25 Αυγούστου 2014

Χάσμα μεταξύ υπουργών και βουλευτών

Καλεί την Κ.Ο ο Σαμαράς

Η τρίτη κυβέρνηση Σαμαρά δέχεται τις μεγαλύτερες πιέσεις, όχι όσον αφορά το κυβερνητικό πρόγραμμα αλλά όσον αφορά τις πιέσεις που δέχεται εκ των έσω. Τον τελευταίο καιρό η καινούργια “τάση” που έχει γεννηθεί στους κόλπους της γαλάζιας παράταξης, – αυτή των “μαζικών” υπογραφών, στις ερωτήσεις προς του υπουργούς- ή φαίνεται ότι έχει προβληματίσει ιδιαίτερα το Μέγαρο Μαξίμου.
Τις ερωτήσεις που καταθέτουν πλέον οι βουλευτές , ασκώντας κοινοβουλευτικό έλεγχο, υπογράφει ένας ασυνήθιστα μεγάλος αριθμός βουλευτών, που σχεδόν αγγίζει το 1/3 της κοινοβουλευτικής ομάδας, αποδεικνύοντας ότι υπάρχει “χάσμα” μεταξύ βουλευτών κι οι υπουργών. Αυτό το “χάσμα” θα προσπαθήσει να γεφυρώσει ο Αντώνης Σαμαράς -το επόμενο διάστημα, πιθανότατα μετά τα εγκαίνια της ΔΕΘ – συγκαλώντας σύσκεψη της κοινοβουλευτικής ομάδας.

Από την άλλη μεριά η “τακτική” των υπογραφόντων φαίνεται να “πιάνει τόπο” μιας και πρόσφατα με επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο που συνυπογράφουν 38 βουλευτές αναγκάστηκε ο αρμόδιος υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου αφενός να προβεί σε καθησυχαστικές δηλώσεις για τις επίμαχες ρυθμίσεις υπό το βάρος των εσωκομματικών αντιδράσεων και αφετέρου να πάει πίσω τη συζήτηση και την ψήφιση του νομοσχεδίου από τη βουλή, προκειμένου να γίνει το απαραίτητο “μασάζ”. Επίσης, 27 βουλευτές της συγκυβέρνησης κατέθεσαν ερώτηση στον αρμόδιο υπουργό για τον ΕΝΦΙΑ, με αποτέλεσμα την περασμένη εβδομάδα Γκίκας Χαρδούβελης και αντιπροσωπεία γαλάζιων βουλευτών να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι για αυτό το “καυτό” θέμα. Επίσης, 33 βουλευτές της ΝΔ, με επικεφαλής τον Ιορδανή Τζαμτζή έχουν καταθέσει ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών, με την οποία ζητούν μείωση του φόρου πετρελαίου θέρμανσης. Ερώτηση προς τους υπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης κατέθεσαν πριν από δυο εβδομάδες 24 βουλευτές της ΝΔ με πρώτη υπογράφουσα την Φεβρωνία Πατριανάκου, και με την οποία ζητούσαν να μην κατάσχονται οι αγροτικές επιδοτήσεις.

Η κίνηση των μαζικών υπογραφών στον κοινοβουλευτικό έλεγχο αποδεικνύει ότι η γαλάζια κοινοβουλευτική ομάδα επιθυμεί να “ξυπνήσει” το υπουργικό συμβούλιο καθώς θεωρεί ότι έχει χάσει την επαφή με τους πολίτες.

Της Άννας Καραβοκύρη