21 Αυγούστου 2014

Διορθώνουν Γενοκτονίες – ΕΝΦΙΑ, ψάχνουν τα “κόκκινα” δάνεια

Της Μαρίνας Μάνη

Τα βρίσκουν για τις γενοκτονίες, τα... ψάχνουν (ακόμη) για τον ΕΝΦΙΑ και τα “κόκκινα” δάνεια στην κυβέρνηση, πέντε ημέρες πριν επαναλειτουργήσει η Βουλή μετά την 20ήμερη θερινή διακοπή και αρχίσουν τα... ματς.

Σε μία προσπάθεια να βγει από το κυβερνητικό σώμα το αγκάθι των 38 “γαλάζιων” βουλευτών που με επιστολή τους στον πρωθυπουργό ζήτησαν να ενταχθεί διάταξη στο υπό (τελική) ψήφιση αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, που θα ποινικοποιεί και την άρνηση των Γενοκτονιών των Χριστιανών στην Ανατολή (Ποντίων, Αρμενίων, Ασσυρίων) όπως ισχύει για την άρνηση του Ολοκαυτώματος των Εβραίων.

Για την ακρίβεια, να ποινικοποιεί την προτροπή σε βία εξαιτίας αυτής της άρνησης “και όχι την διατύπωση αντίθετης άποψης”, όπως διευκρινίζεται.

Ο αρμόδιος υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου, υπενθύμισε χθες τη σχετική θέση που είχε παρουσιάσει μετά την (αρχική) ψήφιση του αντιρατσιστικού από την επιτροπή της Βουλής (τον... Απρίλιο):  “η κακόβουλη άρνηση ή ο ευτελισμός των γενοκτονιών που το ελληνικό Κοινοβούλιο έχει αναγνωρίσει θα αντιμετωπίζεται ρητώς με την τελική διαμόρφωση της σχετικής διάταξης ως αδίκημα, όπως το Ολοκαύτωμα ή οι γενοκτονίες που διεθνή ή ελληνικά δικαστήρια έχουν αναγνωρίσει με αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις”.

Ουδείς εξήγησε γιατί δεν έγινε αυτή η διόρθωση στο πεντάμηνο που μεσολάβησε από τον Απρίλιο, δεδομένου ότι η σχετική προειδοποίηση από κυβερνητικούς βουλευτές είχε τεθεί ως «αστερίσκος» όταν υπερψήφιζαν το αντιρατσιστικό στην επιτροπή της Βουλής.

Μένει πάντως να δούμε την τελική διατύπωση της διάταξης, καθώς κυβερνητικές πηγές θεωρούν «πολύ πιθανή» την αντίδραση της Τουρκίας, καθώς η Γενοκτονία των Αρμενίων έχει αναγνωρισθεί «μερικώς» από χώρες της ΕΕ ενώ των Ποντίων «καθόλου»...

ΕΝΦΙΑ και «κόκκινα»

Για το μεγάλο αγκάθι του ΕΝΦΙΑ, η κυβέρνηση η αντιπολίτευση και... οι πολίτες τελούν εν αναμονή των διορθώσεων στα εκκαθαριστικά και των νέων «λυπητερών» που θα σταλούν.

Η συνάντηση της αντιπροσωπείας του ΠΑΣΟΚ «που παρακολουθεί το κυβερνητικό έργο» με τον υπουργό Οικονομικών επισπεύσθηκε και αντί της ερχόμενης Τρίτης θα γίνει αύριο.

Κατά τη Χ. Τρικούπη, θα ζητήσουν από τον Γκίκα Χαρδούβελη ενημέρωση για την πορεία της νέας επεξεργασίας του φόρου, και κυρίως για το πώς διορθώνονται τα λάθη (στον υπολογισμό των αντικειμενικών αξιών) και εάν εντάσσεται τώρα το σύνολο των ευπαθών ομάδων στις εξαιρέσεις.

Όσο για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια; Η συνάντηση της ίδιας αντιπροσωπείας με τον κεντρικό τραπεζίτη θα γίνει επίσης αύριο.

Ο κυβερνητικός εταίρος δεν θα εμφανισθεί στον Γιάννη Στουρνάρα με πακέτο προτάσεων, καθώς σ΄ αυτή τη θέση προτάσσει την ενημέρωση για το ύψος των εν λόγω δανείων, την κατάσταση των επιχειρήσεων και την πορεία αποπληρωμής τους (εάν υπάρχει) προκειμένου να γίνουν οι κατηγοριοποιήσεις.



Πηγή:www.capital.gr