμής.

Μόσχα: "Δεν παραδίδουμε εξοπλισμό εκεί"

To Κρεμλίνο διέψευσε επίσημα τις πληροφορίες που μετέφερε ο «πρωθυπουργός» της αυτοανακηρυχθείσας λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, Αλεξάντρ Ζαχαρτσένκο, σύμφωνα με τις οποίες η Ρωσία παρέδωσε στρατιωτικό εξοπλισμό στους φιλορώσους αυτονομιστές στην Ουκρανία.

«Το έχουμε επαναλάβει πολλές φορές ότι δεν παραδίδουμε κανενός είδους στρατιωτικό εξοπλισμό εκεί κάτω» δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, όπως μετέδωσαν ρωσικά μέσα πρακτορεία ειδήσεων.

Γερμανία: Δύσκολες οι συνομιλίες

Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ δήλωσε χθες, μετά το πέρας της συνάντησης με τους ομολόγους του από την Ουκρανία, τη Ρωσία και τη Γαλλία, ότι οι υπουργοί Εξωτερικών θα ενημερώσουν τους ηγέτες των κρατών τους και ενδεχομένως, να συμφωνήσουν τη Δευτέρα ή την Τρίτη το πώς θα συνεχιστούν οι συνομιλίες.

«Θα το κάνουμε και αυτό είναι που έχει συμφωνηθεί τώρα, η πρώτη αναφορά προς τις πρωτεύουσες και τις κυβερνήσεις μας και στη συνέχεια, ενδεχομένως κατά τη διάρκεια της Τρίτης, να συμφωνηθεί η συνέχιση της σημερινής συζήτησης» είπε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας μιλώντας στους δημοσιογράφους.

Λίγο αργότερα η εκπρόσωπός του διευκρίνισε ότι ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών εννοούσε είτε τη Δευτέρα είτε την Τρίτη (η συνέχιση των συνομιλιών) . Όπως επίσης είπε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών η τριμερής συνάντηση στο Βερολίνο για την Ουκρανία ήταν «δύσκολη»,αλλά πιστεύει ότι σημειώθηκε κάποια «πρόοδος».

«Είναι δύσκολο, αλλά πιστεύω και ελπίζω ότι έχουμε σημειώσει πρόοδο σε κάποια θέματα των συζητήσεων», δήλωσε ο Σταϊνμάγερ μετά από πέντε ώρες συνομιλιών με τον ουκρανό ομόλογό του Πάβλο Κλίμκιν τον ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και τον επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Λοράν Φαμπιούς.