12 Αυγούστου 2014

Ο τραυματισμός βουλευτή από πυροβολισμό και ενός στρατηγού με ξιφολόγχη, μέσα στη Βουλή των Ελλήνων

9 Σεπτεμβρίου 1935. Στον προθάλαμο του υπουργικού συμβουλίου, που συνεδρίαζε στη Βουλή, ακούστηκαν φωνές και πυροβολισμοί. Με εντολή του υπολοχαγού Λουκίδη, η φρουρά του κτιρίου, με ξιφολόγχες στα όπλα, έσπευσε για την επιβολή της τάξης.
Τα πνεύματα ηρέμησαν, αλλά ο βουλευτής Παναγιωτάκος και ο αδελφός του, που ήταν αντιστράτηγος, μεταφέρθηκαν στον Ευαγγελισμό και στην κλινική Γερουλάνου.

Τον έναν τον είχαν πυροβολήσει και τον άλλον τον είχαν τραυματίσει με ξιφολόγχη μέσα στη Βουλή των Ελλήνων, έξω από την αίθουσα του υπουργικού συμβουλίου!

Τα επεισόδια δεν ήταν συνέπεια κάποιας προσωπικής διαφοράς, αλλά του πολιτικού διχασμού που επικρατούσε εκείνο το χρονικό διάστημα στη χώρα.


Η κυβέρνηση Παναγή Τσαλδάρη, είχε προκηρύξει Δημοψήφισμα για το Πολιτειακό, καθώς οι βασιλόφρονες απαιτούσαν ανοιχτά πλέον την επαναφορά της Βασιλείας.

Η πρόθεση αυτή όμως, προκαλούσε τη καχυποψία του υπουργού Στρατιωτικών Γεώργιου Κονδύλη, ο οποίος ενθάρρυνε τους αξιωματικούς να απαιτήσουν δυναμικά επαναφορά του Βασιλιά.

Δύο ημέρες πριν από το περιστατικό με τα όπλα στη Βουλή, ο διοικητής του Α΄ Σώματος Στρατού, αντιστράτηγος Παναγιωτάκος, είχε επισκεφθεί μονάδες και μιλούσε στους αξιωματικούς για αποχή του Στρατεύματος από την πολιτική.

Στις 9 Σεπτεμβρίου αντικατέστησε διοικητές μονάδων στην Αθήνα και διέταξε μεταστάθμευση άλλων μονάδων. Η ενέργεια αυτή εξόργισε τον Κονδύλη, που ζήτησες την άμεση απομάκρυνση του Παναγιωτάκου, αλλιώς σε διαφορετική περίπτωση θα παραιτούνταν από την κυβέρνηση.

Το κλίμα ήταν πλέον εκρηκτικό.

Ο αντισυνταγματάρχης Δαβάκης.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, που έγινε την ίδια ημέρα, μια ομάδα βουλευτών και αξιωματικών διέκοψε τη σύσκεψη, ζητώντας επιτακτικά να επιστρέψει ο θεσμός της Βασιλείας.

Μαζί τους μπήκε στην αίθουσα και ο συνταγματάρχης Μαυρομάτης, που ήθελε να ενημερώσει τον υπουργό Στρατιωτικών, για τη μετακίνηση των στρατιωτικών δυνάμεων από την Τρίπολη.

Ο πρωθυπουργός, Παναγής Τσαλδάρης, ζήτησε να συναντηθεί με τον διοικητή του Α΄ Σώματος Στρατού αντιστράτηγο Παναγιωτάκο, προκειμένου να ενημερωθεί.

Έτσι, ο στρατιωτικός, συνοδευόμενος από τον αντισυνταγματάρχη Δαβάκη, πήγε στη Βουλή.

Ο αντισυνταγματάρχης Δαβάκης όμως, ήρθε πρόσωπο με πρόσωπο με τον συνταγματάρχη Μαυρομάτη, που τον χαστούκισε δύο φορές.

Αμέσως πιάστηκαν στα χέρια.

Ο τραυματισμένος βουλευτής Παναγιωτάκος.

Ο Δαβάκης τράβηξε περίστροφο, αλλά πρόλαβαν και τον αφόπλισαν. Τράβηξε και δεύτερο περίστροφο, αλλά και πάλι του το πήραν από τα χέρια.

Με την εμφάνιση της φρουράς στη Βουλή και μέσα στον γενικό πανικό που επικρατούσε, έπεσαν πυροβολισμοί. Αποτέλεσμα ήταν ο τραυματισμός του αντιστράτηγου Παναγιωτάκου στο στόμα και του βουλευτή αδερφού του στα πόδια.

Ο πρωθυπουργός Παναγής Τσαλδάρης πιεζόμενος, αντικατέστησε στο Α΄ Σώμα Στρατού τον αντιστράτηγο Παναγιωτάκο, με τον αντιστράτηγο Παπάγο.

Τα σημάδια από τις σφαίρες είχαν μείνει στην οροφή του κτιρίου για 24 χρόνια και απαλείφθηκαν στα τέλη του 1959, όταν έγιναν επισκευές στο Μέγαρο της Βουλής, για την επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου Ντουάιτ Αϊζενχάουερ.

www.mixanitouxronou.gr/o-travmatismos-voulefti-apo-pirovolismo-ke-enos-stratigou-me-xifologchi-mesa-sti-vouli-ton-ellinon/