11 Αυγούστου 2014

«Πυρ και μανία» με Μουίζνιεκς ο Βαρβιτσιώτης για το Φαρμακονήσι

Την έντονη αντίδραση του υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη προκάλεσε το σχόλιο του επιτρόπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Νιλς Μουίζνιεκς σχετικά με το τραγικό συμβάν στο Φαρμακονήσι.
Πιο αναλυτικά, πριν λίγες μέρες το Ναυτοδικείο έθεσε την υπόθεση στο αρχείο, καθώς δεν στοιχειοθετήθηκαν συγκεκριμένες κατηγορίες σε στελέχη του λιμενικού για παραλείψεις. Ο επίτροπος μέσω σελίδων κοινωνικής δικτύωσης, σχολίασε την συγκεκριμένη απόφαση του δικαστηρίου, κάνοντας λόγο, μεταξύ άλλων, ότι "βλέπω σήμερα ότι η ατιμωρησία κινδυνεύει να καλύψει σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων" και ότι η "η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει πιο αποφασιστικά βήματα προς την κατεύθυνση της διασφάλισης της απόδοσης ευθυνών".

Να θυμίσουμε ότι η τραγωδία στο Φαρμακονήσι σημειώθηκε την περασμένο Ιανουάριο και στοίχισε τη ζωή σε 11 άτομα, εκ των οποίων τα οκτώ παιδιά και οι τρεις γυναίκες από το Αφγανιστάν.

Με επιστολή του, την Δευτέρα (11/08) προς την πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης Anne Brasseur, ο Έλληνας υπουργός εκφράζει την έκπληξη του για τα σχόλια του επιτρόπου, κάνοντας λόγο για έλλειψη πληροφόρησης και ότι η θέση που εξέφρασε αντίκειται στην έννοια του κράτους δικαίου.

Αναλυτικά η επιστολή

"Επιτρέψατε μου, καταρχάς, να σας διαβεβαιώσω, ως τακτικό μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης ότι ανέκαθεν αναγνώριζα το πολύτιμο και αποτελεσματικό έργο της Α.Ε. του Επιτρόπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Επιπροσθέτως, θα ήθελα να σας επισημάνω ότι σε πολλές περιπτώσεις, υποστήριξα την θέση ότι δεν είναι απαραίτητο για τους Θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης να θεσπίσουν έναν αντίστοιχο μηχανισμό στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εφόσον η αποστολή αυτή επιτελείται από τον κ. Επίτροπο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Σας γράφω, ωστόσο, γα να εκφράσω την έκπληξη μου για τα σχόλια του Επιτρόπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Niels Muiznieks μέσω του Facebook και του Twitter σχετικά με το τραγικό συμβάν στο Φαρμακονήσι, το οποίο έλαβε χώρα τον περασμένο Ιανουάριο.

Με κατάπληξη διάβασα τη δήλωση του κ. Muiznieks στο Facebook ότι ο σεβασμός των δικαστικών αποφάσεων αποτελεί «σοβαρό λάθος», το οποίο η Ελλάδα δεν πρέπει να διαπράξει. Με την παρατήρηση ότι «η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει πιο αποφασιστικά βήματα προς την κατεύθυνση της διασφάλισης της απόδοσης ευθυνών», αντιλαμβάνομαι ότι υπονοείται ότι θα πρέπει να προχωρήσουμε σε μια «a la carte» εφαρμογή του Κράτους Δικαίου.

Η εν λόγω θέση της Α.Ε. του Επιτρόπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οποία προφανώς αντίκειται στην έννοια του Κράτους Δικαίου, μπορεί και μόνο να αποδοθεί σε έλλειψη πληροφόρησης. Η απόφαση, άλλωστε, του αρμοδίου Ελληνικού Δικαστικού Οργάνου δεν ήταν προφανώς διαθέσιμη σε προηγούμενο χρόνο από τα εν λόγω σχόλια του κ. Muiznieks.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της πολιτικής μου σταδιοδρομίας πάντοτε υποστήριζα ότι η προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δεν θα καθίστατο εφικτή χωρίς τον σεβασμό στο Κράτος Δικαίου. Το Ελληνικό Λιμενικό Σώμα αποτελεί έναν από τους κυριότερους πυλώνες του Κράτους Δικαίου της Ελληνικής Δημοκρατίας και είναι προσηλωμένο στην εφαρμογή της Εθνικής, της Ευρωπαϊκής και της Διεθνούς ευρύτερα νομοθεσίας.

Ως ένας οργανισμός αρμόδιος για την επιτήρηση των θαλάσσιων συνόρων, το Λιμενικό Σώμα έχει ως κύριο καθήκον, όχι μόνο την περιφρούρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά πάνω απ΄ όλα την προστασία του πιο θεμελιώδους δικαιώματος: του δικαιώματος της ζωής. Στις καθημερινές επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στα θαλάσσια εξωτερικά σύνορα της Ελλάδας, σε συνεργασία με τον FRONTEX, τα στελέχη του Λ.Σ αγωνίζονται για να διαφυλάξουν το δικαίωμα της ζωής και της ασφάλειας στη θάλασσα. Οποιαδήποτε τυχόν αναφορά για ενδεχόμενη κακομεταχείριση από στέλεχος του Λ.Σ σε επιχειρήσεις διάσωσης, όπως στην περίπτωση του Φαρμακονησίου (όπου διεσώθησαν 16 ανθρώπινες ζωές από τους συνολικά 28 παράνομους μετανάστες που επέβαιναν σε ένα μη αξιόπλοο σκάφος), παγίως ερευνώνται μεθοδικά και εις βάθος από τις αρμόδιες Δικαστικές Αρχές, οι οποίες δρουν ως θεματοφύλακες των ελευθεριών και των δικαιωμάτων όλων μας. Οι αποφάσεις τους γίνονται σεβαστές από κάθε πολίτη και διαρκώς εφαρμόζονται από την Ελληνική Διοίκηση, όπως, ακριβώς άλλωστε, συμβαίνει σε κάθε πολιτισμένη σύγχρονη Δημοκρατία.

Από την πρώτη Ιανουαρίου 2014, το Ελληνικό Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή έχει διεξάγει πάνω από 163 επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα τη διάσωση πάνω από 4.667 ζωών στην θάλασσα από ένα σύνολο 13.233 παράνομων μεταναστών, οι οποίοι διέσχισαν τα ελληνικά θαλάσσια σύνορα. Κατά συνέπεια οποιαδήποτε συμπεράσματα για ατιμωρησία είναι μακριά από την αλήθεια.

Ως εκ τούτου θα σας ήμουν ευγνώμων αν μου δίνατε τη δυνατότητα, για μια ακόμη φορά, να εκφράσω την ισχυρή μου πεποίθηση ότι η Δημοκρατία, η Προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και το Κράτος Δικαίου είναι έννοιες άρρηκτα συνδεδεμένες.

Παραμένω στην διάθεση της Ολομελείας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης ή της αρμόδιας Επιτροπής για παροχή περαιτέρω πληροφόρησης, εφόσον χρειαστεί.

Προσβλέποντας στην εμβάθυνση της εποικοδομητικής συνεργασίας μας".

Ανθή Κουτσουμπού
news247