18 Αυγούστου 2014

Βερολίνο: Παρακολουθούμε την Τουρκία γιατί είναι «ειδική περίπτωση»

Η Τουρκία στόχος των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών λόγω «στήριξης των τζιχαντιστών»
Δυσφορία έχουν προκαλέσει στην Αγκυρα οι αποκαλύψεις πως οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούσαν επικοινωνίες στην Τουρκία, παρά το ότι η χώρα είναι σύμμαχος στο ΝΑΤΟ.

Γερμανοί αξιωματούχοι εξήγησαν στα μέσα ενημέρωσης της πατρίδας τους πως οι παρακολουθήσεις γίνονται επειδή η Αγκυρα είναι «ειδική περίπτωση» και «δεν είναι συγκρίσιμη με την Ουάσιγκτον ή το Παρίσι».

Τη Δευτέρα, αξιωματούχοι της γερμανικής κυβέρνησης τους οποίους επικαλείται η FAZ επιβεβαίωσαν, ουσιαστικά, πως η Τουρκία ήταν στόχος και εξηγησαν ότι το Βερολίνο θεωρεί πως η Τουρκία είναι, έστω και ως σύμμαχος, ξεχωριστή περίπτωση.

Οταν είχε ξεσπάσει η υπόθεση της αμερικανικής NSA που παρακολουθούσε επικοινωνίες στη Γερμανία, η Άνγκελα Μέρκελ είχε πει τότε ότι «παρακολουθήσεις δεν γίνεται να υπάρχουν μεταξύ φίλων». Τώρα, βρίσκεται από την άλλη και πλευρά: Οι αξιωματούχοι που επικαλείται η FAZ εξηγούν ότι «δεν ισχυριστήκαμε ποτέ ότι αυτό ισχύει για κάθε χώρα μέλος του ΝΑΤΟ».

Η Αγκυρα, ανέφερε, «δεν είναι συγκρίσιμη με την Ουάσινγκτον ή το Παρίσι». Ό,τι συμβαίνει στην Τουρκία έχει «άμεση σημασία για την εσωτερική ασφάλεια της Γερμανίας», συνέχισε ο αξιωματούχος, παραπέμποντας όχι μόνο στο ΡΚΚ αλλά και σε «ακραίους πολιτικούς σχηματισμούς».

Επιπλέον όμως, ο αξιωματούχος ανέφερε ως «γνωστό» ότι η τουρκική κυβέρνηση προσπαθεί να προωθήσει πολιτικές της στοχεύσεις μέσω τουρκικών συνδέσμων στη Γερμανία.

Το πώς ακούγονται όλα αυτά στην Τουρκία φαίνεται, για παράδειγμα, από το σχετικό τίτλο που βάζει η Millyet: «Η Γερμανία θεωρεί σύμμαχο, αλλά όχι φίλο την Τουρκία».